Телевизионните центрове на БНТ в страната пред реална заплаха за спиране

в. Марица, ТВ 2 | 2009-11-15

През 2010 година БНТ ще получи по предварителни данни 60 млн. лв. държавна субсидия и още 10 млн. лв. от реклама. Това означава с 14 млн. лв. по-малко от разходите през 2009, които са за 84.6 млн. лв. Уляна Пръмова коментира в интервю за в. Капитал, че сумата е крайно малка и казва, че „с предлагания бюджет на БНТ не могат да се правят шестте регионални програми на телевизията и не може да продължи излъчването на сателитния канал". Очевидно съдбата на телевизионните центрове пак се поставя на везните, и то малко след отбелязването на 50 год. юбилей на БНТ. Създадени в началото на 70-те, те са своеобразен заложник на всяко управление. Регионални центрове към национални телевизии има във всяка страна, по отношение на организацията на работа обаче българските подразделения на БНТ в страната са просто уникални. След няколко плахи опита, БНТ остана единствената телевизия с толкова големи структури, изнесени извън столицата. В Пловдив например работят 75 души. С подобен състав например центровете на BBC във Великобритания захранват програмната схема със собствена продукция, а от центъра в Лондон излъчват само важни национални новини. Така е и в САЩ с националните мрежи. Простичко обяснено, ако в България може да се види водеща новина в „По света и у нас" от страната само ако е изключителна, а всичко останало е от София, то в много други страни става точно обратното. Лондон се бори за една-две новини в емисията, примерно, на Кардиф. През годините, откакто е създаден (1971) Пловдивският тв център е преживял не един или два труса, предизвикани от столицата. Не само той, и останалите центрове са като заварени деца и се радват на подарена стара техника и на много редки финансови инжекции. Затова пък, стане ли дума за съкращения, точно от тях се започва. Може да се спори дали щатът не е прекалено раздут, но ако се сравни със столичния, като нищо ще излезе недостатъчен. Само преди дни БНТ- Пловдив обяви новостите в 8-часовата си програмна схема, показа ловите визуални опаковки.

От тази есен обновени тръгнаха предаванията „Местно време" и „Вечерен магазин", съвсем ново е „Метафора" – предаване за четящи хора, продължават работата си „Духовна обител", „Еко", „Стадион", „Знаете ли, че". Новините са с нов час на излъчване – започват в 18.30, всеки ден имат и 5-минутна спортна емисия. Най-ярката промяна в скъсяването на дистанцията със зрителите напоследък е новият екип на „Вечерен магазин" с водеща Люба Разпо-пова и репортер Румен Бахов.

Особено директните включвания на Румен Бахов от всевъзможни точки на града оживяват наистина програмата и впечатляват. Водещият на „Местно време" Камен Коларов пък създаде модерна „опаковка" на предаването, в което кани политици и по примера на други водещи не само създава новини от редица изказвания, но и ги тиражира в Интернет и други медии. Сред другите новости, които предстоят, са икономическо предаване от средата на ноември и две съвместни инициативи с Александър Секулов и клуба му „Петното" – кинолектория с участието на филми, произведени в БНТ-Пловдив и литературен младежки клуб.

На фона на всичко, което се прави и е планирано да се прави в момента, наистина увисва с пълна сила неизвестността, задаваща се пак откъм София. Помолихме за коментар директорката на БНТ Пловдив Десислава Шишманова, ето какво отговори тя: „На 07.11. стартирахме програмата с ново лого, което е изработено от Ивайло Саферов – автор на визуалната опаковка на БНТ.

Новите ни лого и шапки – в стилистиката на БНТ, подчертават единната визия и факта,че точно това ръководство осмисли значимостта на регионалните си телевизии и ги обозначи като част от голямото семейство. В този смисъл думите на Генералния директор аз приемам като израз на голяма тревога и съжаление, че на фона на постигнатото се задават наистина големи трудности и изпитания, в които държавата трябва ясно да определи има ли воля да осигури съществуването на истински обществена телевизия, да определи доколко за нея е важен и принципът на регионалността.

След поредица недообмислени ходове в годините и различни интереси БНТ остана единствената телевизия (обществено-правна, по смисъла на европейската телевизионна терминология), която няма втора програма; нито една от същите европейски телевизии не е без РТВЦ-та, в Полша са 16!, а АРД е мрежа от регионални телевизии във всяка федерална провинция.

14.11.2009

Стр. 6
 

Leave a Reply