Телевизиите си търсят нови тв поршета

в. Труд | Соня СПАСОВА | 2010-02-01
 
Какво е общото между Николай Бареков, Милен Цветков и Азис? И тримата вече не са на екран. При всичките им кусури и най-върлите им антифенове биха признали, че без тях цветните петна в тв пейзажа станаха по-малко.
"Поршето ми е паркирано в гаража", обичаше да се шегува навремето Toма Томов (водещ у на "Наблюдател" по БНТ и после по Нова – б.р.), след като се оттегли от ефир. В гаража обаче колата хваща ръжда и остарява, а телевизиите търсят нови "поршета". Оказва се, вече става все по-трудно да си намерят.
Обяснението за свалянето на Милен Цветков от "Здравей, България" по Нова тв миналата седмица беше в ниските рейтинги. Но това, че заедно с него не си тръгна и Лора Крумова, роди слуховете, че причините са политически. Има и трета възможност – пари.
Поне 10 души бяха забъркани като негови наследници. Кой ще застане до Лора Крумова, се очаква да стане ясно тези дни. Най-вероятно това ще е Асен Григоров, доскоро шеф на спряната новинарска телевизия Ре.тв. А всъщност Милен излиза от играта "Здравей, България" за втори път. Именно той я започна с открити телефони за зрителите през 2000 г., но изкара там само година и половина. И пак беше свален…
Тези дни от Нова тв обявиха, че ще прави авторско публицистично предаване. Кога и какво, още не е ясно. Негови колеги, познавайки нрава на Милен, предположиха, че няма да приеме. Самият той кара ски на Банско и изобщо не иска да коментира бъдещето си.
Сутрешният блок на Нова тв трябва да се промени на 15 февруари. Дотогава Лора ще остане сама. Досущ като друга тв амазонка – конкуренцията й Ани Цолова в "Тази сутрин" на Би Ти Ви. Цолова удържа зрителския интерес вече втори месец сама и дори малко го увеличи, след като Николай Бареков си тръгна. Според слуховете в средата на февруари на неговия стол ще седне Димитър Павлов. Той няма да има проблеми с ранното ставане, защото вече е водил сутрешен блок, макар и по спряното вече Ретро радио. Младежът има опит и от бившата класация по Би Ти Ви "Десетте най", от "Това го знае всяко хлапе" по същата тв, а в края на 2009 г. партнираше на актрисата Елена Петрова като водещ на "Денсинг старс". Митко скоро ще блесне по Би Ти Ви и за трети път като водещ на "форт Бояр. Той обаче е спец в по-забавните неща, така че ще му трябва време, четене и доста уроци, за да влезе в политическата материя.
През това време Бареков се радва на живота – успя да поживее месец зад Океана, а в събота се "вгради" и в основата на новия футболен клуб "Ботев" (Пловдив). "Ще се занимавам пак с телевизия, но в интернет", каза той пред "Труд" вчера. По думи му онези, на които им липсва от екрана на
Би Ти Ви, скоро щели да могат да го гледат в световната мрежа. Докато новият му проект тръгне, той е съсредоточил усилията си върху няколко сайта.
"Тв журналистиката ни има крещяща нужда от персонифицирани лица и жалко, че ги губи. И според мен в 99% от случаите причините за това са политически, а не икономически", смята Мартин Захариев, издател и продуцент. Самият той беше водещ на "Всяка неделя", но вече се занимава с телевизия само зад кадър.
Трябва да има нови лица, защото в ефира напоследък се въртят все едни и същи хора, добавя и Светлана Василева, шефка на Тв 7 и бивша началничка на Би Ти Ви.
Според главната редакторка на "Новини и актуални предавания" в Би Ти Ви Люба Ризова смяната на тв звездите е само в плюс за публиката. Не страдаме от невъзможност да си намерим кадърни журналисти, категорична беше тя.
Телевизиите твърде комерсиално използват кадрите си, смята пък Лилия Райчева, авторка на състезанието "Минута е много" (още на стр. 3). Процесът обаче има и втора страна, защото журналистите често ползват телевизиите като своеобразни пиар агенции. А когато ги напуснат, бързо залязват за хорските очи.
Елена Петрова u Димитър Павлов бяха водещи на "Денсинг старс" по Би Ти Ви в края на миналата година. Очаква се Димитър Павлов да се преквалифицира от "забавен" водещ и да седне на стола на Бареков (малката снимка долу) в "Тази сутрин". Милен Цветков (малката снимка горе) пък готви ново предаване, след като напусна "Здравей, България".
Стр. 2 – 3 

 

Leave a Reply