Спортен празник ще радва малчуганите във Варна по случай Деня на детето

Anett & Co. I 30.05.2013

Международният ден на детето е честван в много страни по света. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива бива продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ, и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
Голямата популярност на празника у нас се дължи на друга инициатива – през 1949 г., Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. Така, благодарение на съветския призив – една година по-късно, 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света (1950 г.)
Забавленията за малчуганите в Морската столица стартират още от сутринта с организиран Спортен празник за деца от всички възрасти. Мястото, избрано за провеждане на спортните състезания е паркозоната на Търговски център Фулмакс. Скачане с чували, дърпане на въже и още много изненади и награди очакват всички деца. По покана на домакините, специален гост на събитието ще бъде г-н Михаил Куликов, независим кандидат за кмет на гр. Варна, който ще поздрави всички присъстващи и ще връчи наградите на победителите в отборните и индивидуалните спортни надпревари.

Leave a Reply