Съобщи БТА

 в. Капитал | 30.11.2013 

Или как информационната агенция си вкара автогол

Ако има нещо, което може да обедини журналистическата гилдия, това е подозрението, че някой може да принуди медиите да си разкриват източниците на информация. Затова беше възприето като масов самоубийствен акт на депутати намерението да задължат "всяка медия да декларира източниците си на информация". Според публикация на БТА, на която коректно се позовава bTV, а после и www.dnevnik.bg, това станало в сряда в парламентарната комисия по култура и медии.
Телеграфната агенция е цитирала Татяна Буруджиева, депутат от БСП, да казва, че "за да се гарантира достоверността на информацията, всяка медия, която няма кореспондентско бюро, трябва да предоставя договор с информационна агенция, т.е. да е ясно откъде получава новините си". А пък колегата й от ГЕРБ Лъчезар Иванов заявил, че "трябва да бъде защитено авторското право на източниците на информация" и казал: "Ние сме длъжни с това и на обществото, защото вече всеки пише каквото иска."
При по-внимателно прочитане не става ясно каква е връзката между първото изречение и цитираните депутати, но като се има предвид нелицеприятният прякор на представителя на ГЕРБ с намек за интелектуалните му възможности, човек си казва, че е възможно есенцията на изказванията да е такава. "Да, ама не", както казва дългогодишният служител на БТА Петко Бочаров. Оказа се, че дискусията в комисията е била заради оплакването на агенцията, че не е цитирана в публикации на медии, с които има договори. Особено често това се случвало в статиите с международни новини. Така нямало как да оправдае нарастващата нужда от държавно финансиране. Депутатите от БСП и ГЕРБ постигнали политическо съгласие, че по този начин не бива да се продължава, обясни Буруджиева пред "Капитал". "Може би някой от БТА в ентусиазма си се е опиянил", пошегува се тя. В случая ползата от коректното цитиране на БТА е очевидна – но не е в интерес на агенцията.

Оригинална публикация

Leave a Reply