Стоян Иванов, депутат от АТАКА: Медийният закон вече подкрепя българските продукции

в. Атака | Емилия АНТОВА | 2010-01-25

Стоян Иванов е роден на 1 ноември 1962 г. в Бургас. Завършил е българска филология и история във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Бил е учител, работил като журналист в различни издания, бил е програмен директор на Национална телевизия СКАТ. Общински съветник от АТАКА в Бургас от АТАКА. Депутат в 41-вия парламент от АТАКА. Зам.-председател на комисията по култура, гражданското общество и медиите.

- Г-н Иванов, вие сте зам.-председател на медийната комисия. На първо четене минаха поправките в Закона за радио и телевизия. Какво е важно да знаем за тях?

- Направихме хармонизирането на нашето законодателство с европейската директива за цифровизацията. Това трябваше да бъде направено много по-рано. Факт е, че предишният парламент не успя заради сблъсъка на много мощни лобистки интереси, които бяха свързани с възможностите за изграждане на т. нар. мултиплекс. За съжаление не създаваме изцяло нов закон за радио и телевизия, но такъв ще има и ще още тази пролет ще започне неговото изработване. Освен това с приетите промени се дава приоритет на продукцията, направена на български език: например на български филми, айде стига с тези безкрайни турски сериали.

- В новия закон ли ще влезе предложението на АТАКА за отпадане на новините на турски език от БНТ?

-Да, въпросът ще бъде разгледан в новия закон. Запознахме се и с европейската практика. Не е вярно твърдението на всякакви медийни папагали, че отпадането на новините на език извън официалния е нарушаване на правата на човека. В новия закон позицията на АТАКА ще бъде приета, надявам се, защото не представлява никаква дискриминация. Крайно време е да престане да се злоупотребява с този термин.

- Преди да станете депутат на АТАКА, вие сте работили дълги години за СКАТ – като разследващ журналист и като програмен директор. Гледате ли сега СКАТ?

- Гледам, макар значително по-рядко отпреди. Като журналист си давам ясна сметка, че право на всяка медия е да оценява дейността на политици, партии, държавни институции и да ги коментира от своя гледна точка. Това, което не разбрах, беше защо още в самото начало на работа на този парламент, веднага след като АТАКА заяви, че ще подкрепи правителството и не постави условия за постове и позиции, СКАТ започна нападки: отначало завоалирано, а после директно срещу АТАКА и срещу ГЕРБ. Още преди да е ясно как ще работи това ново правителство. Странно ми е, защото аз бях общински съветник от АТАКА в Бургас и година и половина работихме заедно с групата на ГЕРБ, а с кмета на ГЕРБ по-дълго време. Затова мисля, че атаката срещу Волен Сидеров е била предпоставена.

- Проява на гузна съвест ли е подкрепата на БСП, ДПС и НДСВ за Кристалина Георгиева като еврокомисар, след като представители на тези политически сили направиха всичко възможно да провалят "отвътре" кандидатурата на Румяна Желева?

- За да говорим за гузна съвест, трябва априори да предполагаме, че някой има съвест. Не съм много убеден, че точно тези партии имат съвест. По-скоро те си изпълниха задачата, спечелиха някакви точки за сметка на авторитета на България и сега вече спокойно могат да проявяват великодушие. Надявам се, че Кристалина Георгиева ще бъде един много добър представител на България.
Не съм убеден, че Румяна Желева беше възможно най-добрият кандидат на страната ни, но е факт, че провалът на нейната кандидатура беше предизвикан не толкова от личните й качества и недостатъци, отколкото от една злостна и добре обмислена кампания срещу нея. Най-неприятното е, че в основата на тази кампания бяха точно български политици и български партии. Нещо, което при други кандидати, които също се представиха не много убедително, не се случи. Представителите на техните страни в ЕП, независимо че принадлежат към партия от друг спектър, не атакуваха своите кандидати, напротив, подкрепяха ги. Единствено нашите евродепутати действаха като в оня виц за българския казан в ада, който нямал нужда от пазач, тъй като българите се топели сами един друг.

- Усеща ли се липсата на РЗС в пленарна зала?

- Какво беше това РЗС?

- Преди дни Станишев каза, че вече няма проблем да работи заедно с Янев, защото и БСП, и РЗС били опозиция и трябва да се подкрепят.

- Връзката на РЗС с олигархичните кръгове на БСП е очевадна, така че каквито и игри да играят Янев или Станишев, не могат да заблудят тези, които следят внимателно политическите процеси в България. Смятам обаче, че ако така продължават нещата при Яне Янев, кръгове, които създадоха тази формация, сами ще откажат от отрочето си и ще тръгнат да създават друг проект. Такива сигнали вече има.

- Сега Янев се е съсредоточил в копиране поведението на АТАКА отпреди година, но тогава условията бяха други.

- В поведението на Янев никога не е имало нещо ново – той дори няма реална идея как да изглежда България. Иска да се смени конституцията. Чудесно, ама каква конституция? Иска Велико народно събрание (ВНС). Това означава разпускане на парламента, предизборни кампании, нажежаване на страстите, дестабилизация на страната, спиране на всякакви реформи, възможност на олигархичния капитал чрез медиите да манипулира българските граждани. И никакви гаранции, че ще имаме по-добра конституция от калпавата, която беше създадена от последното ВНС.
АТАКА предлага нещо много по-просто. Има много важни промени в конституцията, които могат да бъдат направени и без ВНС. Например, ако РЗС наистина искаше промени, можехме заедно да пристъпим към такива, които засягат съдебната власт. Първо, въвеждане на съдебни заседатели. За това не е необходимо ВНС – промени в законодателството са достатъчни. Второ – въвеждане на избираемост при магистратите. Съдебната система се превърна в една изолирана не от другите власти, а от цялото общество система. Една система, която както виждаме в случая с Красьо Черничкия, сама себе си избира и сама себе си контролира и не носи отговорност пред никого. Тя не може да носи отговорност пред парламента, но пред гражданите – да. Трябва да има възможност българският избирател да влияе върху конструирането на съдебната власт, а сега не може.

- В правната комисия в четвъртък от името на АТАКА внесохте предложение за мораториум върху промяна статута на земеделските земи. Как го приеха другите депутати?

- В различните комисии имаше опити за обструкции от страна само на ДПС. Но в крайна сметка правната комисия единодушно прие това решение. Мораториумът ще важи за зона А и Б на Черноморското крайбрежие, т.е. 2-километровата зона от брега по въздушна линия. Така не се дава възможност текстът да бъде атакуван юридически. Спираме временно възможността тези земеделски земи, придобити на безценица чрез замяна на брега на морето, да станат място за курортно строителство. През това време ще се подготви изцяло нов закон за опазване на земеделските земи, където ще има и нова тарифна таблица за таксите, дължими при промяна на предназначението на земи в непосредствена близост до морето. Ще приключат и проверките, които текат в момента, за това как точно са били извършвани тези замени. Надявам се да има преразглеждане на сделки, а ако има достатъчно данни за извършени престъпления от длъжностни лица, прокуратурата да бъде сезирана. Такива сигнали вече има и са образувани наказателни производства.

Стр. 13

Leave a Reply