Станахме най-големият оператор по приходи

 сп. Мениджър | 17.11.2013 

Битката за сърцата и портфейла на клиентите ще бъде решена от качеството на обслужването, казва Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM

Господин Добрев, какво се случи във VIVACOM, след като поехте компанията в средата на 2013 г.?

- Нашето голямо постижение е, че през 2013 г. станахме най-големият оператор в страната. Това за нас е ключово събитие, защото успяхме да изпреварим по приходи всички конкуренти. Особено се гордеем с оценката на клиентите ни -те харесват нашите услуги, обслужване и стратегия. Хората търсят комплексни услуги от един доставчик. Ние им даваме точно това – пълен пакет за мобилен и фиксиран глас, мобилен и оптичен интернет, телевизия с едни от най-добрите параметри на пазара. Успяваме, защото нашата мрежа е с най-доброто покритие, а клиентите ни се възползват от пакетните решения, които предлагаме. Благодарим на всички наши клиенти, защото всичко, което сме постигнали, дължим на тях.

- Колко абоната имате и какъв е делът на корпоративните клиенти сред тях? Колко от тях ползват мобилен достъп до интернет?

- Имаме над 4 млн. услуги. Ползвам термина "услуга", а не "абонат", защото един абонат може да ползва няколко услуги. Комисията за регулиране на съобщенията казва, че в България има 11 млн. абонамента. Но това реално не са абонатите, защото населението на страната ни е малко над 7 млн. Всъщност ние, операторите, броим услугите, а не абонатите. Един човек може да ползва една, две или повече услуги. Например абонат с телефон и таблет с мобилен интернет реално ползва две услуги. Същото е положението и с абонатите, които са домакинства или корпоративни клиенти, които могат да ползват от една до хиляди услуги. Около 80-85% от населението ползва мобилни услуги. Доста хора имат повече от един телефон, но тенденцията е да намалява броят на апаратите, които се ползват от един човек. За сметка на това нарастват картите за връзка с интернет, които общо за пазара са около 1 млн. броя.

- Какви услуги и на какви цени искат клиентите? Как тази картина ще се промени през следващите 3 до 5 години?

- Клиентът иска удобство, лесни и интуитивни услуги, които да работят навсякъде и да не създават проблеми. Ето защо покритието за мобилните услуги, качеството и интерактивността на телевизията и скоростта за интернет са толкова важни. Заради високата конкуренция в момента цените на услугите в България са едни от най-ниските в Европа. У нас средната цена на мобилните разговори е два пъти по-ниска от тази в останалите държави в ЕС. Конкуренцията през следващите години ще се измести от цените към качеството, разнообразието и удобството на услугите. Ще се увеличава и интересът към пакетните услуги, защото клиентите са улеснени да плащат една сметка веднъж в месеца, която включва телефон, интернет и телевизия.

- В какви насоки планирате разширяване на спектъра от услуги? Какви са плановете ви за развитие на LTE – мобилната мрежа от четвърто поколение?

- Заедно и поотделно в момента предлагаме пет услуги – мобилен глас, мобилен интернет, телевизия, фиксиран глас и широколентов интернет. Това, което ни отличава от конкурентите, е, че можем да предложим всякаква комбинация от тези услуги навсякъде в страната.
През последната година от време на време се появява съкращението LTE. LTE не е нищо повече от начин за пренос на данни, който надгражда текущите мрежи. В момента мобилната мрежа на VIVACOM предлага скорости до 42 мегабита, които напълно отговарят на очакванията на пазара. Инвестираме в повишаване на капацитета на мрежата си, така че клиентите ни да продължат да ползват най-добрата услуга на пазара.
Планираме да пуснем мрежа от 4. поколение, когато Комисията за регулиране на съобщенията направи търг за честоти от спектъра на 800 мегахерца. В тези честоти може да се изгради една по-добра и по-ефективна мрежа, която да гарантира добро покритие и достъпни услуги. Надяваме се това да се случи в идната една до две години.

- Кой печели и кой губи от силната конкуренция на телеком пазара? В тази връзка какво ще се случва с крайните сметки на потребителите оттук нататък?

- Ако конкуренцията е коректна и честна, т.е. всички играчи спазват едни и същи правила, печели само клиентът. Очакванията ни са цената на минута гласов разговор да продължи да намалява, но при по-високо потребление. Това ще доведе до същите или малко по-високи сметки за потребителите. Като обобщение – клиентите могат да очакват повече, по-качествени услуги срещу същите или малко по-високи сметки.

- Какви други тенденции да очакваме на телеком пазара у нас?

- Проникването на фиксиран широколентов интернет ще се увеличава. Той предлага и ще продължи да предлага най-високите скорости, капацитет и качество на връз- ката. Очаквам да се превърне в стандартна услуга, която почти всяко домакинство В страната ползва. Той ще бъде основа на много други услуги – образование, забавление, информация, електронно правителство, електронно банкиране.
Броят на абонатите, които ползват мобилен интернет, също ще расте, като консервативните ни очаквания са, че до 3 години 50% от населението ще ползва смарт (умни) телефони. Телевизията ще става все по-интерактивна, зрителите ще могат да определят не само какво да гледат, но и кога. Например ако пропуснете новините вечер, ще може да ги гледате по-късно – когато ви е удобно и на което устройство Ви е удобно или възможно. Пробвайте IPTV телевизията на VIVACOM и буквално ще видите разликата. Линейната телевизия (гледането "на живо") ще продължи да бъде основната, която гледаме вкъщи, но бързо ще расте броят на зрителите, които гледат любимите си филми, предавания или шоу програми когато и където искат. Бързо ще се увеличават хората, които ще гледат тВ и видео-съдържание на сВоите таблети и смартфони. Да не забравя и най-Важната тенденция – Всички ние ще престанем да се интересуваме от това каква е технологията, а ще търсим само услугите – лесни, бързи и достъпни навсякъде.

- Очаквате ли европейските и местните регулации да се засилят? В тази връзка какви ще са тенденциите и последствията за телекомите?

- За доброто на потребителите се надявам регулаторите да приемат факта, че телеком пазарът е един от най-конкурентните, и да намалят своята намеса. Бъдещето на цифровата икономика зависи от способността на операторите да инвестират при по-ниски нива на регулация и при разумна възвръщаемост. Историческият опит показва, че свръхрегулациите Водят до застой. През 90-те години телеком пазарът в Европа в голяма степен бе дерегулиран. Това превърна континента във Водещ В проникването на мобилни гласови услуги и световен лидер в телекомуникациите. В момента ЕС е един от най-регулираните пазари и в резултат на това Северна Америка, Югоизточна Азия и Япония ни изпревариха. Не съм против регулацията, защото, когато тя е "умна", може да коригира някои недостатъци на пазара, но свръхрегулацията води до застой. Надявам се регулаторите да позволят на телеком компаниите да инвестират В бъдещето.

- След като си върнахте лидерската позиция на най-голям телеком в България по приходи, с каква стратегия планирате да станете лидери и по пазарен дял?

- Вече сме лидери на част от пазарите. Ние сме най-големият оператор на фиксиран глас, фиксиран интернет, както и на мобилен интернет. На тези пазари сме на първо място и по брой клиенти. Смятаме да запазим тази позиция, като продължим да предоставяме високо качество на клиентите когато, където и както те поискат. Битката за сърцата и портфейла на клиентите ще бъде решена от качеството на обслужването. Стратегията ни е базирана на постоянно подобряване на работата ни и добавянето на нови и интересни услуги, които да подобряват и улесняват живота на клиентите.
***
АТАНАС ДОБРЕВ е главен изпълнителен директор на VIVACOM. От 2008 до 2013 г. е бил главен финансов директор на компанията. Преди това е бил главен финансов директор на "Глобул", както и финансов и административен мениджър на "Орифлейм България". Има MBA по финанси и счетоводство от Rollins College, Crummer Graduate School of Business Във Флорида, САЩ, както и магистърска степен no MWO от УНСС.

Оригинална публикация

One Response to “Станахме най-големият оператор по приходи”

  1. пожарогасители обслужване Says:

    Определено винаги има и печеливши и загубили не зависимо с какво се занимават това е живота.Страхотен отовор е дал…” Ако конкуренцията е коректна и честна, т.е. всички играчи спазват едни и същи правила, печели само клиентът. Очакванията ни са цената на минута гласов разговор да продължи да намалява, но при по-високо потребление. Това ще доведе до същите или малко по-високи сметки за потребителите. ….” страхотно е ч ение клиентите може да очакваме , а и очакваме много повече.Свикнхме да получаваме най доброто, за което не сме виновни ние, а тези които ни го предлагат.

Leave a Reply