Телевизионни изрезки в интернет

в. Труд | Георги ГЕОРГИЕВ | 27.07.2012

14-годишно момче дава съвети в интернет портала за видео клипове www.vbox7.com как да качим клипче от телевизия.
"Влезте в сайта www.btv.bg. Отидете тук, където пише "на живо", обяснява стъпка по стъпка детският глас в триминутен видео урок. Да си изрежеш клипче от телевизия и да го качиш в сайт за видеообмен е доста лесно. Хиляди интернет потребители всеки ден пълнят мрежата със "свои" изрезки от телевизионни предавания. Най-често с клипчета от шоу програми, новини, сериали или футболни мачове.
Помагат им специално пригодени компютърни програми. За зареждане на тв откъси масово се използва една от безплатните приставки на интернет браузъра "Мозила". Казва се "даунлоуд хелпър". С програмата видео клипче от телевизия може да се свали за по-малко от 5 минути, показа проверка на "Труд". Бързо конвертиране на видеопоток във файл предлагат и безплатни програми за гледане на филми като "Ви Ел Си Медия плеър", твърдят интернет потребителите. В мрежата популярни са също софтуерни приложения със свободен достъп за сваляне на флаш клипове като "Орбит даунлоудър". Крайната цел на програмата е потребителят да запази излъченото по телевизията във формата на клипче на своя компютър.
Триене
Всеки зад екрана може да събира парченца от предаванията, докато гледа телевизия на живо или направо да дърпа вече готовите откъси, качени в медийните сайтове. Веднъж попаднали в портал за видеообмен, парченца от телевизионните предавания за секунди достигат до незнаен брой потребители.
Така телевизията губи контрола върху собственото си съдържание, но пък печели допълнителни зрители. Би Ти Ви поведе кампания срещу интернет пиратството, като основна част беше насочена именно срещу клипчетата на телевизията в сайтовете за видеообмен като
www.youtube.com и www.vbox7.com.
От телевизията съобщиха, че са подали към сайтовете за видеообмен над 400 сигнала за нарушение на авторските права. С други думи по настояване на Би Ти Ви са свалени 400 тв клипчета от интернет, защото след сигнал за нарушаване на авторското право собствениците на видеопорталите са длъжни да изтрият пиратския клип. Най-съвестно са премахнати записите на сериалите, установи проверка на "Труд" сред изтритите клипове в сайтовете за видеообмен. Вече е невъзможно в нета да се гледа цяла серия от "Стъклен дом".
Собствениците на
www.vbox7.com са премахнали колекции от серии и на "Етажна собственост", които вървяха по Нова тв, видя наш репортер. От медията обясниха, че инвестират много средства и усилията на стотици хора за създаване на качествено съдържание и всяко неразрешено включване в интернет на техни кадри е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. "Все пак имаме онлайн платформа Nova Play, където зрителите могат да гледат без пари цялата ни продукция", напомниха от Нова тв.
Нелегално качени сериали от БНТ също са свалени от сайтовете за видеообмен. Някои епизоди от "Под прикритие" са свалени заради жалба, подадена от Би Ти Ви. Това се получава, защото един и същи потребител качва клипове от различни телевизии. Сайтът за видеообмен автоматично изтрива всички нарушения на потребителя. Така с един сигнал за нарушено авторско право телевизиите си помагат взаимно. БНТ също си търси правата, нарушени от авторите на телевизионни изрезки.
"Винаги подаваме сигнали срещу сайта нарушител, за да свалят клипчетата, които нарушават авторско съдържание. Винаги сме ги молили любезно и до момента никога не сме срещали отказ от съдействие", коментираха казуса от БНТ.
Отпор
Потребителите обаче приемат битката за авторски права като ограничаване на тяхната свобода в мрежата.
Във форума www. predavatel.com изтритите клипчета повдигат дискусия за свободата на словото. Участници във форума се притесняват, че с традицията за триене медиите могат лесно да замажат някой свой гаф и да ограничат критиката към медийното съдържание. Причината е, че всяко популярно видео върви със стотици текстови коментари под него.
Потребител на форум дава за пример протеста в село Катуница, Пловдивско, през септември 2011 г. Тогава участниците в демонстрациите не бяха доволни от начина, по който тяхната позиция е отразена от журналистката на Би Ти Ви Миролюба Бенатова. След клиповете от репортажите във видеопорталите следваха много критични коментари. Потребител с псевдоним "Симеон.бг" твърди, че клипове с репортажи от Катуница са изтрити по сигнал на телевизията, което означавало спасение от неудобната ситуация и премахване на критиката към медиите, смятат интернет потребителите. Все пак обаче клипчетата на Би Ти Ви от отразяването на протеста в Катуница могат свободно да се намерят в интернет, показа проверка на "Труд". Битката между видеопирати и телевизии обаче продължава.

Стр. 22

Leave a Reply