Стефанов определено не е Политковская

в. Гласове | Тома БИКОВ | 2010-06-04

Сайтът на журналиста с агентурно минало източил един милион от държавата

На 31 май новоизбраното ръководство на държавното дружество "Слънчев бряг" АД даде пресконференция, на която съобщи за скандални договори, сключвани от бившето ръководство на компанията. От пресконференцията стана ясно, че за периода от януари 2007 г. до март 2010 г. дружеството е платило на контролирания от оръжейния търговец Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов сайт "фрогнюз" 916 000 лв., а последният сключен договор със сайта е от март тази година и е на стойност 864 000 лв., които трябва да бъдат изплатени за период от 3 години. В случай че дружеството иска да прекрати договорните си отношения със сайта, трябва да му изплати неустойка в размер на 50% от общата цена на услугата. Тези два контракта са били сключени, докато Мутафчийски е бил председател на борда на директорите на "Слънчев бряг" АД и официлната версия на оръжейния търговец е, че парите са отпуснати за информационно обслужване и за изработка на туристически сайт за курорта, а не за интернет реклама във "Фрогнюз".
Резултатът от тази скъпа инвестиция е, че в момента няма никакъв туристически сайт, а на интернет страницата на "Фрогнюз" гордо стои малък рекламен банер на "Слънчев бряг" АД. Повтарям, че този резултат е постигнат срещу 1 778 000 лв., и дори с тези пари да бяха създадени десет туристически сайта, скандалът около далаверата на Мутафчийски и съдружника му Огнян Стефанов нямаше да бъде по-малък.
След управлението на Мутафчийски държавното дружество "Слънчев бряг" АД е оставено с 8300 лв. в наличност, едноименният курорт е обезобразен от незаконно застрояване, а дълговете, с които ще трябва да се справя новото ръководство, възлизат на около 10 млн. лв.
Всичко това показва, че става въпрос за класическо източване на едно държавно дружество и откровена схема за пране на откраднатите пари чрез сайта "Фрогнюз", който за три години е погълнал 916 000 лв. и в края на този период е заявил готовност да усвои още 864 000 лв.
През годините, в които е усвоявал парите на "Слънчев бряг" АД, главният редактор на "Фрогнюз" Огнян Стефанов беше влязъл в ролята на морален стожер на българската журналистика, а след побоя, който му беше нанесен през септември 2008 г., се превърна в нещо като икона на свободното слово, с която никой нямаше право да спори. Побоят над Огнян Стефанов беше ужасно престъпление не защото беше бит журналист, както тръбяха медиите тогава, а защото в българската столица мутри, въоръжени с чукове, демонстративно пребиха човек. Скандално е, че и до момента поръчителите и извършителите на това престъпление остават неразкрити, а поводът за извършването му все още е неизвестен. Официалната теза, която група – тогава опозиционни журналисти, наложи в общественото пространство, беше, че Огнян Стефанов е пребит заради професията си на журналист. Тази теза обслужваше тогавашната опозиция и служеше като политически аргумент срещу управляващите от тройната коалиция, която по думите на известни "дисиденти" от това време разбиваше с чукове "свободата на словото". До момента на побоя Огнян Стефанов нито беше сред най-популярните журналисти, нито сред най-критичните към правителството на Станишев. Текстовете, подписани от него, бяха публикувани в собствения му малък сайт "Фрогнюз", който и до днес не е сред най-посещаваните електронни медии в България. Припомням, че една от поддържаните версии за побоя над Стефанов беше свързаността му със
скандалния анонимен сайт "Опасните новини", който, по всичко личи, беше активно мероприятие на кръгове от службите за сигурност. Самият Стефанов и до днес отрича да е бил свързан с "Опасните новини", за разлика от бившия председател на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов, който по време на мандата си като такъв обяви официално, че Стефанов е бил свързан със сайта.
След побоя Огнян Стефанов влезе в ролята на символ на свободното слово, а всеки, който се осмеляваше да попита каква е причината журналистът да вечеря със сенчестия бизнесмен Ивелин Банев – Брендо в деня на покушението, рискуваше да бъде обявен или за комунист, или за поддръжник на онези, които искат да наложат путинизация в България. Самият Брендо, срещу когото и до днес се води дело за пране на пари и поради тази причина е на свобода под парична гаранция, ден след побоя срещу Огнян Стефанов обясни, че от момента, в който е създаден сайтът "Фрогнюз", посредничи за набиране на реклами В него и това била причината за срещата им. По-късно самият Стефанов заяви, че е напълно нормално един журналист да поддържа контакти с хора от ъндърграун-да, което също не направи впечатление на честните защитници на свободното слово.
И ако до парламентарните избори главният редактор на "Фрогнюз" no-скоро оставяше другите да говорят за него, то след победата на ГЕРБ самият той се превъплъти в ролята на дисидент и започна да се изявява от моралната позиция на активен борец срещу предишния режим. След ареста на Алексей
Петров Стефанов побърза да се обяви за пръв противник на бившия съветник в ДАНС и започна да посочва имена на медии и журналисти, които по думите му били свързани с арестуваната барета. Забравил, че сайтът му се финансира от Мутафчийски, а както разбираме днес, и от държавното дружество "Слънчев бряг", Огнян Стефанов започна да обявява за "октопод" и купен от Алексей Петров всеки, който си позволи да се осъмни в ефективността от работата на МВР и в способността на пра-воохранителните органи да съберат годни за осъдителна присъда доказателства.
В отвратителна статия от 19 май, публикувана в собствения му сайт, главният редактор на "Фрогнюз" си позволи да причисли към купените от "октопода" дори колегата от ГЛАСОВЕ Мария Дерменджиева, само защото си беше позволила да обясни на страниците на вестника в какво се състои скандалната разработка "Галерия". В същата статия Стефанов, който официално бе оповестен като доносник на ДС, подхвърля, че съществувал слух сред журналистите, според който Алексей Петров бил платил дълговете на ГЛАСОВЕ към печатницата в Костинброд. С пълното съзнание, че лъже, Стефанов все пак пояснява, че този слух може и да е верен, а може и да не е.
"Икономическите обстоятелства оправдават доста подлости, но и в това има някаква граница", пише журналистът Стефанов по адрес на Мария Дерменджиева няколко дни преди да стане ясно, че сайтът му е най-обикновена перачница на пари, източила от държавата близо 1 млн. лв.

Стр. 3

Leave a Reply