Соня Колтуклиева: Валя Ахчиева громи далавераджиите, а самата тя е дадена на прокурор

в. Show | Валерия КАЛЧЕВА | 25.08.2010

Соня Колтуклиева е била продуцентка на предаването "Партньорство за бизнес" по БНТ и автор на телевизионни филми за валутния борд в Аржентина, финансовия план "Реал" в Бразилия, империята "Газпром", компютърния гигант "Майкрософт", азиатските тигри в Сингапур и Южна Корея, бизнеса в Хонконг, Шанхай и Пекин, българските общности във Ванкувър, Торонто, Буенос Айрес, Ню Йорк, Лае Вегас, Лос Анджелис, Франкфурт…
Сега е изпълнителен директор на сайта Bulgaria News.
Известната журналистка прави поредния анализ специално за "ШОУ" на актуалната политико-икономическа ситуация в страната в типичния си директен стил.

- Соня, интервюто ти в предишния брой на вестника със заглавие – Симеон Дянков създаде финансов Октопод"предизвика буря от коментари, беше препечатано в няколко големи интернет сайта. Случи ли се нещо интересно около "Брад Пит с очила" през последните дни?

- Ето, виж какво откриха интернет сайтовете Bulgaria News и Mediapool – след една седмица изтича срокът за подаване на оферти по една от най-скандалните обществени поръчки за първата година от управлението на ГЕРБ.
Министерството на Финансите с подписа на Симеон Дянков обяви отворена процедура за комуникационна стратегия с точното име "Разработване на стратегия и реализация на кампания за стимулиране на вътрешното потребление в подкрепа на фиска". финансовият министър вади от опоскания държавен бюджет грешни пари, за да убеждава хората да харчат парите, които нямат. Кой да "потребява" повече: 250 000-те безработни, мизерстващите пенсионери, социално слабите, младите семейства, които едва свързват двата края кой?!
Кому е нужно насред буреносно вихреща се криза и в условия на бюджетен дефицит да се дават 1,5 милиона лева, за да убеждава някой вятъра… да духа?!
Все пак след цяла година родилни мъки "детето-чудо на Световната банка" най-после прозря, че кризата в България е преди всичко криза на потреблението, но съвсем лаишки тръгна да бори лявата глава на ламята с дясната.
Нещата са ясни: държавата не се разплаща навреме с изпълнителите на държавните поръчки. Те от своя страна бавят плащанията към снабдители, и подизпълнители. Които пък задържат парите на собствените си снабдители и служители, като за да оцелеят, режат поголовно всеки разход, без който могат да минат за известно време. Множеството от фирмите пускат целия си персонал за месец в неплатена отпуска, други режат заплати наполовина, трети пъхат глава в торбата и се опитват да лъжат държавата, като не плащат осигуровки.
Разбира се, банките истеризират и в страха си да не потънат от просрочени потребителски кредити правят живота на изрядните платци тъмночерен.
Нима не е ясно като бял ден, че никаква кампания, пък дори и най-остроумната, не може да закърпи многобройните дупки в потребителските джобове и да напълни семейните бюджети?! Истината е, че някой наш човек трябва да прибере тези пари и да разкеши по веригата. Апропо, защо премиерът не отговори на моя въпрос във вестника: как така със заплата от 3 хиляди лева Дянков изплаща ипотека от 2 милиона долара за къщата си във Вашингтон?!

- Как стимулират по света потреблението?

- Стимулираха потреблението в Австралия, като превеждаха на месец по 300 австралийски долара на пенсионерите и по 500 долара на работещите, за да пазаруват и да инвестират в някой бизнес. Стимулираха потреблението във Великобритания, като за повече от една година намалиха с 2% ставката на ДДС /която по принцип е по-ниска от тази в България/.
Потреблението се стимулира с раздвижване на икономиката, а не със скъпо платена пропаганда по медиите и с площадни зрелища.

- Не можем ла не признаем поне, че премиерът се помъчи да ограничи харчлъците на управляващите…

- Пълно лицемерие… Кой е по-голям лицемер? Бойко Борисов ли, който забрани на чиновниците да купуват с "представителни пари" минерална вода и кафета, букети цветя и служебни подаръци и призова министрите да уволнят секретарките си и ги прати да пътуват с метрото, а остави държавната субсидия на партиите, която възлиза на стотици милиони левове годишно?
Или Симеон Дянков, който "откликна" на премиерския повик и телевизионно обяви, че ще пътува с колело от къщата си в правителствената резиденция "Бояна" до Министерството на финансите на ул.Т С. Раковски", а направи фитнес в мазето на ведомството, ремонтира кабинета си и служебния вход, през който комай само той влиза и излиза, за да се метне на служебното ауди, най-често в компанията на любимата си в съветничка" Ирина Велкова.
Пълна заблуда е, че сегашните управляващи харчат по-малко от предишните. Неслучайно млади икономисти от групата Macro Watch се обявиха за въвеждането на фискален борд, който да ограничи харчовете на правителството.
Чакай сега аз да те попитам нещо. Да не би министър Трайчо Трайков да е подал оставка, пък аз да не съм разбрала?

- Е. няма такова нещо..

- Тогава къде е министърът на енергетиката и туризма в тези драматични горещи дни, в които гасне токът в курортите на Южното Черноморие?! Станахме за смях пред света. В Русия медиите писаха: " Носете си свещи в България!" Във Великобритания през август рязко паднаха last minute резервациите /записвания в последната минута/ за нашето Черноморие. Това лято България за пръв път отпадна от първата петица на предпочитаните дестинации за летни ваканции на англичаните.
Къде е министър Трайчо Трайков?! Да направи анализ на положението, да се намеси, да потърси опции заедно с хотелиерите и туроператорите… Имаше драматични кавги за /не/ свободния достъп до плажовете на ваканционните селища от затворен тип с режим на all inclusive. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ ни дума, ни вопъл, ни стон…
За сметка на това финансовият министър "уплътни" лятната си отпуска и не слезе от екраните на телевизорите. След като придружи "мощите" на Св. Йоан до Созопол, той отскочи от "Евксиноград" до "Слънчев бряг" да се обяснява с държавната НЕК и с частната австрийска компания EVN /бивш работодател на Трайчо Трайков/. И страхотно успокои хотелиерите и курортистите: Догодина няма да има спиране на тока!..
Догодина може да има излишък на ток, както са го подкарали Дянков и Трайков – икономиката бавно, но сигурно върви към клинична смърт, фалират фирми, спират работа предприятия, производството намалява в цели отрасли, така че няма да има кой да по-требява електричество за индустриални цели…
За пореден път стана ясно, че ГЕРБ направа огромна грешка, като ликвидира
Държавната агенция по туризма и вля най-динамично развиващия се икономически отрасъл в страната в конгломерата на мегаминистерството, чиято администрация е неспособна да се справи с лавината от проблеми. Неспособен е и самият министър Трайчо Трайков – и това е очевидно.

- През миналата седмица ти разказа за грозен скандал в Министерския съвет между Симеон Дянков и Томислав Дончев за това кои да упражнява контрол върху усвояването на средствата от еврофондовете. Имаше ли развитие тази препирня?

- Да, светкавично развитие. Симеон Дянков привика обратно в Министерството на финансите напусналата заради него през миналата година Боряна Пенчева, която от 2002 до 2009 г. беше шеф на дирекция "Управление на средствата от Европейския съюз" в Министерството на финансите – отговаряше за планирането, преговорите, управлението, координацията и мониторинга на финансовата подкрепа за България от ЕС. Така че Дянков се въоръжи с тежка артилерия във войната с министъра по европейските фондове Томислав Дончев.
Малко предистория. Още в първите си дни като вицепремиер и министър на финансите Дянков започна тиха война с Юлияна Николова, специален съветник на премиера Борисов по европейските фондове /бивша кандидатка за вицепрезидент на СДС и ДСБ./ Ритането по кокалчетата стигна дотам, че Симеон Дянков отказа да подпише докладна записка за 5000 лева, с които да се организира семинар за държавни чиновници, работещи по усвояването на европарите. В последния момент семинарът беше отложен за неопределено време. Сбирката трябваше да се проведе в хотел "Ястребец", собственост на Георги Крумов, бивш шеф на инвестиционния фонд "Икуест", който пък се прочу покрай скандалите за почистване на София по времето на кметуване-то на Бойко Борисов.
Очевидно започва студена война между двата тандема Дянков-Пенчева и Дончев-Николова за върховна власт над управлението на европейските фондове. Абсурдното е,
че ГЕРБ непрекъснато се хвали с размразяването на европейските фондове и в същото време ние сме двойкаджиите на Европа по усвояването им!

- През миналата седмица беше назначено новото ръководство на БНТ. Ти не си безразлична към това. което се случва на "Сан Стефано" 29. защото си работила там. Какво е впечатлението ти от промените?

- Управителният съвет на БНТ одобри за програмен директор Севда Шишманова, която доскоро членуваше в УС на БНТ. Тя е известна не толкова с журналистическите си постижения, колкото с близките си приятелски отношения с разстреляния като гангстер на 7 март 2003 г. бос на "Мултигруп" Илия Павлов и с неговия щедър кредитодател – бившия шеф на фалиралата "Балканбанк" Иван Миронов, а no-сетне и с близостта си с Емел Етем. В официално разпорстранената биографична справка на Шишманова се изтъква, че е получила награда за тв акцията "Голямото четене". Схемата, по която е била източена телевизията чрез споменатото предаване, е дадена на прокурор от медийния експерт Светлана Божилова. На тази тема посвети сериозно разследване журналистката Люба Кулезич, която показа как чрез бартер с известна банка е построена корупционна схема за облагодетелстване на основните играчи от БНТ. От години нюзрумът на "Сан Стефано" 29 се командва от приятелския кръжец Димитър Цонев – Вяра Анкова – Севда Шишманова. След многократни публикации за космическите хонорари на Митко Цонев в предаването "В неделя с …", което бележи връх на посредствеността и непрофесионализма, на финансово разточителство и алчност, заемайки шефския пост в телевизията, Вяра Анкова се изсили, че случаят ще бъде специално разследван. Но никак не е приличала на "разпит" задушевната вечеря на двата семейни дуета Вяра Анкова – Томас Лафчис и кумовете им Димитър и Мариана Цоневи в ресторанта "Castello di San Marino", собственост на хотелиера Младен Мутафчийски, през миналата седмица… В момента се води разследване на ниво дознател по обвиненията, че досегашното ръководство на държавната БНТ, оглавявано от Уляна Пръмова, снаха на комунистическия функционер Иван Пръмов и етърва на бившата еврокомисарка Миглена Кунева, е източвало държавната телевизия. Всъщност част от това ръководство бяха и Вяра Анкова, и Севда Шишманова, и Димитър Цонев.
Доколкото разбрах, Константин Каменаров, бивш говорител на "Мобилтел" и шеф на новините в БНТ се завръща на "Сан Стефано" 29. Като начало той щял да заеме овакантения от Вяра Анкова пост на директор на дирекция "Информация", но целта на Коко Каменаров, съпруг на изящната тв говорителка Радина Червенова, била да стане изпълнителен директор на държавната телевизия – това ще бъде особено важна позиция в процеса на цифровизация на българските телевизии.
БНТ е телевизия на абсурдите. Валя Ахчиева "громи" далавераджиите от екрана, а самата тя е дадена на прокурор от Министерството на земеделието заради една фрапантна заменка. Знайно е, че заради скандалните заменки, с които се прочухме в Европа, държавата я грозят глоби от стотици милиони евро. Не е ли престъпно това лицемерие в държавната телевизия, издържана от парите на данъкоплатците?
Много е възможно новата управа на БНТ да изкара ден до пладне. Новият закон за електронните медии, който вече се подготвя, навярно ще доведе до нов избор на генерален директор на БНТ или на председател на Комитета по радио и телевизия.

Стр. 26-27

One Response to “Соня Колтуклиева: Валя Ахчиева громи далавераджиите, а самата тя е дадена на прокурор”

  1. кака ти Says:

    Абе Сонче, не си ли спомняш, че “любимото лице на БНТ” , бе в един момент любим и на Верчето Анкова (не помня дали преди или след Агов). Всъщност едва ли Радина не знае за онзи период на настоящия си съпруг, при положение, че тогава тя правеше първите си стъпки в новинарството.
    Сонче, а може бе не знаеш, че Верчето-слугинчето съсипа брака му с Камелия Станчева, а и самата Камелия! А всъщност мястото на надоучилият медик Коко в БНТ му бе подарък от уважавания в гилдията и до днес Евгени Станчев.

Leave a Reply