Телекоми длъжни да ни предлагат по-ниски цени

в. 24 часа | Виктор БОРИСЛАВОВ | 16.03.2011

 

Телекомуникационните оператори ще са задължени да предлагат на абонатите си по-изгодни тарифи. Това е записано в промени в закона за електронните съобщения, подготвени от министерството на транспорта и пуснати за обществено обсъждане. Компаниите ще са задължени да предупреждават клиентите си, ако се забележи нетипично увеличение на разговорите и да предлагат разсрочено плащане.
Комисията за регулиране на съобщенията ще определя пределни цени на телефонните услуги, като те ще могат да се актуализират на три години, предвижда още проектозаконът, изготвен от ведомството на Александър Цветков.
С промените в закона се въвежда и ограничение срочните договори с оператор да не са по-дълги от 2 години. След това е нужно съгласието на фирмата и клиента да бъдат продължени. Ако няма такова, договорът става безсрочен, но клиентът ще има право да го прекрати с едномесечно предизвестие.
30 дни ще има и клиент, за да откаже да приеме нови условия по договора си, които са в негов ущърб.
Проектозаконът предвижда и нови правила при преносимостта на стационарните номера. Те вече ще се пренасят заедно с географския код, независимо къде отива номерът. Така ще може софийски телефон с код 02 да бъде пренесен в Пловдив, където географските кодове започват с 032, или във всяко друго място на страната.
Проектозаконът слага край и на спама с кратки рекламни съобщения. Такива вече ще се пращат само ако има изрично разрешение от клиента и в определено от него време на денонощието.

Стр. 11

Leave a Reply