Светослав Николов, програмен директор “Джаз ФМ”: Вярваме в успешния модел на кросплатформите

сп. Sign Cafe, Медии & Рейтинги | Албена ЧЕШМЕДЖИЕВА | 2010-03-18 

Още докато учи английска филология в Шуменския университет, Светослав попада в младия екип на едно от първите частни радиа в България – "Форте" (1994 г.}. Предизвестена посока, предвид факта, че от малък е завладян от магията на радиото. В продължение на 5 години трупа стаж като регионален кореспондент на в."Българска армия". Спечелен конкурс за българската редакция на BBC отново го връща към любимата му медиа – радиото. След завръщането си от Лондон е главен редактор на "форте", след това е новинар в "Хоризонт". Работи и в "Свободна Европа", чиято редакция по-късно се трансформира в радио "Нова Европа". Сега е в екипа и на неговия наследник – радио Z-Rock, където води вечерно предаване на социални теми. Сътрудничи на радиопрограмата на българската общност в Торонто. С Джаз ФМ го свързва любовта към музиката. Изпълнителният директор на "Радиокомпания Си.Джей", Васил Димитров, с когото се познават от години и знае отношението му към тази музика, го кани да се присъедини към екипа на радиото. От 3 години е и програмен директор на Джаз ФМ.

- Професионалната ви кариера до голяма степен е свързана с развитието на радиото като медиа в годините, когато се формираше радио средата. Кои са най-важните неща, които се случиха през този период според вас?

За съжаление, станахме свидетели на залеза на частните регионални медии. През годините те се маргинализираха и обезличиха, от което изгубиха местните общности. Под натиска на падащите приходи регионалните радиостанции освобождаваха работници, все повече се ориентираха към музикалния формат, губейки информационната си насоченост. До известна степен ролята им пое развиващата се мрежа от регионални радиостанции на БНР, проблемът е, че те обхващат твърде големи географски области. Нароиха се много хитови музикални радиостанции, които трудно се отличават една от друга. Някои собственици постъпиха умно и профилираха своите радиа. За съжаление, повечето такива радиостанции са в София.

- Как бихте описали аудиторията на Джаз ФМ? Често ви приписват етикета елитарно радио.

Права сте и със сигурност не без основание. Не бих казал, че аудиторията ни се вписва в определен елит или група, обаче. Профилът на слушателите ни е много разнороден, както млади студенти, така и no-възрастни хора, които се вълнуват от музикалните произведения, създадени през последните сто години, отразяващи историята на джаз, соул, фънк, блус и чилаут. Обединяващото за този тип слушатели е по-скоро интелигентността и отношението към хубавата музика, отколкото елитарността. Те възприемат музиката не просто като фон. Радиото им е наистина приятел. Наши слушатели са и хора от бизнеса, което значително улеснява комуникацията ни с рекламодателите. Те познават добре нашата аудитория, тъй като са част от нея.

- Тяснопрофилираните радиостанции са по-разпознаваеми за аудиторията. Това ли е успешния модел да се задържиш на пазара? Профилирането категорично е важно. Ако едно радио няма свой облик и характер, не би спечелило и вярна аудитория. Този принцип ни води, когато създаваме програмата на Джаз ФМ.

- Радиото като че ли формира най-лоялна аудитория. На какво се дължи това?

Радиото е много лична медиа, образите и представите се проектират в съзнанието на слушателя. Именно това го прави толкова загадъчно и привлекателно, същевременно и трудоемко. Голямото предизвикателство е да събудиш въображението на реципиента. Когато говориш за музика по радиото, всичко това се пречупва през собственото ти усещане за музиката и за света изобщо. Това прави изживяването доста по-богато и вълнуващо, затова вярвам, че радиото няма да остане история.

- Свидетели сме на сполучливи кросплатформи радио – интернет, които все повече се усъвършенстват. Вие също имате подобен опит.

Вярваме в успешния модел на кросплатформите. Стартирахме Джаз ФМ. Лаундж като изцяло онлайн проект, който излъчва музика с по-съвременно звучене. Този тип музика присъства частично в програмата на Джаз ФМ радио, но решихме да създадем един специализиран канал, в който тя да е водеща. И тъй като се харесва преобладаващо на младите хора, които с лекота ползват интернет, не смятаме, че от това радиото губи. Онлайн присъствието е и възможност да разширим аудиторията си, още повече че ефирно излъчваме само в София. Сайтът на Джаз ФМ, както и онлайн радиото, предоставят стрийминг и информация, която допълва нашата програма. Интересни музикални акценти, новини и интервюта, които "изтичат" в ефира на радиото, в интернет остават на разположение на читателите за по-дълго време. Чрез сайта промотираме новата българска музика, представяме в оригинален вид интересни музикални проекти, разбира се със съгласието на техните автори. Онлайн сме по-достъпни и за въпроси от страна на нашите слушатели, свързани обикновено с музикалните им интереси, както може да видите и във форума на сайта ни.

- Повечето радиа вече имат онлайн присъствие, но не са толкова ориентирани към развитието и предлагането на интернет реклама.

Работим по интернет рекламните формати, но рекламодателите все още предпочитат основния канал, т.е. радиото, отколкото чиста интернет реклама. Засега е така, предстои да видим какви ще са тенденциите занапред.

- Какви са спецификите в менажирането на тяснопрофилирана радиостанция?

От бизнес гледна точка, тясноформатното радио има много преимущества, предвид факта, че предлага по-специфична и ясно дефинирана аудитория. В нашия случай това обуславя ориентирането към рекламодатели в по-специализирани и елитни продуктови групи.

- А от гледна точка на програмирането?

Голямото предизвикателство в нашата работа е да предложим на слушателите най-доброто, създадено през последните сто години, до най-новите проекти, които излизат на музикалния пазар. В този процес самите ние се образоваме непрекъснато. Всеки ден правим невероятни открития, слушаме много музика, избираме малко от нея – най-отличителната и добра като звучене. Това ни носи голямо музикално разнообразие. Годишно излъчваме към 12 хиляди песни и инструментални пиеси, някои от които звучат само по веднъж в ефир.

- Водещ сте на "Джаз ден", сутрешното предаване на радиото. Каква музика обичат да слушат сутрин любителите на джаза и на Джаз ФМ?

Сутрин музиката неизбежно трябва да е динамична, да дава жизнерадостно и позитивно начало на деня. Блус музиката например има много тъжни композиции, които са съвсем на място във вечерния часови диапазон, но няма как да звучат сутрин.

- Наложи ли ви се да преосмислите рекламната си политика във време на икономическа криза?

Не, защото интересът на рекламодателите се запази. Така или иначе ние рекламираме по-елитни продукти, тяхното търсене не пострада от кризата. Компаниите, които са наши рекламодатели, видяха възможност още повече да привлекат вниманието върху себе си, осъзнавайки, че при сегашните условия потребителят прави своя избор все по-прецизно. Точно сега отчитаме ръст в рекламата на музикални събития. Като че ли се потвърди правилото, че когато животът е тежък, хората обичат да се забавляват. Винаги сме имали гъвкав подход към рекламодателите с предлагането на индивидуални пакети. Чистата реклама в рекламни блокове не е приоритет за нас, no-скоро акцентираме върху спонсорствата на отделни предавания и на музикални събития. Винаги мислим заедно с рекламодателите как най-конкретно и прецизно да насочим аудиторията към техните стоки и услуги. От самото създаване на Джаз ФМ, се занимаваме с организирането на концерти, сега обаче фокусираме усилията си върху големи музикални събития, равномерно разпределени във времето. Следващото стойностно музикално събитие за нашите почитатели е първото гостуване у нас на легендарната британска джаз-поп група MATT BIANCO.

- Как ще се отрази смяната на собствеността на Радиокомпания "Си.Джей" която беше част от News Corp., придобита вече от СМЕ?

Знаем, че в сделката влизат 74% от Радиокомпания "Си.Джей". Едно мога да кажа със сигурност – както до момента си вършим работата с много любов и отдаденост, така ще продължим и занапред.

- Какво ще е развитието на радиото през тази година?

Повечето проекти са свързани с българските изпълнители. Стартирахме ново предаване за музика на живо – в "Джаз емоции" – два пъти седмично излъчваме концерт на любима група или изпълнител. Бихме искали да включим концерти и на бг изпълнители, посока, в която си сътрудничим със SOFIA LIVE CLUB. Друга цел, която си поставихме, е да съберем историята на българския джаз в радиопредавания. Музиканти ще разказват за своите проекти през годините, ще ни пускат записи, които не са излизали на диск или плоча, а са само в техните лични архиви. В известна степен започнахме този проект с гостуването на Камелия Тодорова на рождения й ден при нас – прозвучаха неизлъчвани до момента нейни изпълнения с оркестъра на Стан Гец, от фестивала в Дрезден, където печели голямата награда и други неща, които слушателите чуха единствено при нас. Ефирният проект ще подкрепим със специален микросайт, за да запазим този архив във времето. Смятаме да отправим предизвикателство към българските музиканти да работят упорито през годината, да създават музика и да реализират много изяви в студиото и на живо.

Стр. 21, 22-23

Leave a Reply