Съдии се жалват в СЕМ срещу материал на СКАТ

в. Нов живот, Кърджали | Димитрина СПАСОВА | 23.07.2011

Председателят на Окръжния съд в Смолян Любен Хаджииванов подаде сигнал в Съвета за електронни медии /СЕМ/ заради излъчен на 16 юли материал по телевизия СКАТ. Материалът е показан в предаването "Паралакс" с водещ Валентин Касабов и е озаглавен "Съдии и полиция в подкрепа на турцизацията". Според Хаджииванов има груби нарушения при отразяването от телевизията на две постановени от съдия Мария Славчева съдебни решения в Районния съд в Златоград, с които са отхвърлени молбите на мъж и жена от златоградското село Долен да сменят турско-арабските си имена с български. Репортерка и оператор на СКАТ нахлули без уговорена среща при съдийката, която в това време провежда закрито заседание по гражданско дело. След като отказват да излязат, тя напуска кабинета си и сигнализира служителите на охраната, но журналистите излизат от сградата преди намесата им.
Според Хаджииванов предаването е "потресаващо" с "грубо погазване на основни принципи на журналистическата професия" съгласно Закона за радио и телевизия. Председателятна Окръжния съд в Смолян посочва, че водещият /Касабов/, демонстрирайки безнаказаност, е отправил внушение, че съдийката е постановила решение в услуга на ДПС, тъй като е назначена или зависима от нея, което с факти доказва, че е напълно невярно.
Несъгласие
Според Хаджииванов телевизията е подала неточна и заблуждаваща информация, а цялостният тон на предаването внушава нетърпимост между гражданите. Водещият използвал и обидни изрази за участниците в материала, сред които "200-килограмови магистрати". Съдийката ще предяви съдебен иск срещу излъченото.
Проверка
Хаджииванов настоява да се извърши проверка и да се наложи на СКАТ имуществена санкция. Освен до СЕМ, сигналът от Окръжния съд е пратен до Етичната комисия към фондация , Сдружение "Национален съвет за журналистическа етика""Национален съвет за саморегулация", Висшия съдебен съвет – комисия по професионална етика и противодействие на корупцията и Съюза на съдиите в България, съобщи пресаташето на Окръжния съд Гергана Фисинска.
22.07.2011

Стр. 7

Leave a Reply