Спор за хонорари на актьори в рекламите

www.trud.bg | 08.04.2013

Определянето на фиксирани или минимални цени за предоставяне на авторски права, които се ползват в рекламите, ще ограничи конкуренцията между рекламодателите и между комуникационните агенции. Това смятат от асоциациите на рекламодателите (БАР) и на комуникационните агенции (БАКА). Двете организации са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията и от ведомството започват разследване на сигнала.
При изработване на реклама, в която участват актьори, възнаграждението за предоставяне на авторските права оформя значителна част от общата цена, обясняват от БАР и БАКА. Когато се адаптира чужд клип и се дублира на български език от роден актьор например на него му се плаща до 30% от цената за изработка на рекламното видео, пише в сигнала.
В закона за авторското право е записано, че организациите за колективно управление на авторски права събират възнаграждения в размери, които са предложени от самите тях и след това са утвърдени със заповед на министъра на културата.
От асоциациите на рекламодателите и на комуникационните агенции са поискали от КЗК да се произнесе дали текстовете в закона за авторското право съответстват на правилата за конкуренцията. Различните артисти имат различна популярност и затова пазарът трябва да определя тарифите, а не административна разпоредба, обясни Росен Мисов, шеф на БАР.

Оригинална публикация

Leave a Reply