Сътресения в СИБ

БНТ, Денят започва | 17.11.2011 

Водещ: Вчера беше тежък ден за Съюза на издателите в България. След драматично заседание вчера следобед собственикът на вестниците „Труд” и „24 часа” Любомир Павлов оглави СИБ. Той бе избран с 11 гласа За, трима Въздържал се и трима Против. Изборът му предизвика бурни спорове сред някои от членовете на съюза и издателите на печатни медии. В крайна сметка в. „Новинар” и Болкан медия груп напуснаха организацията с писмено заявление. Подобно намерение заявиха и издателите на „Стандарт”, „Тема” и „Банкер”. Преди половин година от СИБ излезе и в. „Дума”. Още за двете страни в напрежението сега ще видите в следващите интервюта, които направи вчера нашата колега Ирина Цонева с новоизбрания председател на съюза Любомир Павлов, със зам.-председателя на съюза Венелина Гочева и с един от напусналите този орган Валери Запрянов, главен редактор на сп. „Тема”.
Репортер: Г-н Павлов, днес бяхте избран за председател на СИБ. Какво с ваше участие ще се случи оттук нататък с този съюз?
Любомир Павлов: Аз искрено имам желание съюзът на издателите да се развива. Искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен, както и на тези, които не гласуваха за мен. Съюзът на издателите трябва да се развива в една посока на свобода на словото, на демокрация и да се казва истината. Хората имат нужда от информация и да чуват истината.
Валери Запрянов: Аз смятам, че той не притежава необходимите качества да бъде председател на съюза на издателите. Според мен той няма кредит на доверие. Аз го казах. Кредит на доверие сред голяма част от обществото. В България човек може да си купи всичко. Може да си купи скъпа кола, може да си купи скъпи медии, може да си купи включително правосъдие, има и такива случаи, но не може да си купиш доверие.
Репортер: Много медии днеска излязоха със заглавия „Съюзът се разпада”. Вие на какво мнение сте?
Любомир Павлов: Тези, които са излезли със заглавия „Съюзът се разпада”, категорично мога да кажа са медии, които поддържат един друг съюз, който има само един издател, нека да не си кривим душата.
Венелина Гочева: Става дума за напускането на четири издателства от общо 23-ма членове на СИБ. Т.е. 18 члена в момента членуват в СИБ. Днес не беше важно кой точно ще бъде председател, а беше важно съюзът да оцелее. За мен е важно нашият бизнес, печатният бизнес да оцелее, в кризата това е особено сериозно, особено важно.
Валери Запрянов: Ние не сме против съюза. Ние сме срещу евентуалната фирмена политика, която ще провежда съюзът. Просто аз не мога да вярвам на Любомир Павлов, че той няма да използва съюза като тояга.
Любомир Павлов: Не знам какво разбират те под фирмено управление. Това е нормално да се гледа да се увеличават приходите, да се намаляват разходите. Това, за което аз винаги съм държал, е да пишем истината. Истината за мен е най-важното. Информацията на хората. И ще го докажа в съюза на издателите.
Валери Запрянов: Едно от основните правила е да не допускаме до членство в съюза издател на жълти медии. Сега Любомир Павлов е председател на съюза и притежател, съсобственик на жълт вестник, с чиито тираж той се хвали. Жълт вестник, който пише неистини, който пише лъжи, който пише сензации.
Любомир Павлов: Аз винаги ще бъда против да бъдат членове на съюза на издателите жълти издания, още повече както ги разбират жълти в България. Аз ще защитавам позицията и ще се обърнем и към правителството и към парламента да се засилят санкциите към вестници и печатни издания, които не казват истината. Искам да направя едно уточнение. В европейските държави има т.нар. таблоиди. Те се занимават със сензации, с известни личности, със спортисти, журналисти, звезди и с политици. Но те пишат само истината. Такива вестници някой ден ние може да приемем в съюза на издателите. Това ще бъде подложено на дискусия. Но издания, които не са подписали Етичния кодекс и които пишат лъжи никога в моя мандат няма да бъдат членове на съюза на издателите, доколкото зависи от мен.
Венелина Гочева: Смятам, че това, което се случи донякъде беше очаквано, донякъде е и нормално да има хора, които не са съгласни. Смятам, че все пак бъдещето ще покаже, че е добре да търсим обединение, защото всички колеги имат емоцията, хубавата емоция към това, което правят, към вестниците, към списанията. Днес да работиш в печата, да намираш реклама, да правиш разпространителски бизнес е изключително трудно. И аз наистина мисля, че разумът ще надделее и рано или късно колегите, които днес си казаха може би неистини, може би тежки истини ще осъзнаят, че заедно трябва да се борим за професията си.
Репортер: И накрая искам да ви попитам, от всичко, което прочетох, видях и се случваше през последните дни, ми се струва, вие ще кажете дали съм права, че беше важна за вас тази битка, днес я спечелихте, защо беше толкова важна?
Любомир Павлов: Защото трябва да има морал, справедливост и отговорност. Трябва да се поема отговорност. Наистина беше важно, защото някой трябваше да поеме това. Ние се борим да няма монопол в медиите. Не може да си заравяме главата в пясъка. 

One Response to “Сътресения в СИБ”

  1. Моника Says:

    Най-смешни са аргументите на В.Запрянов против новия председател на СИБ – за някаква евентуална корпоративна политика, при положение, че самият той от началото на следващата година започва да издава вестник с подкрепата на знакови личности, съчетаващи корпоративен с политически интерес!

Leave a Reply