Съдебната битка за Facebook приключи

в. Пари | 13.04.2011

 

Съдът отмени иска на двамата братя Тайлър и Камерън Уинкълвос, че Марк Цукърбърг им откраднал идеята за социална мрежа

 

Федерален апелативен съд сложи точка на съдебното дело, заведено от двама близнаци от Харвард -Тайлър и Камерън Уинкълвос, които обвиняват Марк Цукърбърг в кражба на тяхна идея за социална мрежа. Съдията е заявил, че двамата трябва да се придържат към предишно споразумение, което вече са направили с Facebook, тъй като са прекалено добре информирани, за да бъдат подведени.
Двамата братя заведоха дело срещу компанията на Марк Цукърбърг през 2004 г., твърдейки, че основателят на Facebook е предложил да помогне на близнаците за техния проект за социална мрежа, но в действителност само го е забавил и е стартирал собствения си проект.
След проведена медиация двете страни са постигнали споразумение, според което Уинкълвос получили 20 млн. USD и един милион акции на Facebook за своята компания ConnectU.
Неизгодно положение
Съдебният спор, който играе ключова роля в хитовия филм "Социалната мрежа", обаче продължи, когато двамата братя заявиха, че от Facebook са ги заблудили за стойността на акциите и че имат право на четири пъти повече акции. В понеделник окръжен апелативен съд реши, че братята не са били излъгани или лошо представени, така че съдебният театър трябва да приключи. Според съдията по делото Алекс Козински двамата братя – бивши олимпийски състезатели – са били наясно какво подписват, когато са сключвали споразумението с Цукърбърг. Тъй като те са се занимавали с открития, те са имали достатъчно информация за своите противници. Освен това двамата Уинкълвос са довели половин дузина адвокати на медиацията, в която е участвал и техният баща Хауърд Уинкълвос, бивш преподавател по счетоводство в бизнес университета в Уортън. По мнението на съдията двамата са в крайно неизгодно положение, що се отнася до отмяната на сключеното споразумение, тъй като са били отлично запознати с детайлите по него.
Край на делата
"С помощта на екип от адвокати и финансови консултанти те са направили сделка, която изглежда благоприятна при сегашното състояние на пазара", пише Козински, обръщайки внимание, че стойността на акциите, които близнаците притежават, продължава да расте, докато инвеститори продължават да наливат пари във Facebook. Социалната мрежа вече се оценява на 50 млрд. USD. Съдията казва, че поради някаква причина близнаците Уинкълвос са решили, че искат да се оттеглят от споразумението, но съдът не може да ги остави да го направят. "В даден момент процесът трябва да се приключи. Този момент настъпи", се казва в заключението на Козински.

Стр. 19

Leave a Reply