Студия учи политиците на модерен брендинг

www.vsekiden.com | 2009-10-22

Партиите в България са вечен kinder surprise, смята PR-експертът Аня Павлова

Политически брендингСъщността на модерния политическия брендинг, връзката му с рекламата и механизмите в процеса на комуникация разкрива Стефан Серезлиев в студията си “Политическия брендинг с рекламен акцент”. Университетският преподавател по реклама намира пряка връзка между правенето на комерсиален и политически продукт, като остава със съмнението дали това се разбира от самите политици. Като цяло политическата комуникация в България не е добра, смята Серезлиев.

“Когато преди години за първи път се е заговорило за брендинг, едва ли хората са предполагали , че този така актуален сега термин ще се прилага за нещо друго, освен за маркиране на добитъка, обозначаване на частната продукция”, пише Серезлиев.

В книгата си той описва и заблудите относно понятието бренд, като уточнява, че това не е нито логото, нито това, което се продава, нито рекламна кампания или програма. Това е сложно събирателно понятие – система от значения, които консуматорите интегрират в тяхното лично пространство, за да удовлетворят важни необходимости, обяснява Серезлиев.

Авторът подчертава необходимостта от доверието и смята, че консуматорите, или избирателите, са по-склонни да приемат несъвършенствата, отколкото неискреност или лъжа в комуникацията.
“Политическите партии в България работят в режим на рисково присъствие на пазара – “нищо не гарантирам, нищо няма да ви кажа и няма да разбереш какво те очаква, ако ме избереш. Те са вечен Kinder Surprise, отбелязва в предговора на книгата ПР-експертът Аня Павлова. Според нея със своето поведение нашите политици показват, че те за нас са вечно в категория “киндер”, а ние с вечното право да бъдем “сюрприз” за тях. Според Павлова политиците трябва добре да се запознаят с професионалния подход към изграждането на политическата марка. Само тогава ще се получи “3 в 1”, или очаквана и проверена добра комбинация.

За пример на успешен политически брендинг Серезлиев даде кампанията на Обама, където освен добре премислената роля на САЩ като световен бренд, е включването на огромен брой про-активни избиратели. Той обясни, че с последната кампания в Америка Обама е адаптирал типични бизнес техники, включвайки нови избиратели.

В книгата си рекламният експерт вкарва и понятието “просюмери”, като обяснява, че това са активни хора, които влияят при създаване на стоките и услугите.

Според Серезлиев за изграждане на успешен политически бренд е необходима ясна и перманентна комуникация. В сегашните усложнени условия е необходимо да знаем не само какво, но и как, уточнява той. Според него неглижирането на модерните ресурси на рекламата и комуникациите води до проблеми и липса на актуалност.

Или както беше казал Уди Алън: ”90% от успеха е да го покажеш…”, казва в заключение авторът.

Оригинална публикация: http://www.vsekiden.com/?p=59912 

 

 

One Response to “Студия учи политиците на модерен брендинг”

  1. Bronko Says:

    Dainova e stara hiena v Politicheskia PR i mai ima kakvo da kaje;)

Leave a Reply