СЪДЪТ СПРЯ ПРОМЕНИ В СДЕЛКАТА С ВАЦ

в. Република | 02.05.2011

 

Спират се предстоящи вписвания по партидата на "Медийна група България -Холдинг" е решил състав на Търговското отделение на Софийския градски съд.
Това няма да се отрази на вписаната промяна в дружествените дялове, която беше одобрена от Търговския регистър след месец скандали между съдружниците.
"Постановеното от магистратите обаче елиминира всякаква възможност за вземане на еднолични решения за собствеността и активите на пресгрупата, докато не започне и приключи същинският съдебен процес", обясни пред РЕПУБЛИКА единият от собствениците на холдинга Христо Грозев.
След като са се запознали с исковата молба и приложените към нея доказателства, магистратите приели, че е налице вероятна възможност за приемане на решения от управителя на "Медийна група България -Холдинг" Любомир Павлов и вписване в Търговския регистър на същите решения, в резултат на което биха настъпили последици за ищеца Грозев и неговите права могат да бъдат затруднени.
Резултат
С решението си съдийският състав не спря вписването на рокадата в собствеността на "Медийна група България – Холдинг", която беше осъществена на 27 март тази година.
Тогава Любомир Павлов и Огнян Донев станаха мажоритарни собственици с два договора за покупко-продажба. С първото споразумение Павлов, от името на досегашния едноличен собственик – "БГ Принтмедия" ООД, продаде на Донев 83 дружествени дяла, а с втората сделка Донев продаде на Павлов 43 дяла.
Така собствеността на дотогавашния мажоритарен собственик "БГ Принтемедия" ООД се сведе до 17 на сто.
Това доведе до сезиране на съда от прескочения съдружник Христо Грозев. Търговският регистър на няколко пъти отказа да впише сделката, но накрая се съгласи. Любомир Павлов твърди, че Грозев не е покрил своите финансови задължения по сделката от края на декември миналата година, когато "Вестникарска група – България" продаде активите си у нас и така германците ВАЦ излязоха от родния вестникарски пазар.
Пречка
Вероятно това определение на съда ще попречи на сближаването на издателската къща "Труд", собственост на "Медийна група България Холдинг", и "Кроз" АД – дружеството, което издава вестник "Галерия".
Бъдещият съюз между двете издателски групи косвено подсказват острите текстове, публикувани в "Галерия". Те са насочени срещу медийната групировка на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, в чийто изданиямного често и
подробно се описват прегрешения на Алексей Петров.
Както е известно, вестник "Галерия" е тясно свързан с Петров и политическата формация под негов контрол РЗС. Намерението на двете групи -издателска къща "Труд" и "Кроз" АД – е да разменят акционерни пакети, съобщиха пред РЕПУБЛИКА източници от "Медийна група България -Холдинг".
Подготвяната размяна на акции е следната – "Кроз" АД получава 50 процента в издателство "Труд", срещу които последното става собственик на 30 на сто от акциите в дружеството, издаващо вестник "Галерия".
"Господин Павлов и преди е предлагал подобни маневри относно вестник "Галерия". Тогава и аз, и Огнян Донев бяхме против. Явно отново има такива намерения, защото от известно време "Галерия" не се държи като конкурент, а като побратим на "Труд" и "24 часа", разясни Христо Грозев.
"Това са невероятни щуротии", коментира също пред РЕПУБЛИКА управителят Любомир Павлов.
Междувременно източници от редакцията на вестник "Труд" споделиха, че вече се подготвя смяната на назначения преди два месеца главен редактор Димитрана Александрова, като на нейно място ще застане нейната заместничка Светлана Джамджиева.
***
Неуредиците
Продажбата на вестниците "Труд" и "24 часа" беше осъществена на 14 декември 2010 година. Сделката беше представена като споразумение между тогавашните собственици – немската ВАЦ – Медия Груп и австрийското дружество Приватинвест ГмбХ.
От името на австрийците тогава беше обявено, че са преговаряли техните български представители "БГ Приватинвест".
Предмет на продажбата станаха и останалата част от активите на германците у нас – вестник "168 часа", списанията, печатницата и разпространителската фирма "Стрела". На по-късен етап стана ясно, че като официален купувач е вписано българското дружество "БГ Принтмедия" ООД, в което дялове имат австрийците чрез техния представител Христо Грозев и Любомир Павлов. На 27 март 2011 година в "Медийна група България – Холдинг" беше направен опитът за рокада в собствеността.
Спорът между Грозев, от една страна, и Павлов и Огнян Донев, от друга, продължи задочно чрез медиите и адвокатите им.
Накрая стана ясно, че активите на ВАЦ у нас са закупени с многомилионен кредит от УниКредит Булбанк. Ден преди сделката за вестниците да бъде финализирана, банката е отпуснала 40 милиона евро заем по договора за покупко-продажбата между "БГ Принтмедия" и германците. Според неофициални източници плащането е извършено срещу парично обезпечение.

Стр. 7

Leave a Reply