Светлана Василева, изпълнителен директор на TV 7: TV 7 може да бъде продадена до няколко години

в. Пари | Елина ПУЛЧЕВА | 06.07.2010 

- Госпожо Василева, в средата на юни TV 7 стартира с изцяло обновена програмна схема. Какво ще предложи новият формат на телевизията на зрителите?

- Изцяло е сменена визията, опитахме се да се препозиционираме към по-широка аудитория от тази, която беше преди. Стараем се да бъдем с модерна визия, с нов подход към самите предавания. Ще предложим на зрителя нови предавания, обновен сутрешен блок. Изцяло са обновени новинарските емисии – с двойка водещи, акцентът ще бъде насочен към обикновения човек. Като цяло новините ще предлагат много повече динамика отпреди. Журналистите ни все още преминават през специално обучение с американски лектори, за да подобрим още повече качеството на работата.
Заложихме на нови и доста провокативни предавания. Към момента имаме 7 нови продукции. Те са насочени към градска аудитория във възрастова граница от 18 до 49 години. Публицистичните предавания ще бъдат представени през по-младежки поглед – провокативен и развлекателен. Вярвам, че по този начин ще привлечем младата аудитория.

- Обичайно телевизиите тръгват обновени от есента, а вие правите ребранда на телевизията в много необичаен момент – през лятото. Да очакваме ли нови неща от есента в TV 7?

- Процесът в никакъв случай не е завършил, тепърва ни предстои много работа. За момента поставихме основата, но имаме да надграждаме много. Разбира се, оставихме нови неща за есента – ще има нови игри, сутрешен блок през уикенда. Предвиждаме по-голям проект – сериал, ситуационна комедия за прайм тайма, работата по която ще започне до края на годината.

- За какъв пазарен дял ще се бори TV 7?

- Бихме искали да се наредим в първата четворка на ефирните телевизии – това е целта ни, но знаем, че това ще отнеме време. Има да се извърви доста път, в момента TV 7 в никакъв случай не се намира сред най-гледаните телевизии съгласно рейтинговите измервания, които получаваме, но това е началото. Сега е летен период – аудиторията е по-ниска, в момента тече и световно първенство по футбол. Това беше и причината да не направим по-сериозна промоционална кампания за този ребранд. Дадохме си малко време, за да изчистим техническите и съдържателните проблеми, трябва да се види къде може да има евентуални грешки. Лятото ще е периодът, в който ще изчистим всички възможни проблеми, и по-голямата кампания ще направим през септември, когато ще покажем още нови неща.

- Как ще се развива сайтът на TV 7?

- С новия облик на телевизията съвсем естествено е и сайтът да се развие. За последно той беше обновен преди няколко месеца. Сега се работи по неговото доусъвършенстване. Ще пускаме предаванията в тяхната цялост с едноседмичен прозорец след излъчването в ефира на TV 7, отделно ще се публикува цялата информация от новините и времето. Смятаме да закупим програми и да осигурим възможност за тяхното видеоизлъчване в интернет. Екипите, които правят предаванията, са млади и уебпространството е посоката, в която всички са обърнали поглед.

- Имате съвсем нови студиа. Разкажете какво представлява новата техническа база на телевизията?

- През последните няколко месеца направихме изцяло нов технически проект. Преместихме се в нова сграда, подобрихме всички наши технически и софтуерни възможности и направихме сериозна инвестиция в модерни студиа. Смятам, че в момента имаме едни от най-хубавите студиа.
Направихме много сериозна инвестиция в техника, която може да се види и по самите декори – те са модерни, големи, студиата са с възможност да поберат много публика. Техниката, с която работим, е с цифрова възможност, а това ни прави готови да преминем към цифрово излъчване.

- Какъв акцент ще поставите на новините, за да ги направите по-гледани и предпочитани?

- Ще се придържаме към принципите на новините – първа новина да е тази, която касае най-голямата част от населението. Имаме доста повече международни новини със силен международен екип. Ще правим сериозни новини, които са отнесени към активната част от населението на България.

- Как ще се развива спортното съдържание на телевизията?

- TV 7 държеше доста спортни права. Моето лично мнение е, че за да се поддържа един спортен канал, той трябва да се издържа не само от реклама, а предимно от разпространение. За съжаление в България този пазар се разви по един не
особено добър начин за самите нишови канали – много са трудни преговорите с кабелните оператори, лицензните права, които те заплащат, са доста ниски и не предполагат възможността да се прави самостоятелен спортен канал, който е само за България. Затова беше правилно TV 7 да преустанови излъчването на Sport 7. Моето решение беше да запазим единствено правата на Формула 1. Купуването на повече спортно съдържание означава задължително да има и допълнителни канали, по които да може да се излъчват дълги спортни предавания. Смятам, че тази ниша на българския пазар се насити и за момента няма смисъл и ние да се развиваме в същата посока.

- Правите инвестиция в условията на икономическа криза. На каква стойност е и как намерихте пари за нея?

- В момента инвестицията е над 4 млн. EUR. Средствата дойдоха от австрийския фонд (бел.ред. "България медия холдингс GMBH"), който е собственик на телевизията. Както знаете, той е специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.

- Банкерът Цветан Василев има ли участие в собствеността и управлението на телевизията?

- Категорично не. Цветан Василев е бил единствено финансов консултант по сформирането на този фонд.

- bTV и Нова телевизия станаха част от семействата на големи медийни компании. Можем ли да очакваме, че след ребранда TV 7 ще бъде продадена и за колко?

- Вероятно да. Ако наистина телевизията се развива добре в следващите 4 години, това е една реална възможност. Мисля, че доброто развитие на телевизията може да привлече някоя голяма медийна компания като стратегически инвеститор. Цената, на която би се продала една телевизия, зависи от това до каква степен тя е успяла да изгради определена аудитория и какъв дял от нея притежава. Много важни са финансовите резултати на самата медия – с каква печалба се е движила през последните години. Смятам, че покупки за
такива суми, каквито наблюдавахме през последните години в България, не може да се преповтарят.

Визитка

Коя е Светлана Василева

- Светлана Василева е изпълнителен директор на телевизия TV 7. Преди да оглави наскоро обновената телевизия, е управител на "Триада комюникейшънс" – представител на CNN International, TNT, Cartoon Network. До 2005 г. Василева беше управляващ директор на Balkan News Corporation, която притежаваше bTV, след което в продължение на четири години ръководи каналите Foxlife и Foxcrime. От октомври 2009 г. Василева поема управлението на TV7 и под нейно ръководство стартира обновяването и репозиционирането на медията.
- Родена на 18 август 1964 г.
- Образование: ВТУ"Св. св. Кирил и Методий" – руска филология
- СУ "Климент Охридски" – английска филология

Стр. 22 – 23

Leave a Reply