Съдът потвърди глоба за над 42 хил. лв. на Радио NJOY

в. Пари | Ивана ПЕТРОВА | 28.07.2011


Комисията за защита на конкуренцията наложи санкцията заради нарушения при промоционална игра

 

Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която санкционира "Радио-компания Си.Джей" ООД и налага глоба на дружеството в размер на 42 200 лв. Самосезирането на КЗК датира от септември 2009 г. и е по повод промоционалната игра " 7-те ключа на Радио NJOY", която радиото организира.
Играта е продължила 7 седмици и обявената голяма награда е лек автомобил Citroen C-Crosser. За да се бори за колата с обявена стойност 70 хил. лв., всеки желаещ трябва да изпрати SMS.
Недобросъвестни практики
В решението на КЗК се казва, че наложената санкция е заради "недобросъвестно" поведение от страна на "Радиокомпания Си.Джей". Като подобно поведение се приема, че привличането на слушателски интерес с такава голяма награда изкривява пазара и че дружеството не е осигурило нужните документи за провеждането на хазартна игра. Без тези документи "дружеството спестява разходи и
си осигурява конкурентно предимство чрез използването на недобросъвестни търговски практики, включително приход от изпратените кратки съобщения",
заявява КЗК в становището си. Анализирането на правилата на промоцията я дефинира като хазартна. Разковничето се крие в това, че изпратеният SMS е залог
от страна на участника и се предвижда теглене на печеливш на случаен принцип. По-високата от стандартната цена на краткото съобщение (0.60 лв. с ДДС) го определя като залог. Цената и тегленето на печелившия дефинира, че играта е хазартна по смисъла на закона. В решението на КЗК става ясно, че в рамките на играта радиото е спечелило 1525.68 лв. от съобщения.
привличане на интерес
Недобросъвестното поведение на Радио NJOY се характеризира с привличане на слушатели чрез възможността да спечелят скъпа кола. По този начин вдигат своите рейтинги и освен цените за реклама вдигат и общата си привлекателност за бъдещи рекламодатели. Според Васил Димитров, изпълнителен директор на bTV radio group, което е собственик на "Радиокомпания Си.Джей", решението е неправомерно. "Доказахме, че приходите от SMS-и са нищожни. Всяка игра във всяка медия цели да провокира интерес към станцията и да вдига рейтинга", заяви той.
Според цитираните от него данни от проучване на TNS/TV Plan от март 2011 г. радиото е на първо място по рейтинг в групата 15-25 години с 24.4 пункта.

Стр. 9

Leave a Reply