Сърфирането в интернет променя човешкия мозък

в. Сега | 28.04.2011

 

Претоварването с информация, докато сърфираме в интернет, променя мисловните процеси. До този извод стигат учени от Стандфордския университет, които още от 2009 г. изследват мозъчната дейност на хора, активно пребиваващи в интернет. Устройства като компютри, таблети и смартфони, както и приложения от рода на социалните мрежи дават все по-разнообразни възможности за достъп до информация. В резултат на тяхното навлизане се формира т.нар. човек мултифункционал, пише technews. Сърфиращите в интернет днес се адаптират към бързо търсене, обработка и синтезиране на информация. Ако по едно и също време чатите с някого, гледате видео в Youtube, слушате музика и общувате във Facebook, то определено вече сте потребител мултифункционал. Според учените обаче безкрайният поток от информация оказва пагубно влияние върху човешкия мозък, така както излишъкът от мазнини или захар действа на тялото.
Специалистите бият тревога и препоръчват технодиета. Според последни изследвани, със своите способности да отвличат вниманието смартфоните и социалните мрежи нарушават процесите на дълготрайна памет и умствено развитие. Учените от Станфорд твърдят, че хората мултифункционали се справят по-лошо от обикновените потребители в тестове, при които се изисква прескачане от една тема на друга. Звучи парадоксално, но точно тези, които постоянно четат информация и гледат видео в интернет, често се "излагат" по въпроси от различни области. Мозъкът на такива хора възприема огромни потоци информация, без въобще да я филтрира.
Степента на зависимост на човека от интернет се вижда най-добре… офлайн, казва д-р Алес Абожадо, директор на Stanford Impalse Control Disorders Clinic. В повечето случаи пациентите на д-р Абаджо са съгласни с това, че времето, прекарано в интернет, не увеличава техния кръгозор и не им носи полезни знания. Те признават също така, че кариерата им върви лошо заради загубеното време в интернет.
Хората престанаха да четат задълбочено книги и да гледат очаровани кино. Вместо това те четат все по-небрежно и гледат "през екрана", твърдят специалистите. Дори и в киносалона някои потребители влизат в интернет през своя смартфон.

Стр. 18

Leave a Reply