Светла Петрова: Аз съм Светла Петрова и извън bTV

Супер 19 минути | 29.04.2011

- Каква е причината да решите да напуснете bTV, неотдавна в ефир си пожелахте да се пенсионирате там?

- Конкретната причина е, че решиха да сменят часа на излъчване на предаването от 17.00 вместо от 18.00. Освен това го направиха по един неприемлив за мен начин. С декрет в средата на сезона, което за мен е дълбоко подозрително в тези предизборни месеци. Не ми харесва да разхождат предаването из схемата. Мисля, че то е знаково и една телевизия трябва да прецени иска ли да има такова предаване или не. Това беше поредният симптом, че bTV не иска. През последните години бях осъдена да работя и без екип, в много трудни условия и затова реших да улесня и себе си, и телевизията, като напусна на 10-ата година. Идеално – 10 години не са малко време. Никъде не съм работила толкова много, колкото в bTV.

- От Вашите думи излиза, че подозирате намесата на политически интереси срещу Вас?

- Да, смятам, че има много префинен политически натиск, който преминава през много пари. Обикновено се изсипват пари – най-вече на външни продуценти, и офертата става неустоима. Така че през външните продуценти се купуват частните медии. Смятам, че и сега така беше изработена една такава схема – в началото да бъда скрита там някъде, а след това евентуално да бъда и отстранена. Реших, че е по-добре да разсечем възела от раз. Умен беше узряло вече едно такова решение и това беше просто капката, която преля чашата.

- Значи решението Ви е обмислено?

Абсолютно. Не е емоция от последния момент и защото онзи ден са решили да ми сменят часа на предаването. Не мога да диктувам техните програмни решения, разбира се. Но ги бях предупредила, че нещо такова – дори някаква козметична промяна, ще донесе негативи на bTV в тези предизборни месеци и ще създаде усещането у мислещите хора в България, че става дума за политически натиск и цензура. Освен това в началото на годината направих остри коментари във връзка със скандала със СРС-тата. Както и тезите, които лансирам в Сеизмограф за голямата измама на прехода – че през всички тези години е имало имитация на смяна на партиите във властта. А на практика една и съща задкулисна клика диктуваше всичко само и само да се преразпредели националното богатство и то да отиде в определени лица. Виждам, че тези идеи стават все no-масови, завладяват все повече хора и явно има застрашени – хора, които имат какво да губят, с много пари. Смятам, че те също имат някакво участие в това, което се случва с предаването. Но както се казва, живот и здраве.

- Можете ли да кажете конкретно кой упражнява такъв политически натиск на предаването?

Не мога да кажа. Не мога да идентифицирам конкретни личности, но анализирам факти. Виждам, че има предавания, които са удобни на властта и се правят обикновено от външни продуценти в телевизиите и им се дава огромна територия в програмите. За тях не е проблем да бъдат по 2-3 часа. Там властимащите ходят под строй, на тепсия поднесени, и по този начин се опитват да подменят журналистиката. Това е просто една имитация на журналистика – квазижурналистика. За телевизии- те е изгодно, защото през тези външни продукции влизат в тях. Такава схема виждам в конкретния случай. Властта деморализира. Тя си има своите механизми. Парите, които се отделят от контрабандата, наркотиците и така нататък, отиват точно за това. Утре ще бъдат изборите, комисиите и т.н. На това просто трябва да се противопоставим като общество. Иначе, ако обществото е съгласно по този начин да се купуват изборите, нищо не може да се направи. Така ще си кретаме, докато се затрием като държава.

- Вие самата изморихте ли се да се борите за качествена журналистика?

- Никога няма да се изморя, защото не телевизионна звезда или нещо друго, а Журналист за мен е най-голямата титла. Ще си остана журналист докрай. Никога няма да престана да се боря, защото журналистиката е имунната система на обществото. Ако тя се разболее и се срине, обществото започва да боледува непрекъснато, докато се стигне до фаталния изход и се спомине. Мисля, че все пак има общност от мислещи и разумни хора, които искат добро бъдеще за децата си и за България. Те ще се противопоставят на опасните процеси в страната.

- Обижда ли Ви ситуацията?

- Не. Защо да ме обижда? Човек може единствено сам себе си да обиди. Те обиждат себе си, а не мен, като постъпват по този начин. Аз съм Светла Петрова в bTV. Но съм Светла Петрова и извън bTV. В края на краищата bTV е това, което е, заради хората, които работят в нея. Имам стойност сама за себе си. Дори вкъщи да се затворя, нито ми е скучно сама с мене и с хората, които ценя и обичам, нито смятам, че ще ми падне по някакъв начин цената от това, че не работя в bTV. Навсякъде съм това, което съм. Така че това по никакъв начин не ме обижда. Напротив. Благодарна съм на ситуацията и обстоятелствата. Щом нещо има да се случва, значи то трябва да се случва. Такава философия изповядвам. Знам, че това по някакъв начин ми е предопределено, защото ми предстои нещо друго. Какво е това друго, не знам все още, но знам, че ще ме намери и в това отношение съм абсолютно спокойна. Като че ли съм по-малко притеснена от случващото се от всички хора около мен.

- Имате ли планове за ново предаване? Или завръщане при първата Ви любов – радиото?

- Първият ми проект е да си направя пролетното почистване вкъщи. След това към края на месец май имам едно пътуване до Израел и после ще видим какво ще се случва. Не знам още.

Стр. 22 

Leave a Reply