Светлана Василева: ТВ7 се насочва към градската, млада и провокативна аудитория

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 2010-06-17

Сред новите продукции от есента ще бъдат сутрешните уикенд блокове и създаването на половинчасова оригинална ситуационна комедия 

Светлана Василева е изпълнителен директор на петата национална ефирна телевизия – ТВ7. Позната е сред медийната общественост със своята дългогодишна практика като телевизионен мениджър. До 2000 г. тя оглавявате "Триада" – представител на CNN за България. В периода 2000-2005 г. е управляващ директор на bTV, след което в продължение на четири години ръководи каналите Foxlife и Foxcrime. От месец октомври 2009 г. Василева поема управлението на ТВ7 и под нейно ръководство стартира обновяването и репозиционирането на медията.
 
- Госпожо Василева, нека да върнем лентата назад, за да проследим пътя на вашето развитие. Утвърдихте успешно една марка – тази на Fox International Channels България. Когато оглавихте новия проект ТВ7, всички се успокоиха, защото познават работата ви и вас самата като успешен мениджър. Кое от опита, натрупан до идването ви в ТВ7, и практиката, придобита в САЩ, ви помага сега в новото начинание?
- Така е, има страшно много нов опит, който събрах във Fox, който пък не бях придобила в bTV. Той е по отношение на нещата, които касаят т.нар. нишови канали. Знаете ли, от една страна, е много по-лесно да промотираш един нов свой продукт в една много гледаема телевизия като например bTV, защото със сравнително малко реклама този продукт става достояние на широк кръг от хора. Докато нишовата телевизия – както е Fох, заради много по-ограничения кръг аудитория изисква съответно много по-разнообразни и различни форми на промоция. Именно тази практика и опита ми наистина мога да използвам сега в работата ми по промотирането на ТВ7. Истината е, че малките телевизии трябва да бъдат много по-креативни, отколкото големите. Пък и друго, много по-лесно сега мога да направя разлика, как се промотира един известен бранд, какъвто е Fох. Известността на марката вече осигурява поне 30% преднина в спечелването на битката още в самото начало. Много по-трудно е, когато създаваш собствена нова марка. Поради това ние решихме да запазим името на маркатаТВ7. Всичко друго променихме: опаковката, визията, програмата. Решихме, че няма смисъл да се опитваме да налагаме една нова марка, имайки предвид , че самата ТВ7 не носи нищо негативно…. по-скоро носи положително отношение, независимо че не е имала толкова много разпознаваеми продукти в нея. Въпреки това анализът, който направихме, показва , че отношението на зрителите е като към една интелигентна телевизия.

- Но пък трудността е била именно в това – защото вие не спряхте да излъчвате паралелно с процеса на преопаковане, преструктуриране и създаване на нова визия, стандарт и екип. Как протекоха подготвителните процеси?
- Това бе всъщност най-трудният процес . Оттук нататък всичко може да бъде по-лесно. Като говорим за структурата и екипа – наистина, влизането на нови хора, които са свикнали да работят по по-различен начин, и сработването с хората, които са били преди това в ТВ7… тази стиковка, това съумяване да ги сплотя и да ги накарам да станат един екип е много труден и сложен процес и още не е завършил. Начинът, по който е изградена цялата работна схема до този момент в телевизията и налагането на една чисто нова работна схема, е също изключително труден процес. Не мога да кажа дали това е станало. Виждам, че има много голям напредък. Всъщност цялата телевизия се местеше в новата сграда в кв. „Левски“ по време на старта на новата програма и това внесе допълнителен стрес и напрежение. 

- Как ще представите самата стратегия, програмна схема, профил и визия на ТВ7?
- В общи линии посоката, в която тръгнахме, бе изграждането на една национална и таргитирана към широк кръг от хора телевизия, но в същото време все пак позиционирана в една ниша, която е по-градска, по-млада, по-съвременна. За нас е ясно, че най-голямата телевизия като аудитория в момента – bTV, е насочена именно към най-широк кръг от хора с предавания, предназначени от 4-годишните до 80-годишните. Затова ние решихме да се насочим все пак към по-активна и по-млада аудитория – 18-49 г. 
От есента ще има още нови неща в ефира на ТВ7 и е възможно да се появят и по-рано нови продукции. Част от набелязаните цели не успяхме да осъществим в този кратък срок преди рестарта. Имаме амбиции да пуснем две телевизионни игри – една сутрешна и една преди новините, което най-вероятно ще стане от есента. Но пък сега ще имаме време и възможност да видим как върви самата програма, кои от нещата се харесват, дали сме направили пропуски? Имаме на разположение цяло лято, да разсъждаваме и обмисляме, защото съвсем естествено е, че някъде може да сме направили грешки, другаде – да не сме преценили най-правилния часови пояс. Това ще се случва в следващия един месец и може би ще преначертаем в някаква степен есенната схема. Решили сме да заснемем и една половинчасова ситуационна комедия, произведена от нас. Дали ситуационната комедия ще е на базата на формат или български сценарий, предстои да решим. 
Важното е да попаднем на добър сценарий. Понякога един-два епизода се получават добре, но понякога трудността идва, когато трябва да станат 35 епизода. Затова по-малко рисково е да се заложи на формати. Може би все пак е дошло времето, в което да спрем да се притесняваме от поемането на риска и да изпробваме наши български сценарии.

- Какво ще е съдържанието на отделните пояси – сутрешен, обеден, прайм-тайм, както и времето след новините като акценти?
- Едно от нещата, които се виждат в новата програмна схема, е, че изключително много сме наблегнали и на дневната програма, като имаме часове с българска продукция и скъпо струващи продукции, които са позиционирани в дневния часови пояс. Акцентът вечерта естествено е в НОВИНИТЕ, които са с променен час. Имаме вече двойка водещи, както и обновен прекрасен декор на новинарското студио. Лицата не са нови – това са познатите – Атанас Атанасов и Даниела Владимирова. Смятаме, че и двамата се справят много добре. Публицистиката ни остава с Петър Волгин, която обаче вече я изместваме в неделя. Първото издание е тази неделя в 10.30 сутринта. Имаме идея да пуснем сутрешни блокове в събота и неделя, но това ще стане от есента. В неделя има едно съвсем ново предаване, което е развлекателна публицистика – един малко по-различен жанр, от типа инфотеймънт. Предаването се казва 5400 и е с трима водещи – млади хора, които не просто ще обобщават събитията от седмицата по един по-развлекателен начин , но и ще предизвикват новини и ще ги доразвиват. 

- В ТВ7 вървят трейнинг курсове с американски лектори, които обучават новинарите и в момента. Каква е посоката, която те им задават?
- Американският модел е много повече насочен към хората. Новините произтичат от и за обикновения човек. Продуцентите на новините ще се грижат за цялата визия, реда и съдържанието. Като елемент в репортажите винаги ще присъстват стендъпите, ще има много живи връзки. Като цяло имаме и доста силен международен отдел. Новините са ни насочени и към света и ще предложим много международни новини. Смятам, че тъй като обучението не е приключило, те ще се подобряват като продукт. 

- Как гледате на цифровизацията като процес извън технологичния й аспект?
- Тя просто трябва да се случи! Закъснява се с широката обществена кампания за това какво е цифровизацията и какво предстои на зрителите да предприемат, за да имат достъп до свободно разпространяваните телевизии. Само тогава ще има истински мотивирани телевизии, които да са готови да спрат своето аналогово излъчване и да преминат към цифрово. Съответно и цифровият оператор да може правилно да разработи своя бизнес модел и да оправдае направените сериозни инвестиции. Смятам, че към момента има сериозен интерес от страна на телевизиите към цифровото разпространение, но предстои да видим какви ще са условията, какъв ще бъде пакетът, който цифровият оператор ще предложи на зрителите. Има телевизионни програми, които могат да бъдат разпространявани само в платени пакети, например като Fox, National Geographic и които разчитат на приходи от разпространение. Процесът е сложен и има много неизвестни, ще отнеме време, докато заработи с пълна сила. Не само качеството на програмата играе роля една телевизия да има висок рейтинг и висок дял. Голяма е и ролята и на разпространението. Ако телевизията има възможността да се разпространява до всички, това е първата предпоставка. След това естествено зависи от програмното съдържание. 

стр. 15

Leave a Reply