Спекулациите за нов вестник на Тошо Тошев бяха подновени, след като той напусна пресгрупата

Mediapool.bg I Лили ГРАНИЦКА I 23.08.2011

Дългогодишният главен редактор на в."Труд" Тошо Тошев окончателно напуска пресгрупата, която го издава, след като в понеделник е подал оставка. Той нито потвърди, нито отрече подновените слухове, че ще издава нов вестник.

Тошев, както и главният редактор на "24 часа" Венелина Гочева, бяха отстранени от постовете им след смяната на собствеността на пресгрупата в началото на тази година. И двамата бяха назначени за вицепрезиденти на “Медийна група България-Холдинг” ООД.

"На 22 август лично връчих оставката си на секретарката на г-н Павлов", каза Тошо Тошев във вторник пред Mediapool. Той не знаеше дали тя е разписана от изпълнителния директор на "Вестникарска група България" Любимир Павлов.

Павлов не беше открит за коментар. От компанията обясниха, че е в отпуск. По неофициална информация се очаква оставката на Тошев да бъде разписана в началото на септември.

В началото на юли "Труд" напусна първият заместник-главен редактор на вестника по времето на Тошо Тошев – Никола Кицевски. Месеци преди него това направи и "марковата" журналистка, както я наричаше Тошев, Валерия Велева.

"Нямам засега никакви изяснени медийни планове за в бъдеще", отговори Тошо Тошев на въпрос дали ще прави нов вестник заедно с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски.

В медийните среди отдавна се коментират намеренията на Тошев да стартира нов вестник и да привлече част от екипа на "Труд". По неофициална информация това може да стане в началото на 2012 г.
Агент "Бор", както е псевдонимът му, с който е работил за бившата Държавна сигурност, става главен редактор на доскоро най-тиражния български вестник в зората на демокрацията през 1990 г. Той беше сменен на поста в началото на тази година след като германската компания ВАЦ продаде вестникарския си бизнес в България на Любомир Павлов, Огнян Донев и австрийско дружество, което първоначално държеше мажоритарния пакет, но впоследствие остана с минимален дял в резултат на разгорещен конфликт между съдружниците.

В средата на април Комисията за защита на конкуренцията одобри придобиването на контрола върху издателя на вестниците “Труд“ и “24 часа“ – “Медийна група България-Холдинг” ООД, от страна на бизнесмените Любомир Павлов, Огнян Донев и дружеството “БГ Принтмедия“. Огнян Донев тогава съобщи, че се планира издателската компания да стане публично дружество и акциите й да се търгуват свободно на Българската фондова борса.

Оригинална публикация

Leave a Reply