Светлана Василева, управляващ директор на ТВ7: Хората по-често ще използват дистанционното

в. Капитал | Весислава АНТОНОВА | 2009-10-31

ПрофилСветлана Василева 2

Светлана Василева пое управлението на ТВ7 от средата на месец октомври 2009 г. Преди това беше ген. директор на Fox International Channels България. Между 2000 и 2005 г. тя заемаше поста упр. директор на Balkan News Corporation, собственик на bTV. Между 1998 г. и 2000 г. бе управител на "Медиа линк" – представител за България на каналите Fox Kids и National Geographic. Преди това ръководи "Триада комюникейшънс" – представител на CNN International, TNT, Cartoon Network (1994-2000).

Какво ще промените в ТВ7?

- Телевизията се нуждае от цялостен рестарт. Ще променим всичко. Единственото, което ще запазим, е името, защото то не носи лош имидж. Телевизията има добър облик, но като цяло не е достатъчно добре подкрепена със съдържание. Трябва да се структурира правилно и съответно да се налеят достатъчно инвестиции, за да може да се изгради нов студиен комплекс. Да се дооборудва с техника, за да има всички онези възможности, които са необходими за една голяма национална телевизия.

Основен приоритет ми е правилното структуриране на програмната схема. Такава, каквато ще бъде като структура, а не като съдържание. Тя е базата, на която ще се сформира бюджетът за програмата, за отделните отдели, за продукция, за новини. Заедно с това тече целият процес по договаряне на новата сграда, в която ще бъдем, за да имаме достатъчно големи студиа. Тук имаме едно малко студио, което не ни дава големи възможности за разгръщане.

Паралелно с това трябва да текат преговори за оборудване, да се направи технически проект и да се изпълни. Всичко това по идея трябва да се случи в следващите три месеца. Няма да сме готови до края на тази година, но се надявам, че в началото на другата година ще стартира изцяло обновената телевизия. Одобрена е солидна инвестиция за развитието на канала.

В кои градове в момента ТВ7 излъчва ефирно? Какъв е срокът, в който трябва да започнете да използвате 58-те честоти, които Комисията за регулиране на съобщенията даде на канала?

- В момента ефирно излъчваме в София и Благоевград. Законовият срок, в който трябва да започнем да използваме 58-те честоти, които имаме, е до края на ноември. Предавателите вече са закупени. Сега предстои монтаж. Планирали сме да спазим срока.

С кого ще работите за постигане на целите си?

- Част от екипа ни стана Том Корено, който бе директор "Продажби" в "Нова тв", сега ще ръководи този отдел в ТВ7. Той има голям опит още от началото на "Нова тв". Той ще трябва да структурира и обучи отдел, както и да изработи стратегията на рекламната ни политика. Директор продукция ще е Татяна Лещарова, която дълго време е била изпълнителен продуцент в bTV (и продуцент и в "Шоуто на Слави" – бел. ред.). Програмният директор Надя Костова е един много добър професионалист, към отдела ще се присъедини и Евелина Колева, която има голям опит и от bTV, и от "Нова тв". Отговорен редактор в новините ще е Аглая Коцева, която бе в основата и началото на "bTV новините". По-склонна съм сами да си изградим нови лица, отколкото да каним вече познати от други канали, защото ние ще бъдем млада телевизия. На нас ще ни бъде много по-разрешено да експериментираме, отколкото на мастодонтите bTV и "Нова тв".

Свит рекламен пазар и четвърта национална тв. Очертава се сериозна конкуренция за рекламни приходи.

- Мисля, че това е естествен процес. Пазарът все повече ще се сегментира. Аудитории от типа на 30-40% (от общия дял – бел. ред.), каквито е имало преди време, вече няма да бъдат възможни. На силно конкурентните пазари аудитория от 5% и 7% е изключително голяма. Ако я нямаше ТВ7, щеше да има други групи от канали, такива се развиват и в момента, нишовите канали. Те в никакъв случай не могат да излизат от сметките на рекламодателите и ще вземат дял от общия рекламен пазар. Хората все повече ще използват дистанционно. Такава малка конкуренция като на българския тв пазар в друга държава няма. В целия ни регион има по четири-пет телевизии с национално покритие във всяка държава. В Хърватия са три, но там им забраниха рекламата в държавната телевизия.

Качеството на телевизията много зависи от рекламния пазар, който за съжаление тази година падна много – с близо 40%. Това може би няма такъв ефект върху bTV и "Нова тв", където е намалял с не толкова големи проценти, но върху всички останали ефектът е такъв – от 35% до 40 %. Това не дава големи възможности за инвестиции на самите телевизии. Затова до голяма степен са виновни и големите канали, които с тази много пряка конкуренция на практика не дават възможност за увеличение на рекламните разходи, тъй като в прекия сблъсък при гоненето на една и съща аудитория се обхваща една и съща група зрители. Ако имаше алтернативни програми, те биха увеличили аудиторията и съответно биха увеличили рекламните инвестиции.

стр. 36 – 37

 

Leave a Reply