Телевизионният бизнес понесе тежки загуби

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2009-12-29 

Медиите в България бяха всичко друго, но не и скучни

Референдум за новините на турски език по БНТ, медийни личности, които са били агенти на Държавна сигурност, ефирни войни и размяна на предавания, шумни оставки… Медийният бизнес в България беше всичко друго, но не и скучен през тази година. Кризата оказа своето влияние върху медиите у нас, като най-осезателно бе то през първите месеци на годината. Тогава телевизиите предприеха сериозни мерки и намалиха цените за реклама. Това се оказа с положителен ефект за тях. Рекламните спотове, които изведнъж се стопиха от ефира, отново се върнаха на екран през второто тримесечие на годината. Стартът на есенния телевизионен сезон беше една от най-големите изненади за почти заспалия от скука български зрител. Господарите на ефира преминаха в bTV, а Иван и Андрей пренесоха цялата си армия от предавания в Нова телевизия. За зрителското внимание се намеси и още една телевизия – Pro.bg, която направи инвестиция в размер на 50 млн. лв. и купи правата за излъчването на мачовете от футболната А група на България.

Резултати

Сделката с продажбата на най-голямата частна медия у нас – bTV, не се осъществи. Затова пък тези, които успяха да се продадат още през 2008 г, вече жънат "резултати". Съвсем наскоро компанията Central European Media Enterprise (СМЕ), собственик на Pro. bg и Ring.bg, съобщи, че е готова да продаде бизнеса си в България на някои от преките си конкуренти на този пазар. От ръководството на Pro.bg коментираха, че СМЕ няма да се откаже от бизнеса си у нас, въпреки че за първите 9 месеца на годината компанията е изгубила от дейността си в Украйна и България 70 млн. USD. Собствениците на Нова телевизия Modern Times Group също отчитат загуби от почти 300 млн. EUR, 90% от които са предизвикани от Нова телевизия и негативните промени на пазара. През годината бизнесът ни в България се представи над очакванията ни по отношение увеличаване на зрителите и пазарния дял, но негативните промени в средата отложиха планираното развитие на този бизнес и затова преоценяваме стойността на активите си, коментира Ханс-Холгер Албрехт, президент и изп. директор на MTG. Нова телевизия стана собственост на MTG в средата на 2008 г. за сумата от 620 млн. EUR.
В края на 2009 г. кризата взе първата голяма телевизионна жертва в България – Re:TV. Телевизията е собственост на фондация Граждански медии. Тя спря да се излъчва, а като основна причина за прекратяването на дейността й бе обявена липсата на финансиране. Инвестициите в медията са 9 млн. лв., заявиха от
фондация Граждански медии. Нейни собственици са създателят на Икономедия Иво Прокопиев, Светослав Божилов и Иван Кръстев. Те признаха, че не са успели в своето амбициозно начинание.

Очаквания

Предстоящата година обещава да е интересна. Цифровизацията на телевизиония ефир, която до момента беше оплетена в сложни юридически казуси и спорни решения, ще бъде основен приоритет за сектора и през 2010 г. От състоянието на икономиката ще зависят и обемите на маркетинговите бюджети, които са основен източник на приходи за телевизиите. Какво ще е движението – предстои да видим.

Стр. 19

Leave a Reply