Свежо попълнение

сп. Forbes | Христо ПЕТРОВ | 28.06.2011

Най-голямата българска социална мрежа за новини се ражда за няколко дни в Студентския град

 

Около 100 лв. разходи месечно, един настолен компютър и една идея, родила се в общежитията в Студентския град. Това се оказва достатъчно на Явор Иванов и съдружника му Станислав Божков, за да пуснат в мрежата сайт, с който потребителите могат да споделят интересни статии и клипове от интернет. През 2007 г., когато двамата стартират проекта, те нямат почти никакъв капитал, а сайтът им събира по стотина посещения дневно. Днес svejo.net се нарежда сред най-посещаваните български сайтове (според статистиката на Gemius събира по около 700 хил. потребители месечно).
"Хората стават все по-соииални през дигиталните устройства на днешни времена и Svejo предоставя тази среда", казва Иванов (24), изпълнителен директор на "Ксениум", компанията, която управлява Svejo и работи върху разработката и развитието на още два нишови сайта – всички те са насочени към българския пазар.
"Ксениум" управлява termo.bg, който дава 15-дневна прогноза за времето в над 220 хил. дестинащш по света, както и закъснения по летищата и друга актуална информация. Другият е bulevard.bg, който все още се разработва. По думите на Иванов сайтът ще развива "непокритите пространства на lifestyle нишата" и ще предлага съдържание на потребителите. За разлика от svejo.bg, където потребителите сами генерират и управляват съдържанието в сайта. Това е и най-популярната българска социална мрежа за новини, въпреки че на пазара има много подобни сайтове. Ето защо "Ксениум" хвърля доста усилия за развитието на бранда "Свежо", като оставя съдържанието предимно в ръцете на аудиторията. В портфолиото на компанията има и един неуспешен проект – социалната мрежа Fanopic, чийто сайт беше свален от мрежата през март. Иванов казва, че Fanopic не е успял да набере скорост сред интернет потребителите, поради което създателите му са предпочели да го прекратят.
В номинално изражение интернет рекламата е най-малкият сегмент от българския рекламен пазар. По данни на агенциите TV Plan/TNS u Piero 97 брутните разходи (на база ценовите оферти, без да се вземат предвид отстъпки и комисиони) в интернет реклама за 2010 г. са малко над 37 млн. лв. (за сравнение – брутните разходи за реклама в телевизията са над 648 млн. лв. за същата година). Според същите данни обаче интернет рекламата е единственият сегмент от рекламния пазар, който през 2010 г. е регистрирал годишен ръст – и то от близо 11%. Статистиката показва още, че за 3 години пазарът на интернет реклама в България се е увеличил с почти 100% (в края на 2007 г. е оценяван на 19.3 млн. лв.). "Ние сме медия, която прилага доста успешно съвременен маркетинг и реклама, а това пак са социалните елементи. С няколко думи – смятам, че предимно сме правилно позиционирани", казва Иванов. През 2009 г. компанията му е реализирала 67 хил. лв. приходи от реклама, от които 13 хил. лв. остават като чиста печалба.
Проектът svejo.net започва като малък сайт, финансиран с джобни пари от създателите му. "Реално инвестицията, която сме правили, е била лична – както пари, така и Време. Основният ресурс бе времето за разработка и реализация на проекта в уеб, както и малък бюджет за реклама в Google AdSense", спомня си Иванов.
Той завършва Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, а след това записва авиационна техника в Техническия университет в София. Преди да започне работата no Svejo, Иванов трупа опит с РНР, разработката на уебсайтове, работил е и като хардуерен специалист. През март 2007 г. двамата със Станислав Божков създават първата версия на сайта за няколко дни и го пускат в
мрежата изцяло на собствени разноски и с подръчен хардуер. "Един ден мислихме какво липсва на българския пазар и решихме, че липсващото звено е социална медия", казва Иванов. След своеобразен брейнсторминг се спират на името "Свежо".
За сървър използват настолна конфигурация, която дотогава използват за ежедневни занимания игри, музика и други. По това време и двамата работят, така че това е no-скоро странично занимание, с което запълват свободното си време. Самият сървър е разположен в общежитие в Студентския град, а първите потребители на сайта са приятелите и познатите на двамата създатели. Днес Иванов си спомня, че всеки от двамата е заделял по около 50 лв. месечно, с които са плащали за реклама на сайта през AdSense (услугата за интернет реклама на Google). Двамата програмисти разучавали и пазара за интернет реклама в България, с който дотогава не били толкова добре запознати. Няколко месеца след стартирането на сайта идва и първото предложение за партньорство – от "Hem инфо". Преговорите протичат успешно и през август е регистрирана компанията "Ксениум". Двамата съдружници държат по 25% от капитала, а останалите 50% са на новия партньор. "Имаше интерес и от още няколко други компании на пазара, но в края на краищата предложението на "Hem инфо" бе най-добро за момента", казва Иванов.
През 2010 г. партньорството им с "Hem инфо" приключва и компанията се преструктурира. Според Иванов причината за този ход е пазарната стратегия на новия собственик на "Hem инфо" (през 2008 г. българското дружество беше купено от европейската медийна група "Санома Интернешънъл"). "С няколко думи, новият собственик имаше друга стратегия за развитие, в която социалните медии и услуги не са заложени", казва Иванов. Той изкупува дела на "Hem инфо". Другият съдружник (Божков) също решава да излезе от компанията и прехвърля дела си на MSKey – сегашния партньор на Иванов в "Ксениум" и собственик на сайтове с различна тематика – спортни, финансови, светски и други новини.

Стр. 70, 71

Leave a Reply