Светлана Василева – изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг Груп”, за новата програмна схема на Нова телевизия и телевизиите” Диема”: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ с повече цвят, позитивизъм и жизненост

сп. EVA | 05.10.2011

Какви са основните акценти в новата програмна схема на Нова телевизия?

Първо, започнахме есенния сезон както с амбициозна програма, така и с цялостна промяна на графичната опаковка на каналите ни. Освен това сменихме името на "Диема 2", която от 12 септември вече се нарича Kino Nova. Желанието ни беше да променим не само чисто визуалните символи, но и цялостното усещане, което създаваме у зрителя. Сами ще се уверите, че при NOVA например сме целели да внесем повече цвят, позитивизъм и жизненост, за да вдъхновим аудиторията си. NOVA е медия за модерното семейство, за хората с активна позиция и отворено съзнание и в този смисъл се опитахме да отразим техния светоглед както чрез програмни решения, така и чрез нейната графика. Що се отнася до есенната схема, имаме изключителна програма, Включваща най-мащабния световен музикален формат X Factor, "фермер търси жена", новия комедиен сериал "Етажна собственост", "Ники Кънчев под наем", "Разбий Иван и Андрей", "Изгубени в България" и естествено – вече утвърдените ни предавания. Не можем да не се похвалим, че постигнахме страхотни резултати с летния си проект "Черешката на тортата". През октомври пък зрителите на Нова ще могат да гледат първото българско полицейско риалити "Градски ченгета", в което освен с ежедневната работа на полицаите, с престъпленията и престъпниците, ще се сблъскат и с техните лични човешки истории. Риалити форматът ще се излъчва всеки петък от 22:30 ч.

Кои са новите лица на телевизията и ще се разделите ли с някои от старите?

Нови лица имаме в част от новите ни формати. Това са съдиите 8 X Factor – Мария Илиева, Васко Василев, Поли Генова, Мага, както и Део в ролята на водещ. Спряхме се на тях заради неоспоримите им качества, доказани през годините, заради това, че се харесват на публиката, и не на последно място имат харизма, така необходима точно за това шоу. Алекс Сърчаджиева доказа, че е правилният избор за водещ на "фермер търси жена". Справя се с чар и лекота – успява да разтопи ледовете и да предразположи участниците в шоуто, а и аудиторията я приема много позитивно. Продължаваме да работим активно и с нашите знакови лица като Иван, Андрей и Ники Кънчев, които тази есен влизат в ново амплоа. Това е предизвикателство за всеки един от тях, но сме 100% уверени, че ще се справят прекрасно. Имат достатъчно голям опит в различни формати, гъвкави са и изключително способни. Надяваме се 8 знакови за NOVA да се превърнат и персонажите от «Етажна собственост», а те определено имат такъв потенциал. Очарователни са и водещите на документалното риалити «Изгубени в България» – американците Кари Олсън и Анна 0′Нийл, чрез които поднасяме различен поглед върху нас самите и действителността, която ни заобикаля. Естествено, продължаваме да разчитаме на наложените ни вече лица от всички останали предавания.

Да очакваме ли нови хитови сериали от типа на "Доктор Хаус" и "От местопрестъплението"? Тези продължават ли да вървят и през новия сезон?

Хитовите сериали от типа на "Д-р Хаус" и "От местопрестъплението" винаги са били запазена марка на NOVA. Разбира се, подобни световнопризнати продукции ще продължат да присъстват в програмата и през новия сезон. "Синя кръв" и "Травма" са само част от хитовите заглавия, които NOVA ще предложи на зрителите.

Смятате ли да продуцирате нови български сериали?

Да, смятаме да произвеждаме още български сериали, като целим да има широко жанрово разнообразие.

Разбрах, че сте си поставили за цел да засилите новините на Нова телевизия. Какво предвиждате в тази посока?

Най-видимата промяна в новините вече е факт – новите опаковка и декор, като тук стремежът ни е бил те да бъдат модерни, стилни и да създават усещане за динамика и изчистеност. Другата промяна е в началния час на късната ни емисия. Тя вече започва в 22 часа. Извън това ще работим в посока още по-непосредствен контакт със зрителите, като им поднасяме новините от деня по начин още по-близък до тяхното ежедневие и проблеми.

Има ли промени в посоката на развитие на телевизиите "Диема"?

Каналите на "Диема" имат много ясно определени профили – "Диема" е насочен към мъжката аудитория, а "Диема фемили" към женската. Това няма да бъде променено, но естествено, целта е да предлагаме все по-качествено съдържание. Например от септември по "Диема фемили" започваме с премиерни турски сериали от най-високо качество, които до момента не са излъчвани в България. Първият е "Любов и наказание" от режисьора на "1001 нощ", след него ще последват и други, така че "Диема фемили" да се превърне в основният канал за най-новите и атрактивни турски сериали, които са любими на женската аудитория. Каналът "Диема 2" бе преименуван на Kino Nova в съответствие с неговата концепция – да предлага все по-силна селекция от висококачествени филми от всички жанрове, както и култови сериали.

Стр. 93

Leave a Reply