Старозагорецът Станимир Въгленов спечели голяма международна награда за разследваща журналистика

в. Национална Бизнес Поща, Стара Загора | Живка КЕХАЙОВА | 24.10.2011

Старозагорецът Станимир Въгленов, чийто път в разследващата журналистика започна от НБП, спечели голямата награда за журналистическо разследване Daniel Pearl Award като член на международен разследващ екип. Наградите бяха връчени по време на международната среща на разследващите журналисти, която се проведе този път в Киев.

- Стаиимире, коя бе най-трудната част от твоето разследване? Какви са последствията от него и чувстваш ли се удовлетворен? Да очакваме ли скоро други твои разработки?

- Няма как да говоря за моето разследване – всъщност Offshore Crime, Inc е колективен труд на 7 разследващи журналисти, двама редактори и един координатор, който също е разследващ журналист.

МОЯ Е ЧАСТТА ЗА БЪЛГАРИЯ, В КОЯТО РАЗКРИХ ДОСТА ИНТЕРЕСНИ ВРЪЗКИ
което даде още сила и значимост на разследването. Но основната заслуга и за доброто разследване, и за действително престижната награда, е най-вече на колегите от Румъния и САЩ. Естествено, чувствам се удовлетворен, защото разследването доведе до ареста в Румъния на организатора на мащабната схема за пране на пари с помощта на офшорни компании. В България също имаше конкретен резултат -

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОБЛОЖИ С 10%-ТЕН ДАНЪК ОФШОРНИТЕ КОМПАНИИ (от април 2011 г.), които извършват услуги на територията на България. Истината е, че преди това години наред милиони, а вероятно и милиарди левове заобикаляха влизането си в държавната хазна под формата на данъци.
Продължавам да работя в екипи с разследващи журналисти от различни страни и със сигурност ще има и други интересни истории в бъдеще. С подобен екип от добри разследващи журналисти през 2007 г. спечелихме наградата Global Shining Light Award, която ни бе връчена на конференцията за разследваща журналистика в Торонто, Канада. Онова разследване беше за новите големи играчи в енергетиката на територията на Югоизточна Европа и за незаконните практики на някои от тях, които водят до ощетяване на потребителите. Иначе казано

РАЗСЛЕДВАХМЕ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ И ОТКРИХМЕ ДОСТА ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И ВРЪЗКИ НА БАЛКАНИТЕ И В ИЗТОЧНА ЕВРОПА
Всъщност, още миналата година, с друг екип разследващи журналисти, бяхме много близо до спечелването на Daniel Pearl Awards с друго разследване – за фалшивите документи, чрез които се извършват множество измами, трафик на хора и др. между Източна и Западна Европа. С това разследване също бяхме сред седемте финалисти за престижната награда, но малко не ни достигна да я спечелим.
Тази година също не беше лесно, защото в надпреварата участваха над 70 разследвания от 30 държави, журналисти от най-големите световни медии.
Особено се зарадвах и за наградата, която спечели Мими Чакърова – една българка, която от 1989 г. живее в Балтимор. Тя взе голямата награда Daniel Pearl Awards за журналист, работещ в САЩ,

С РАЗСЛЕДВАНЕТО СИ ЗА ТРАФИКА НА ЖЕНИ "ЦЕНАТА НА СЕКСА"
(The Price of Sex). C него Чакърова печели вече втора престижна награда, след като през юни й беше връчена Nestor Almendros Award.

- Какво е бъдещето на разследващия журналист в България, а настоящето? Отделя ли се у нас достатъчно внимание на развитието на разследващата журналистика, на подготвянето на млади кадри?

- Благодарение на международните контакти, които натрупах чрез разследващата журналистика, през последните над 10 години следя отблизо какво се случва в областта на медиите. Виждах как медиите, основно в САЩ и скандинавските държави, постепенно се превръщат в мултимедийни организации.
Всички – вестници, радиостанции, телевизии и т.н., започват да произвеждат онлайн съдържание ида търсят своите потребители в глобалната мрежа. Тенденцията завладя Западна Европа и всички развити страни. Беше ясно, че рано или късно това ще се случи и в България, затова се подготвях, стремях се да бъда в крак с техническите новости.
Сега, от една страна,

ИЗПОЛЗВАМ НАТРУПАНИЯ ОПИТ В СЪЗДАВАНЕ НА МУЛТИМЕДИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНИЯ ОТ НОВ ТИП
от друга – участвам в създаването на нови медии, включително базирани на мобилни телекомуникации. Ръководител съм на отдела във Вестникарска група България, който поддържа интернет сайтовете на "24 часа" и "Труд", които имат над 100 000 читатели всеки ден.
За мен бъдещето и на разследващата журналистика, и на медиите като цяло, е в новите технологии, в мултимедията, в развиването на гражданската журналистика и

ЗАСИЛВАНЕТО НА ОБРАТНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ МЕДИИТЕ И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ИНФОРМАЦИОННИ ПРОДУКТИ

- Разкажи ни за впечатленията от Украйна – как се случиха събитията, какво усети от страната, какво за теб бе най-интересно и вълнуващо?

- Глобалната конференция за разследваща журналистика в Киев, Украйна, бе 7-ма поред – след Дания (два пъти), Холандия, Канада, Норвегия и Швейцария. Аз имах шанса да участвам във всички срещи с изключение на Швейцария и мога да направя сравнението с Киев – и там организацията беше на отлично ниво.

СРЕД 400-ТЕ УЧАСТНИКА БЯХА МНОГО ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ИМЕНА В РАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТИКА
Освен презентации и кръгли маси, в рамките на конференциите има и специализирано обучение за журналисти – по Computer Assisting Reporting, Excel, по най-различни продукти на Google и други компании, чрез които се подготвят мултимедийни журналистически продукти.

ПОДОБНО ОБУЧЕНИЕ НЕ СЕ ПРЕДЛАГА НИКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ, НИТО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА
а на Запад е изключително скъпо. Затова участието в тези конференции е особено важно.
Киев е красив град, доста по-чист и подреден от София, с добре поддържани сгради, паркове и т.н. В същото време разделението между богатството и беднотата е фрапиращо – имат както страшно много скъпи коли, луксозни заведения и високи цени, така и изключителна бедност. Освен това полицейщината е много по-голяма, отколкото в България – видях как действа тяхната жандармерия например.

Стр. 8

Leave a Reply