Тайни обгърнаха цифровизацията на тв и радио ефира

www.banker.bg | 19.12.2012

Поредица от неясноти и тайни обгърнаха процеса на цифровизацията на телевизионния и радио сигнал. Това стана ясно, след като на пресконференция зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов отказа да съобщи пред медиите каква е точната сума за процеса, отпусната в бюджета за тази година.
„След доста динамичен диалог с министерство на финансите са ни отпуснати точно толкова, колкото имат да ни отпуснат“, обясни лаконично той, но не пожела да се ангажира с конкретни цифри.
До края на тази година няма да бъде изпълнена и поръчката за купуване на необходимите цифрови декодери. Не стана ясно обаче дали тази поръчка ще бъде продължена или прехвърлена за следващата година. Декодерите ще отидат при социално слабите българи, които ще бъдат избрани според енергийните помощи, които ще получават за този отоплителния сезон. Те ще получат ваучери за около 60 лв., с които могат да се закупят въпросните устройства, като цените им ще варират от 50 до 200 лв. в зависимост от моделите.
Транспортното министерство обаче все още не е избрало конкретен декодер. Парите, предвидени за тях през 2012 година – 7.5 млн. лв., ще бъдат прехвърлени за следващата и ще се използват за информационно-разяснителна кампания относно процеса на цифровизация, обясни Борисов.
От 21 декември започва информационна кампания, за която вече са дадени 8.3 млн. лв. без ДДС на консорциума „Ти Си Ти Ви“. Те ще трябва да разяснят на хората какво точно представлява преминаването от аналогов към цифров сигнал. Това ще се случва чрез телевизионни и радио клипове през следващите три месеца.
От консорциума обаче не пожелаха да съобщят кои са телевизиите или радиата, по които ще се излъчват рекламните клипове. Критериите за подбор на медии са били влияние и гледаемост, а целта е да се покрие максимално голяма аудитория.
От 1 март до 1 септември 2013 година ще бъде т. нар. преходен период, през който ще функционират както цифровият, така и аналоговият сигнал. През този етап ще има напомняща информационна кампания, която ще се засили непосредствено преди преминаването към цифров ефирен сигнал.

Оригинална публикация 

Leave a Reply