Спорът между bTV и “КейбълТел Евроком” ще се решава от КЗК

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-03-15

Юридичесият казус може да забави финализирането на продажбата на медията

"КейбълТел Евроком" обмисля да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по казуса с bTV Cinema, научи в. "Пари" от запознати със случая източници. Телекомуникационната компания, която разпространява цифрова и кабелна телевизия, ще предостави случая на КЗК в началото на следващата седмица. Спорът между двете компании датира от няколко месеца, тъй като "КейбълТел Евроком" отказва да излъчва bTV Cinema в своите цифрови и кабелни пакети, без да вдига абонаментните такси.

Споровете

Исканията от страна на медията са двата тематични канала да бъдат разпространявани безплатно за потребителите, но от оператора контрират, че това не е възможно. Причината е високата цена, която bTV иска от оператора, за да разпространява програмите й. Според непотвърдена информация става дума за седемцифрена сума в евро за период от две години. От "КейбълТел Евроком" не потвърдиха, но и не отрекоха информацията за предоставянето на случая в ръцете на КЗК. Преговорите са в абсолютен застой и проблемът не е близо до решаване, коментира за в. "Пари" Димитър Радев, маркетинг директор на
"КейбълТел Евроком". От PR отдела на bTV също коментираха, че преговорите не са довели до някакъв резултат. Според "КейбълТел Евроком", ако програмите на bTV бъдат включени в услугите на оператора, вдигането на потребителските такси е наложително.

Последствията

Не е ясно, ако се стигне до сезиране на КЗК, дали това ще се отрази на срока, в който трябва да бъде приключена сделката между bTV и новия й собственик Central European Media Enterprices. В средата на февруари СМЕ купи bTV, двата й тематични канала и 74% от дела на News Corporation в радиокомпания "СиДжей" за сумата от 400 млн. USD. От СМЕ очакват да приключат с изкупуването до края на второто тримесечие на годината.
***
Текст под снимка
Преговорите между медията и оператора за излъчването на bTV Cinema са в задънена улица

Стр. 9

Leave a Reply