Съдът спря опита на “Алфа банк” да поеме контрола над “Икономедиа”

Capital.bg I 3.12.2012

Банката не може да има претенции да назначи управител на дружеството, докато спорът между двете компании не бъде разрешен

Софийски градски съд (СГС) спря искането на "Алфа банк" да поеме контрола над издателя на вестниците "Капитал", Капитал Daily и сайта dnevnik.bg – "Икономедиа" АД. Определението на съда е окончателно.

Според мотивите на съда между кредитора – "Алфа Банк" и длъжника – "Икономедиа", има спор за това дали кредитът е предсрочно изискуем. Докато този спор не бъде решен, вписването за пристъпване към изпълнение и назначаването на нов управител трябва да бъде спряно.

Днес "Икономедиа" заведе иск срещу "Алфа банк". Според фирмата всички обявени за изискуеми суми към банката са били платени и няма основание кредитът да бъде обявен за предсрочно изискуем. До приключването на този спор "Алфа банк" не може да поеме контрола над "Икономедиа".

Миналия четвъртък "Алфа банк" поиска да пристъпи към изпълнение по залог на търговско предприятие и назначаването на нов управител, като твърдеше, че е налице просрочие на вноски по кредитите, които "Икономедиа" има към банката. Тогава Съветът на директорите на "Икономедиа" заяви в становище, че "решението на банката е изненада" както и че "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план."

"Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката. Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", се казва още в становището.

Оригинална публикация

Leave a Reply