Светлана Василева, изпълнителен директор на ТВ7: Кошлуков ще води сутрешния блок през уикенда

в. 24 часа | Диана КЪНЧЕВА | 19.08.2010 

- Г-жо Василева, с какви амбиции поехте ТВ7?

- Винаги ме е амбицирала провокацията. Чрез ТВ7 се завърнах към националния телевизионен бизнес за разлика от международния, в който известно време бях. В международния сектор е по-голяма тръпката в търговските преговори, до каква степен ще успееш да изградиш разпространението, да го направиш атрактивен за определена ниша. За мен националният бизнес е по-креативен и ми дава повече възможности да участвам в правене на продукция.

А целта за ТВ7 е да качим рейтинга и дела на този канал, без да имам претенции, че това може да стане бързо. Но в тв бизнеса не срокът, а тенденцията е важна. Ако в следващите години е покачваща се, то това ще е един успешен бизнес за инвеститорите.

- След продажбите и на другите големи телевизии къде виждате мястото на ТВ7 на пазара?

- Трудно ще ни бъде, защото Би Ти Ви и Нова тв в момента са оформени като две по-големи медийни групи с по няколко канала, а за нас това предстои. Но и ние имаме един канал като "Супер 7", който стои добре на пазара. Сега няма много конкуренция в детските канали и смятаме да го развиваме в тази посока. Но първо ще направим проучване в коя детска възраст да го позиционираме.Така ще бъде и с други канали, които ще пускаме.

За нас в момента е важно да изграждаме своята марка и хората, като видят логото на ТВ7, да я разпознават като своя. Това не е лека задача, но телевизията има своето бъдеще. Не сме чак толкова закъснели на пазара.

- Усещате ли по рекламата, че кризата си отива, както казват експертите?

- Няма как ние да го усетим, защото по време на кризата голяма част от рекламодателите не само свиха бюджетите, но и не рискуваха с алтернативна реклама. За мен това като цяло е грешка. Те в общи линии решиха, че ще си похарчат бюджетите на 100% в Би Ти Ви, Нова тв или разделено между двете. За мен не е обяснимо решението да не се опитваш да търсиш по-евтини и конкретно таргетирани канали, да имаш по-голяма честота на излъчванията, а да залагаш на най-скъпата реклама.

- Обявихте рестарт на телевизията, какво показват рейтингите от новите програми?

- Желанието ни беше да стартираме през пролетта, но стартирахме с промяната през юни – оборудвахме ново студио, нов екип. Съзнаваме, че времето не беше подходящо – имахме конкуренцията на световното и на летните схеми. Но си казахме, че лятото е време и за експерименти, и за трупане на опит на екипите. Затова промоциите на новите програми ще са през септември. През новия сезон няма да имаме толкова нови неща, повечето вече сме ги показали. Но ще стартира поне една игра, ще пуснем уикенд сутрешен блок от 9,30 ч.

- Той в какъв формат ще бъде и кой ще го води?

- Идеята беше това да е продължение на сутрешния блок от понеделник до петък Но той ще носи духа на уикенда, ще има различни водещи, по-лека публицистика, ще се търсят различните гледни точки на проблемите, различните хора.

Водещ ще е Емил Кошлуков.

Той дойде с много добри идеи, предложил е много интересни и разнообразни рубрики. Струва ми се, че ще се получи един доста динамичен блок.

- Експериментът с певиците успешен ли се оказа според рейтингите?

- Смятам, че Камелия Воче е много фина и привлекателна, тя изпълва екрана, не я възприемаш само от лъскавата й страна, а като пълноценна жена. За мен тя е изключително добро попадение. Имаме какво да изчистим като формат по предаването, но тя ще спечели аудиторията.

И другата Камелия много добре се справя, но мисля, че там трябва все още да убедим хората, че е влязла в различно от фолка амплоа.

- Имахте идея за ситком, на българското ли ще заложите, или на лиценза?

-Така или иначе влагаме голям ресурс в шоуто "Нашенци", което на практика се произвежда като един реален ситком.

Предпочитам да го търся по лиценз, макар да има сериозни заявки от страна на българските продуценти, че могат да се справят. Но ще имаме ситком.

- Покрай успеха на "Стъклен дом" не съжалявате ли, че не сте част от екипа на Би Ти Ви?

- От 5 години не съм в екипа на Би Ти Ви, минах и през други бизнеси. Хубавото е, че всяко ново нещо ме зарежда, правя го с голям ентусиазъм и позитивизъм и се надявам, че запалвам и хората около себе си.

За нищо назад не съжалявам, радвам се на успеха и смятам, че най-накрая трябваше да има такъв сериал. По мое време започнахме "Тя и той", като целта ми беше да създам екип, който да започне от по-лесното към по-трудното. От лицензното да премине към български праймтаймов сериал. Радвам се, че са намерили подходящия продуцент и сценарий. Сериалът е класи над всичко. Това трябваше да се случи много по-рано на нашия пазар. Но пак нещата опират до финансиране.

- В ТВ7 ограничени ли сте с парите? Кой е собственикът на телевизията?

- Австрийски фонд и както всеки инвеститор има бизнес план и се ръководи от него. Не мога да се оплача, от нищо не сме били лишени и както сме го заложили, така си получаваме финансирането. Но в един момент инвеститорът иска да знае дали планът се изпълнява от гледна точка на приходи и разходи.

Още като сме обсъждали идването ми в телевизията, сме били наясно, че трябват поне 4 години, за да се постигнат някакви резултати. Защото телевизията е въпрос на навик и промяната не става за един ден. Има разлика в гледаемостта между чисто градската аудитория и останалата.

Това, което предстои на пазара, е сегментацията. Оттук нататък ще е много важно всеки следващ канал, който се появи, да има много ясен таргет и затова за ТВ7 има шанс. Докато Би Ти Ви е голямата национална тв, която има за цел да задоволява очакванията на голям спектър от хора – от деца до възрастни.

- Както каза собственикът й като плод-зеленчук?

- Да, в този смисъл ние ще сме по-специализиран плод-зеленчук. Рано или късно смятам, че рекламодателите ще започнат да търсят тази аудитория. Сега рекламодателят гледа рейтингите, но невинаги се задълбочава в детайлите.

Ние вече показахме, че имаме различен облик, новините ни изглеждат категорично добре. Истинският резултат може да дойде до края на тази година, когато успеем все пак да разгърнем възможностите на хората, които работят в продукцията, и да придобият малко по-голямо самочувствие. А опитът показва, че до 3-4 години може да има някаква възвръщаемост от гледна точка на инвестицията.

- Как се пазите от намесата на собственика?

- До момента няма някакъв интерес за натиск, това е фонд и няма конкретни хора, които да се обаждат. За собствениците ние сме един бизнес проект. И моето лично мнение е, че една телевизия може да бъде печеливша, само ако не е политизирана по никакъв начин. До момента абсолютно е спазена дистанцията и никой не ни се е намесвал.

А и зрителят е изключително интелигентен, той бързо схваща къде са акцентите и какво е премълчано. Струва ми се, че в някои медии го подценяват.

- Как успявате винаги да сте толкова спокойна и позитивна?

- Съзнавам, че аз, ако съм позитивна, то и хората реагират към мен по същия начин. А и никога не съм имала проблеми в комуникацията. В момента, в който един екип вижда, че усилията му постигат резултати и има някаква принципна политика и стратегия на развитие, той бива увлечен от това, което се случва.

ВИЗИТКА

Светлана Василева е родена на 18 август. Завършила е английска и руска филология.

Работила е в БОДК, отдел "Информационен" в ООН, била е управител на "Триада Комюникейшънс" и "Медиа Линк" – фирми, представители за България на CNN International, TNT and Cartoon Network, Fox Kids, National Geographic

От 2000 до 2005 г. е управляващ директор на Би Ти Ви, после на „Фокс Интернешънъл Ченълс" – България.

От октомври 2009 г. е изпълнителен директор на ТВ 7.

Стр. 28

Leave a Reply