Стефан Димитров, шеф на програма “Христо Ботев”: Актьори ще осмиват политици

в. Труд | Соня ТОДОРОВА | 08.01.2011

- Г-н Димитров, знам, че когато преди месец част от вашите приятели разбрали, че сте се захванали с програма "Христо Ботев", са ви питали още ли я има тази програма. Докога смятате, че ще ви задават този въпрос?

- Ето това е една от надеждите ми – да накарам софиянци да слушат "Христо Ботев". В провинцията програмата се хваща добре, а и се слуша доста. Искам обаче да обърна внимание на столичани, че съществува такава културна радиопрограма, от която могат да научат всичко, което се случва в театрите, изложбените зали, да разберат какви са предстоящите концерти… Истината е, че по "Христо Ботев" звучи и много добра класическа и забавна музика. Няма чалга, няма пошлост.

- Вие лично какво слушате от "Христо Ботев" с притворени очи?

- Има много предавания, които слушам с наслада. Има и такива, които искам да се стегнат, да звучат с повече динамика. Замислил съм промени – някои от предаванията ще бъдат преместени в други часове, други – съкратени като времетраене. Имам и идея за политическо кабаре. Можем да го правим 2 пъти месечно. Идеята ми е група актьори да осмиват идиот-щините, които се случват в политиката.

- "Комиците" в радио-вариант?

- Нещо подобно, но с идеята да се осмиват само политици, а не толкова случки от всекидневието ни.

- Как ще накарате младите да ви слушат? Има ли шанс да слушаме нещо като "Мюзик айдъл" по програма "Христо Ботев" например?

- Мислил съм го и този вариант, би могъл да стане. Искам да направим и конкурс за детска пиеса за радиотеатър. Освен това има страхотни бисери в Златния фонд на радиото – гласовете на великолепни актьори, които вече ги няма. Ето така младите могат да научат нещо, да им стане интересно. Да разберат кой е Апостол Карамитев например.

- Какво бихте откраднали от частните радиа?

- Искам програмата да се авторекламира повече. Това е нещото, което липсва на "Христо Ботев". В това могат да помогнат "Хоризонт", а защо не и БНТ.

 - Заговорихте за БНТ. Питам ви като бивш член на СЕМ. Какво е мнението ви за обединението на държавните радио и телевизия, за каквито планове се говори от време на време?

- Това няма да е в полза нито на БНТ, нито на БНР – да се създаде комитет за радио и телевизия, както беше преди време. Смятам, че обединението е лоша идея, която ще породи със себе си звено с голяма администрация, повече началници. Двете медии са различни като структури, като начин на работа и управление.

- Вие сте били начело на БНТ. Какво й липсва на държавната телевизия? Ето, обявиха, че ще пускат бразилска сапунка, ще правят и токшоу…

- Това не е толкова страшно, напротив – това са изисквания на зрителите. Но за една обществена телевизия е много важно да продуцира собствена програма – сериали, повече предавания с обществено значение.

- Били сте и шеф на Нова тв. Харесва ли ви това, което сега върви по телевизията?

- Имам забележки, но как да ги кажа, като медийното пространство непрекъснато се променя?! Програмата на частните телевизии винаги опира до пари и до приходи от реклама. Според мен обаче една от функциите на телевизията е да възпитава, и то в добър вкус. Аз не виждам никакво възпитание, което да провеждат частните телевизии.

- Освен медиен началник обаче вие сте преди всичко композитор. Върху какво работите в момента?

- Направих една колекция от 14 диска, във всеки от които има 12 песни, общо 168 песни. Дисковете са 14 – колкото са буквите на името ми – Стефан Димитров, а заглавията са популярни песни, които се знаят от много хора в България. Колекцията може да се намери в добрите книжарници.

Стр. 21

Leave a Reply