Спас Кьосев: Има едно безусловно изискване на екрана – винаги да бъдеш искрен, винаги да бъдеш себе си!

сп. Мери | 07.05.2011

Има един глас, който ще различите, дори да се преплита със стотици други. Ахо в началото се двоумите, аз ще ви помогна, Става дума за Спас Кьосев, екранния партньор на Радина Червенова, или казано по друг начин – двойката, която води централните емисии на БНТ.

Роден е в София, отраснал в Пазарджик. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ". След това го приемат философия в CV, но завършва маркетинг в УНСС.
Сега учи кино- и телевизионна режисура в НБУ, На 27 години, все още е несемеен.

Спас, как попаднахте в телевизията?

Не съм учил специално за това, което работя, В моя случай поскоро професията ме привлече, отколкото аз да съм я гонил нея. Преди 6-7 години разбрах, че има кастинг в една нова телевизия – ВТК, явих се и ме харесаха, вероятно заради гласа. След като поработих там около година, се явих на конкурс за водещи в БНТ. Бях избран като един от петимата, спечелили сред 165 кандидати. От тези петима днес в БНТ работим само аз и Марин Маринов.
По пътя си дотук срещнах много хора, които са готови на всичко, за да станат водещи на централни новини, но не им се случва. Това показва, че или животът е несправедлив, или поне че трябва да си готов да приемеш, че не всичко в него се постига само с амбиция, на мускули. Това обаче не означава, че не трябва да работиш – през последните години работя като ненормален – от начина си на живот свалих около 10 килограма, които не успявам да възстановя. Просто дотук съдбата е отзивчива към труда ми и съм благодарен за това на небето и на възпитанието от моите родители.
Обичам работата си, не мога без нея – аз съм това, което правя.

Като малък какъв искахте да станете?

Първо исках да съм тираджия заради красивите камиони и заради стоките, които тогава имаше само в Кореком, после исках да съм художник-аниматор – обичах много да рисувам. После исках да стана автомобилен дизайнер.
Тренирал съм няколко години баскетбол, но май никога не съм мечтал да стана спортист. Тога ва си бях решил да спра да тренирам в момента, в който започна да забивам на стандартен кош – случи се, а това е рядкост дори когато говорим за професионални състезатели с моя ръст (187 см).

Какво е важно за човек, за да се задържи в БНТ- здрави нерви или непукизъм?

Здрави нерви – на първо място, за да издържиш на трудностите и напрегнатите ситуации. Непукизъм – единствено за да можеш да отсяваш маловажното от важното, да го прескачаш, без да може да те спре. Най-важното нещо, на което ме научи работата ми, е самоконтрол. Това обаче се съчетава трудно с едно друго безусловно изискване на екрана – винаги да бъдеш искрен, винаги да бъдеш себе си. Ако играеш роля, зрителят винаги те хваща. Не можеш да си позволиш непукизъм по отношение на работата си – защото там, отпред, е твоето лице и името ти, по-скоро ти се налага да проявяваш непукизъм по отношение на себе си, на здравето си, свободното време, личния живот.

Какво според Вас е важно за високия рейтинг на дадено предаване?

Вътре задължително трябва да има нещо за окото, нещо за ухото и нещо за сърцето. Всяко предаване трябва да търси начин да събира и обединява хората, а не да ги разделя.

Как протича един Ваш работен ден? В колко отивате на работа, до колко протича денят Ви?

Единственото хубаво по отношение на режима е, че можеш да си позволяваш да ставаш малко по-късно за работа. Трябва да си там около 11-12 часа, но пък всеки ден си тръгваш не по-рано от 9 вечерта и няма значение дали е събота и неделя, дали е национален празник, Коледа или Великден.

Какво цените най-много у една жена?

Да бъде естествена, не можеш да съдиш някого за това, как изглежда, защото това е природа, но можеш да го кориш за неговото собствено отношение към тази външност. Говорихме веднъж с един приятел за силиконовите красавици и той каза нещо много интересно – не харесвам силиконови гърди, но харесвам как жените се променят, след като си сложат. Прав е! Това, което мъжете усещат първо, е как жената оценява себе си и какво излъчва. Всяка жена трябва да знае, че е красива.

Какви жени харесвате?

Нямам определен тип. Както казах, красотата е усещане и когато е само външна, тя по – скоро дистанцира, отколкото да привлича, Иначе не обичам силен грим, вежди, изтънени до конец, силни парфюми, ефектни неудобни дрехи, Най-важното е да бъде чистоплътна – аз самият съм маниак на тази тема.

Срещнахте ли Вашия тип жена?

Слава Богу, да!

Къде Ви е по-приятно – в "Таксито" или когато водите централните новини на БНТ?

Новините са това, което ме привлече в телевизията. Там има високи стандарти, налагани с десетки години, и е чест и отговорност да бъдеш избран да ги достигаш, утвърждаваш и развиваш. А "Таксито" е нещо съвсем друго. Там няма писани правила, няма сценарии, аз определям стандарта. То е по-стихийно, по-непредсказуемо, позволява повече творчество. И двете обаче са част от едно цяло и по някакъв странен начин изграждат моя вътрешен баланс.

Стр. 26, 27

Leave a Reply