Телевизиите ни – български и не

в. Зов за истина, Враца | Димитър МАРКОВ | 2010-04-07

Става дума за централните, тези с претенции за национален обхват. Като се каже телевизия, за мен асоциативно веднага идва: БНТ 1. Тя е с най-богат опит и архив, кадри е давала и дава на всички останали. Ще спомена само някои от предаванията, които редовно следя по нея: новините, "Вяра и общество", "Памет българска", "За животните с любов", "Открито", "Минута е много", "В час ли си?", "Вкусът на живота". Имам време за гледане (както и за четене), защото от няколко години вече съм пенсионер. Не гледам безкритично всичко, ще кажа, че не следя "сапунки" от типа на "Дързост и красота" или сладникави шоута като "Елит". Също не поглеждам ни кадър от "В неделя със …" (за мен то е
"В неделя без ".."), но тук причината е във водещия – нито него, нито баща му (когото толкова харесвах някога) вече гледам – тях преди няколко години във в. "Пардон" ги бях нарекъл "цоневдворците" на Оня.
Обидно ми става, когато чувам, заради натрапените й новини на чужд език, някои да наричат БНТ 1 "турската телевизия". Не тя е турска, а оная, която върти по три-четири турски сериала, пропагандиращи "баш европеизацията" на анадолската държава. По-рано подминавах тази телевизия, просто, щото с многото "сапунки" я приемах като телевизия за по-непретенциозни зрители, сега (от лани) вече въобще не я поглеждам. Близка до нея е и друга една, но с не толкова много турски "сапунки". Между другото в "Малкият Иванчо" на в. "24 часа" много сполучливо бе запитано кога ще дойдат руските сериали да ни освободят от турските. А в същата рубрика по-късно бе казано, че най-дългият турски сериал трае 500 години.
Отделни предавания, спортни състезания и филми гледам по Диемите и Евроспорт. Като споменах за филми, освен БНТ 1, целенасочено пуска редовно български филми и СКАТ. В нея също има две предавания, които не изпускам: "Облаче ле, бяло" и "Изгнаници клети ".".
Когато се яви нещо ново по Холмарк, историческия и географския канали, не го пропускам. До скоро не припарвах до PRO BG, защото за мен нейно лице бе Азис, а той нанесе много пагуба, а особено на младото поколение. Нищо дискриминационно (харесвам и цигуларя на Илдъз Ибрахимова Венци, и доста песни на Софи Маринова) -просто имиджът му ме отблъскваше. Сега, когато вече го няма в PRO BG, търся интересни предавания и в нея. Като става дума за имидж, ще кажа, че преди години, докато беше преследван и гонен да снима по мазета и тавани, ми бе удоволствие да следя предаването на Слави Трифонов. Сетне, с утихването на революционния му плам, ми стана скучен и безинтересен.
Това е личното ми мнение за най-популярните ни телевизии. Естествено, то е субективно, но се постарах да съм и максимално обективен.

Стр. 5

Leave a Reply