Технологии, иновации, PR

сп. Sign Cafe | Кремена ГЕОРГИЕВА I 14.11.2011

Какво би станало, ако в разгара на предизборната кампания един политически PR специалист остане за няколко часа без интернет? А ако му спрат внезапно мобилния телефон? Дали ще успее да си свърши планираните задачи за деня, или зависимостта на нашата професия от технологиите е достигнала онази повратна точка, от която връщане назад няма? Задавайки си всички тези въпроси, изведнъж се сещам, че съвсем наскоро един от най-емблематичните преподаватели no PR в СУ продължаваше да настоява пред студентите си, че прессъобщенията се изпращат на медиите по факс…..О, времена, о, нрави!" е възкликнал Цицерон преди 21 века и сам не е осъзнавал как тази фраза ще прилегне като ръкавица на развитието на PR бизнеса две хилядолетия по-късно.
Още със самата си поява, PR-ът е неразривно свързан с каналите за комуникация, независимо дали те са каменни плочи, вестници, телевизия, радио или… всякакви технологични иновации, присъщи за времето, в което живеем ние с вас, тук и сега. В тази връзка, може би PR е една от най-класически- модерните професии, които се развиват в и чрез новите канали за комуникация. "Класически модерна", защото, чрез зависимостта си от развитието на иновациите, професията си гарантира "вечна младост", отправяйки нови и нови предизвикателства към професионалистите – с появата на всяко следващо технологично нововъведение.
В контекста на професионализма, развитието на технологиите се налага като изначална част от PR професията. И това далеч не е каприз или мода, каквито биха могли да бъдат интерпретациите на хора, малко запознати с естеството на нашата професия. Когато изграждането или развалянето на имиджа са въпрос на секунди, брой кликове, количество лайкове или точен коментар в точното време и точния форум, луксът да не бъдеш в крак с технологичните възможности, които светът ни предлага, е направо немислим. Разбира се, дори PR специалистите имат право на избор. Изборът обаче тук се свързва директно със самооценката и проектирането на собственото "аз" в света на комуникациите. Независимо от всички технологични възможности и сравнително лесният достъп до тях, на финала от избора на всеки професионалист реално зависи, дали ще бъде част от mainstream-a, или ще предпочете дистанцираната зона на комфорт. Ако професионалните търсения не кореспондират с представата за човека, който пише по едно прессъобщение на седмица и организира едно събитие в годината, то технологиите се оказват неизбежни.
Съвсем различен е въпросът за степента, в която технологиите са овладени от професионалните PR – както у нас, така и в чужбина. Интернет и цялата необятна гама от възможности, които той предлага; социалните мрежи и хилядите оптимизиращи приложения, които се разработват ежедневно; мобилните телефони и хибридните устройства, които съчетават в себе си качествата на телефон, компютър и какво ли още не – в един момент се превръщат в необятно море от възможности, в които всеки непредпазлив лесно би се загубил. Съветът на експертите в тази посока е категоричен – не може да сме специалисти по всичко, но със сигурност трябва да бъдем много компетентни поне в едно от направленията на модерните канали за трансфер на информация. Без да пренебрегваме класическите медии, разбира се.
В опит да задоволим поне малко вътрешната потребност за технологична оптимизация на онези от PR специалистите, които избират да живеят в mainstream-a на нашата професия, с всичките плюсове и минуси на едно подобно решение, на следващите страници ви предлагаме подробен преглед на някои от най-актуалните онлайн възможности, които биха могли да оптимизират работата ни, да ни спестят време и нерви и да ни осигурят поне пет минути повече свободно време за любимия човек.
***
Особеностите на Google+
Преди по-малко от месец, Google+ обяви, че потребителите му са надминали 25 милиона – факт, който го превръща в най-бързо развиващата се социална мрежа в историята. Ако и вие току що сте се присъединили към нея или планирате да я прибавите към местата, на които поддържате профили, представяме ви малко съвети за бързо и лесно ориентиране.
Всичко започва преди няколко месеца, когато от Google обявиха, че ше тестват един +1 бутон сред определен кръг от хора. Две седмици след това съобщение, в интернет беше пусната новата социална мрежа – експериментът Google+. Още от самата му поява Google+ се превръща в първата по рода си социална мрежа, която позволява участие с помощта на внимателно създадена платформа, която цели да служи вярно на потребителите. Новата социална мрежа беше представена с впечатляваща промоция. Огромно е количеството на медийните публикации от целия свят, които следват развитието й още от преди да се появи в интернет. Новата социална мрежа стартира посредством поредица от покани за приятелство, но началото никак не е лесно и създателите й са принудени да я блокират няколко пъти поради прекалено големия брой на желаещите да станат част от нея.
Какво точно е Google+ и каква е разликата между нея и Facebook? Google винаги е била компания, която създава удобни и лесни за употреба програми. Въпреки това през годините се дистанцираше от социалните мрежи и така загуби битката за първенството в тази сфера. За да наваксат изоставането в тази посока, в един момент създадоха бързо провалилия се Google Buzz, който беше обновен чрез партньорство между Google и Facebook. Всички тези проблеми и неволи и тяхното преодоляване явно са помогнали на компанията да научи своите уроци за социалните мрежи, а резултатът е Google+. Още със създаването си тя си поставя сериозната цел да поведе в ожесточената конкуренция между Facebook, Twitter, Linkedln, Quora и т.н. Днес от Google осъзнават, че чрез тази социална мрежа проблемът, който е общ за всички останали – прекалената публичност на информацията, трябва да бъде преодолян. Така създават "кръговете", които представляват много интелигентен вариант за систематизиране на приятелствата. Нещо повече, приятелските кръгове позволяват на участниците в тях да комуникират единствено с включените в тях участници и това се оказва може би най-силният коз на новата програма, съобразяващ се със желанието ни само част от нашите приятели да имат достъп до всичко, което искаме да споделяме/ преживяваме/публикуваме.
Друг интересен елемент от Google+ е т.нар. "Hangouts", опция, която съвместява Google Voice и Google Talk и създава среда за общуване в реално време. Така всеки има възможността да вижда и слуша и говори с всичките си приятели или колеги директно в Google+. Мрежата предлага и Instant Uploads – опция, поддържаща мобилната версия на Google+, която позволява публикуване на снимки в реално време дирекнто в социалната мрежа и запаметяването им в личен албум. Също така опцията "Sparks" позволява създаването на обща среда на интереси, в която всеки потребител, едновременно с приятелите си, може да публикува и съхранява материали, от които се интересуват всички. Това, което към момента липсва в Google+, е възможността за инкорпорирне на четеца Google Reader. Нещо, което със сигурност предстои да бъде добавено. Наред с това, Google+ трансформира албуми от снимки по атрактивен и елегантен начин. Всъщност всичко в Google+ е направено така, че да бъде просто и лесно за употреба. Google+ създават и алтернатива на бутона "Like" от Facebook, познат още като "+1". С този проект Google обещават, че предстои пускането на още нови опции.
Как можем да пренесем приятелите си от Facebook в Google+? Мохамед Монсуа от Google+ обяснява, че най-лесният начин да преместите приятелите си от Facebook в новата мрежа е чрез Facebook Friend Exporter – разширение за Google Chrome, което се свързва с бутона "Export friends" на Facebook.

Tips & Tricks за Google+

-ако искате да се обърнете към някого в коментарите или в публикациите си, можете да го направите, както с "@", така и с "+" преди името. Тръгнете ли да изписвате името му, както във Facebook, търсачката ще започне да го търси във всички имена на приятели.
- ако желаете да добавите приятели, които не са в приятелските ви кръгове, просто трябва да отидете на профила на конкретния човек, да се вземете линка от там, да копирате на мястото на името и, преди да натиснете "Share", трябва да махнете часта: https://plus.google.com.
-можете да пишете в bold или italic, но това става с малко помощ. За да пишете в bold, напишете конкретната дума със звездички преди и след нея: ‘example’. А ако искате да пишете в italic, сложете преди и след думата долни тирета: _example_. Има възможност думата да бъде и зачеркната, а това става така: -.
- можете да пишете на различни езици. Отидете на Settings (в горната част отляво на тулбара) и просто изберете език.
-можете да скролирате надолу и нагоре в програмата, като за целта използвайте буквите "j" за "надолу" и "к" за "нагоре".
- Google+ позволява, когато се качва профилна снимка, тя да бъде подобрена в програма за промяна на снимки, наречена Picnik.
Ето една пътечка до нея: Google+ Settings / Account Overview / Edit Profile / Change Photo. Когато качите снимката, някъде в долната й страна автоматично ще се появи "Edit in Picnick".
-когато се регистрирате в системата, не пропускайте да отбележите дали и какви известия да получавате на вашия имейл. В противен случай пощата ви ще се задръсти.
-друго интересно нещо, свързано с програмата, е че можете да направите така, че името ви да се изписва автоматично всеки път, когато посетите нечий блог или сайт, и да гласувате с "+1", което е еквивалентът на добре познатото ни "Like". За да задействате тази възможност, отидете на Account Overview / Google +1 на non-Google sites и отбележете Enable или Disable. По този начин ще можете да "харесвате" статии, които ви допадат – анонимно или с името и фамилията си.
-най-важното нещо при разучаването на Google + е внимателното вникване в идеята за "кръговете". Това е и основното предимство на тази програма пред Facebook. С помощта на кръговете всеки може да организира контактите си в много ясно структурирани списъци от колеги, приятели и роднини. Когато споделите нещо, имате възможност да изберете в кой или кои кръгове, да го публикувате. Непрекъснато можете да създавате нови кръгове, да триете стари, да добавяте или премахвате участници от тях. Можете да прибавяте нови участници в кръговете с влачене и полагане, но най-лесният начин е просто да посочите с мишката върху името и веднага ще ви се отвори прозорец, който ще ви покаже дали човекът е или не е част от някой ваш кръг. Ако не е -просто го "занесете" в кръга, в който искате той да бъде.
-можете да триете или редактирате публикации. На нивото на всяка публикация, в края й има х, също като във Facebook. Тук обаче, когато отидете и кликнете на този бутон, ще падне меню, от което можете да изберете между това да редактирате, триете и т.н. Във Facebook можете само да премахнете публикацията.
***
Едно революционно приложение
Когато Facebook представиха най-новата си платформа на 22 септември, по време на специално организирана конференция, едно конкретно приложение, което привлече вниманието на мнозина, беше Social Reader на един от най-големите ежедневници – Washington Post. Много журналисти от цял свят ентусиазирано писаха за него в различни блогове и специализирани сайтове, впечатлени от начина, по който съдържанието на вестника вече се разпространява по един много по-оптимален и "социален" начин, при който, освен всичко останало, регистрираните могат да виждат кой от тях какво чете.
Сега, само месец по-късно, приложението е на път да достигне 1 милион потребители и с това да се превърне в най-бързоразвиващата се технология за приобщаване на нови читатели, използвана някога в историята на печатните издания за маркетинговите цели на вестник. Оттук нататък предстои да видим дали тези читатели ще продължават да използват приложението и занапред. Независимо от това, какво ще се случи обаче, настоящото явление само по себе си е доказателство за нещо много сериозно – Facebook има реален потенциал да се превърне в огромен нов дистрибуционен канал и за издателите, които да използват мрежата за популяризиране на брандовете си и тяхното съдържание. Такава перспектива ще се окаже сериозно предизвикателство пред Google, независимо че сме още съвсем в началото на подобно явление…

Експлозивното развитие

Както можете да видите на графика 1, приложението е на път да достигне 1 милион потребители, което е изключително впечатляващо постижение не само за вестник, но и за период от един месец. Разбира се, трябва да се отчете, че засега е минало прекалено малко време от началото на този своеобразен експеримент, което само по себе си допуска евентуална възможност голяма част от потребителите да са регистрирани единствено защото са били провокирани или от целия шум около него, или от възможността да изпробват новата технология. Много от тях със сигурност дори и днес не използват приложението ежедневно, тъй като новините са предимно фокусирани около събитията в САЩ и нямат голямо значение за хората извън страната. Имайки предвид обаче трудната икономическа ситуация, в която се намират печатните медии по целия свят, навлизането на подобен дигитализиран вариант на вестникарските брандове определено би могло да се интерпретира като "надежда" за реалното им съществуване, която, предвид интереса, никак не бива да се пренебрегва..
Нови хоризонти за новинарските емисии?
Днес новините се създават в Twitter от журналисти, които използват социалните мрежи за източник на информация, за черпене на градски клюки или споделяне налинкове. Имайки предвид 800-те милиона потребители във Facebook, както и времето, което всеки един от тях прекарва ежедневно в социалната мрежа, съществуването на това приложение може да се тълкува и като крачка в посока разширяване на хоризонта за читателите, които търсят качествено съдържание.
***
Facebook: промяната е задължителна!
За добро или за лошо, Facebook непрекъснато се променя. Я интерфейсът е нов, я някое приложение. Напоследък обаче, промените се засилиха до такава степен, че на много места по света потребителите по-скоро недоволстват, отколкото се радват. Неслучайно изследване на Mashable сочи, че 70% от потребителите въобще не са доволни от промените, напротив.
В тази ситуация най-сериозното предизвикателство за маркетинговия екип на най-голямата социална мрежа се оказва именно популяризирането на силните страни на нововъведенията и разпространяването на повече информация за потенциалните възможности, които приложенията предоставят. Някои промени са козметични и за тях усилията не предполага да са толкова големи. Други обаче, които са свързани с нововъведения и нови приложения, определено се нуждаят от допълнителна популярност. Не за друго – най-малкото заради това, че ако не сте страстен "нещотърсач", няма как да разберете за всичките предимства, които новите приложения предлагат на своите потребители. И най-вече – на онези, чиято работа е свързана със социалните мрежи.
Накратко за някои от по-важните явления, които се "случиха" при последното обновяване на Facebook. Разгледайте ги внимателно и със сигурност ще намерите най-подходящото, с което да оптимизирате максимално работата си в социалните мрежи.
***
1. Аналитичното приложение Insights
Това ново приложение позволява да се проследят няколко ключови неща:
   1. Да се проследи как публикациите от вашата стена могат да достигнат аудитория във Facebook, по-широка от тази, състояща се от вашите фенове;
   2. Да се проследи броят на "всички лайкове", "приятели на фенове", "хора, които говорят по конкретната тема" и "общият брой на посетилите на страницата ви на седмична база";
   3. Да се оптимизира съдържанието на публикациите – независимо дали то е от снимки, видеа или въпроси – и да се изследва какво е най-ефективно, що се отнася до достигането до широка аудитория, както и какво трябва да се публикува, така че да се увеличи вирусният ефект на публикациите и да се стимулира тяхното споделяне от потребителите.

2. People Talking About This

Тази метрика отчита степента на взаимодействие на потребителските профили с вашата страница за период от седем дни. Това включва копиране на адреса на страницата; публикации на стената; споделяне на някои от вашите публикации или друг вид съдържание, подобно на снимки, видеа или албуми; степен на откликване на въпрос, зададен от вас на стената ви; степен на откликване на изпратени от вас покани; споменаване или отбелязване във ваши албуми. Тази метрика се появява на екрана под броя на "лайковете" в лявата страна на вашата страница.

3. Conversations on Pages

Приложението ..Conversations on Pages" дава възможност на брандовете да достигнат не само до феновете си, но и до по-широка аудитория, което е изключително важно за повишаване на разпознаваемостта, за набиране на нови клиенти и дори за реализиране на оналйн продажби. Това приложение се прелива във ..Friends of Fans".

4. Приложението Insights API

За да насърчи развитието на аналитичните възможности във Facebook, екипът на социалната мрежа разработва приложението Insights API, специално предназначено за хора, които се нуждаят от дълбочинни анализи. То дава възможност за създаване на персонални аналитични решения, предназначени за вашите реални и потенциални клиенти.
***
Краят на класическите медии
Безспорно, един от най-технологично ориентираните български PR експерти е Максим Бехар. Неслучайно потърсихме именно него за обобщение на взаимовръзката между технологии и PR както у нас, така и в световен мащаб. Не изненадваща в контекста на технологичния бум, в който живеем, неговата прогноза за бъдещето е свързана с края на класическите медии. Какво предстои оттук нататък пред PR специалистите и целия бизнес с комуникации разказва пред SIGNCAFE Максим Бехар.

- Как бихте коментирали степента, в която PR специалистите използват технологиите и иновациите в своите кампании?

- Едва ли някой вече може да успее в нашия бизнес, без да ползва в максимална степен новите технологии. Когато преди повече от 10 години стартирах онлайн бизнес и започнах да изграждам отдели и компании с програмисти и дизайнери, много от моите колеги гледаха на това по-скоро с насмешка. Още тогава обаче беше ясно, че на повърхността изплуват нови медии и те ще променят тотално нашия бизнес, тъй като той в голяма степен е зависим точно от медиите. Сега вече новите медии, които тогава бяха по-скоро пасивни като вестниците, а сега са силно интерактивни, наистина са основният двигател на промените в PR бизнеса и всички ние трябва да полагаме огромни усилия да ги опознаваме по-добре.

- В тази връзка, как бихте коментирали степента на развитие на родния PR бизнес в тази посока – в посока оптимално използване на технологични възможности и иновации за ефективно представяне на посланията до публиките?

- Все още се радваме на социалните мрежи като на нова играчка-количка, без обаче да можем да я пуснем да се движи. И причината е много проста. Единствената, най-голямата и, струва ми се, безвъзвратна промяна в нашия PR бизнес от самото му възникване преди повече от един век се случва именно сега, с появата на – както Пол Холмс го нарича – цунамито на социалните мрежи. И това е именно защото нашата роля беше да посредничим интелигентно, креативно, честно и почтено между медиите и нашите клиенти. Сега обаче клиентите ни и ние самите за първи път притежаваме медии и това е безспорно. Нашата задача е по-скоро да се научим как да правим и да управляваме тези медии, и то честно, почтено и прозрачно. В България хората, които умеят това, в общи линии се броят на пръстите на едната ми ръка, но пък все повече колеги осъзнават тази проста истина и се насочват към опознаване на социалните мрежи. Процесът обаче ще отнеме години, тогава и медиите ще бъдат коренно различни.

Тъй като Вие пътувате много, как бихте определили състоянието на PR бизнеса по отношение на използването на технологиите и в кои страни то е най-силно застъпено? На какво според Вас се дължи това?

Преди месец бях на световната PR среща на ICCO в Португалия и за първи път там изключителни професионалисти в нашия бизнес започнаха да споменават термина "пост-Америка" или твърдението, че САЩ и Великобритания вече не са основен иновативен играч в бизнеса. Въпреки това, що се отнася до новите технологии, все още смятам, че най-новите идеи идват от САЩ, дори и поради това, че бизнесът ни е много англоезичен, а и социалните мрежи утвърдиха категорично английския език като доминиращ в света. Безспорно нашият бизнес отдавна вече е онлайн, отдавна е в реално време и всяка секунда в него е толкова ценна, колкото преди 10 години беше ценен цял ден.

Прогнозирате ли пълно изместване на PR фокуса от класическите към модерните медии?

Абсолютно. Това вече е факт и не може да има никакво съмнение. Т.нар. класически медии вече си отиват. Някои от тях – печатните, няма как да се трансформират, освен да направят свои онлайн издания, докато телевизиите и радиата в близките години ще се променят изцяло.

Коя е най-впечатляващата за Вас кампания (на световно ниво), която би могла да бъде пример за ефективно използване на различни модерни канали?

Има много, които в момента вървят, и те са твърде успешни. Компании като Microsoft, IBM, Nestle вече изцяло разчитат на онлайн медиите. За мен най-впечатляваща беше последната кампания на Starbucks в Америка, в която дори и аз се включих, бидейки почти целия август на обучение в Сиатъл. Starbucks бяха едни от първите, които разбраха иновативността на социалната мрежа Foursquare и само за 2010 г. използването й повиши оборотите на компанията с 30 на сто. Всеки, който влезе в ресторант на Starbucks и се регистрира във Foursquare, че е там, получава нещо безплатно – или кафе, или кроасан или нещо, което е обявено за деня, ако, разбира се, заведението е включено в тази програма. Логиката е много проста. Получаваш безплатно кафе – добра причина да влезеш в Starbucks, а не някъде другаде. Но статистиката сочи, че всеки, който се е регистрирал от мобилния си телефон във Foursquare и получава нещо безплатно, купува поне още едно нещо към него. Просто Starbucks бяха първите, сега вече над 10 000 компании в САЩ използват Foursquare. Дори хотелът ми в Сиатъл мотивираше с лотария и дребни подаръци всеки, който се появи в лобито и се регистрира в социалната мрежа, че е там… Този проект само показва, че интересното и непознатото в нашия бизнес тепърва предстои и това го прави още по-интересен и предизвикателен. Тези, които съумеят да реформират бизнеса си и смело да влязат в социалните мрежи, те ще успеят. Никой друг.

Стр. 87,88-89,90-91

Leave a Reply