Съкращения или назначения в БНТ?

Дарик радио, България следобед | Светослава Кузманова | 15.04.2011 

Водещ: За предстоящите съкращения в БНТ ще стане дума сега. 480 са хората, които трябва да си тръгнат от „Сан Стефано 29”. И когато се заговори за съкращения в БНТ, веднага идва и думата „стачка” или „протест”. Така е и този път. Много е възможно да има протести в БНТ, но не срещу сегашното ръководство на телевизията, ето това е по-особеното този път, както и друго, говори се, че част от съкратените служители на БНТ всъщност изобщо няма да я напуснат, защото ще продължат да работят на хонорар и на граждански договори. 

Репортер: Повече от 1600 са служителите на БНТ в момента. Всички те не са побрани само в сградата на ул. „Сан Стефано" 29. В тази бройка се включват четирите регионални телевизионни центъра във Варна, Пловдив, Благоевград и Русе, като във всеки един работят между 60 и 70 служители. Отделно БНТ има печатница с 9 служители и две почивни станции – в Пампорово и Китен.
В средата на август миналата година, когато новият генерален директор Вяра Анкова встъпи в длъжност, стана ясно, че 1600 души в БНТ са много и съкращения ще има. Тогава Анкова обеща, че това ще стане след обстоен анализ. Преди месец и половина служителите в телевизията са уведомени, че между 280 и 420 от тях ще си заминат от медията. Към днешна дата в Инспекцията по труда фигурира искане за съкращаване на още 60 щатни бройки и така цифрата набъбва до 480, твърди Венка Ризова. Тя е член на Общото събрание на пълномощниците на БНТ.
„Колко точно ще бъдат съкратени, аз не мога да Ви отговоря, но намеренията са към 480 души", казва Ризова и прави сметката, че всеки трети ще бъде съкратен. Колко точно хора ще си отидат от сградата на „Сан Стефано" е трудно да се каже поне на този етап. Тук позицията на ръководството на БНТ няма да чуете. Вяра Анкова чрез началник отдел „Връзки с обществеността" Силвия Симова отказа да говори. Също в телефонен разговор направи и Атанас Кацарчев – член на Управителния съвет на БНТ, който отговаря за финансовата политика в медията и е пряко ангажиран със съкращенията. Ризова казва, че при предаването на властта от предишния генерален директор Уляна Пръмова към сегашния Вяра Анкова финансовият дефицит на телевизията е бил в размер на 17 млн. лв.
Венка Ризова: След като ние знаехме, като синдикати и като служители на БНТ като общо събрание, за този огромен дефицит и за тези действително огромни далавери, които бяха направени при предишното ръководство, не се боя да кажа тази дума, то защо това не го е знаела г-жа Анкова и нейният екип, който е искал да поеме управлението на тази медия. Как може да се управлява една медия при толкова огромен дефицит, при толкова занижен бюджет? Един от първите въпроси, които ние задавахме при срещите си с всички кандидати за генерален директор беше: какви са вашите антикризисни мерки? Нито един не каза огромни съкращения, но те се случват и са факт.
Репортер:Всъщност докога трябва да се случат съкращенията?
Венка Ризова:Между 1 април и 30 май.
Репортер:Имате ли някакви притеснения относно принципа, по който ще се правят съкращения, питам ви защото, когато в БНТ се случваха съкращения, винаги медиите лепваха отпред определението „чистка", а чистка, тази дума обикновено се натоварва със смисъл на махане на неудобни хора? Смятате ли, че професионално ще се подходи и ще се определи кой ще си отиде от телевизията и кой ще остане?
Венка Ризова: Бяха изработени критерии за подбор, бяха определени комисии за подбор по всички звена. Критериите за подбор са на ръководството и то си носи отговорността за съкращенията. От десетина дена насам в телевизията се провеждат тези комисии, всеки ден текат в различните звена комисии. Проблемът не е толкова в комисиите и в това как ще бъдат подбрани хората. Аз мисля, че тук ще се спази един добър принцип и на първо място ще се гледа професионализма. Проблемът е къде ще се сложи чертата, защото има звена, в които до такава степен се оголва кадровият състав, че ние няма да можем да изпълняваме своите професионални задължения и да обезпечим производството. Това не винаги се разбира от част от ръководството и ние непрекъснато се опитваме да обясним, че така механично не може да се подхожда.
Репортер:Къде например ще се оголи?
Венка Ризова:Най-големи оголвания ще има в студията, където няма да могат да се обезпечат необходимото количество смени за предаванията и тези, които се снимат, и тези, които са на живо. Големи са съкращенията и в субтитрираща апаратна, където от 22 души остават 15, те няма да могат да изработват графика. Ние няколко пъти поискахме от ръководството да се направят примерни графици за една седмица със състава на хората, които те смятат, че ще останат, за да се види дали производството няма да закъса. Такива графици все още не са направени, а подборът тече. Друго звено, в което са набелязани много големи съкращения, е звено „реализация". Ще бъдат съкратени и всички режисьори, като говоря за режисьорите, които осъществяват предаванията на БНТ за култура, за здраве и др. Тези режисьори, целокупно 19 души, излизат навън.
Репортер:Възможно ли е тези предавания да бъдат правени без режисьор?
Венка Ризова:Не, те просто ще бъдат наемани на хонорар. Това е големият проблем, че се вадят хора, за да бъдат наемани.
Репортер:Дали и на други места в БНТ ще се случи така – да се съкращават хора, които същите след това да останат на работа в телевизията, но на хонорар, не знаем. Или поне този въпрос засега виси във въздуха, защото тези, които трябва да дадат отговор отказват да говорят. Освен това на интернет-страницата на БНТ са обявени, че текат в момента няколко конкурса за различни позиции. В медията ще има отдели, които няма да бъдат засегнати от съкращенията.
Венка Ризова:Най слабо засегнати от съкращенията са новините. В тях съкращенията са палиативни и отново засягат преди всичко техническата част на новините. Много малки, почти никакви, са съкращенията в сателита, където г-жа Генова защити своите хора, тя не позволи да бъдат съкращавани от нейните. Но най-големите съкращения са в техниката, след тях са в програмата.

Репортер:В декларация, с която излязохте тази седмица, настоявате да се преразгледа бюджетът на БНТ за 2011 г., сега сме средата на април. Вярвате ли, че наистина е възможно да се преразгледа бюджетът на телевизията и всъщност обемът на парите ли е проблем, или допускате, че е възможно получената държавна субсидия да не се управлява, както трябва и затова да се налагат тези съкращения?
Венка Ризова:Субсидията на БНТ през тази година беше рязко занижена. Тази занижена субсидия говори само едно на всеки служител на БНТ, а именно, че държавата или не я интересува обществената й телевизия, или просто има интереси, които се стремят по някакъв начин да поставят БНТ извън конкуренцията. Ръководството обосновава своите намерения да проведе големи съкращения най-вече с липсата на пари, т.е. то не твърди, че няма нужда от тези хора, то твърди, че няма пари да им плаща.
Репортер:Ще има ли стачка в телевизията? Ще звучи ли от екрана "Let it be", песента станала символ на протестите? Пускали сте я преди години.
Венка Ризова:Пускали сме, но за съжаление сме я пускали преди всичко с политическа насоченост и досега голяма част от стачките, да не кажа всички, са били с политически подтекст. Надявам се да се вслушат в нашата декларация и в нашите призиви, защото в момента служителите на БНТ не виждат изход в една стачка спрямо ръководството. Това няма да донесе пари на телевизията. Ако ние ще направим някакви протести и много е възможно да ги направим, то те ще бъдат направени не срещу нашето ръководство в момента, както и да имаме резерви в определени насоки към него, те ще бъдат насочени към хората, които оставиха телевизията и се опитват да е превърнат в треторазрядна кабеларка с липсата на всякакви финансови средства.
Репортер:Кога можем да очакваме стачка, ако бюджетът на БНТ не бъде преразгледан или ако се убедите, че се съкращават хора не на професионален принцип?
Венка Ризова:Ние ще изчакаме едно нормално време за реакция на институциите. Искаме да видим дали след тази декларация действително някой ще реагира, дали ще помисли, дали ще се срещне с хората от телевизията, дали ще се опита по някакъв начин да подаде ръка на БНТ.
Репортер:Колко ще е това време на изчакване Ризова не конкретизира. Засега по коридорите на телевизията бродят само слухове за броя на съкратените.

Leave a Reply