Телевизия Cash and carry

в. Труд, Второ издание | Соня СПАСОВА | 01.11.2013

Пари и красиви мацки. Това със сигурност е била поне веднъж мечтата на всеки средностатистически мъж.
А когато са в комбинация на екрана, обикновено са част от някоя тв игра. Независимо дали трябва да въртиш колело на късмета, или да си купиш късметлийския билет, за да спечелиш.

Напоследък предаванията, тип cash and carry, се превръщат в новата мания на зрителите, а Би Ти Ви, ТВ 7 и Нова тв ги налагат в своята вечерна уикенд програма. Те изискват минимум знания и повечко късмет, но пък дават опция за солидна печалба.
Една от причините за новия импулс на тв игрите може да се търси и във фейсбук. Там има многобройни анкети, при попълването на които имаш шанс за награда, смятат експерти в бранша. От друга страна, ако телевизиите искат една игра да оцелее по-дълго, трябва непременно да я направят интерактивна, като я клонират в сайт или в социалната мрежа.
Според данните на агенция ГАРБ за последния уикенд (26-27 октомври) сред зрителите на игрите има повече жени иоя игра иолио е гледана – вит под снимките). Изключение прави "Следващият, моля" по ТВ 7, която е предпочитана от по-голям брой господа, отколкото дами. Най-голям дял от зрителите на игрите са хора над 50 г., показват още данните на ГАРБ. Последното вероятно е разбираемо с оглед на това, че сме застаряваща нация. След това се нареждат българите между 30 и 49 г.
И докато от "Това е цената" (Би Ти Ви) и "Следващият, моля" са минали едва по няколко издания, то "Национална лотария" (Нова тв) е с една обиколка напред. През миналата седмица играта отново се появи в ефир с допълнителни опции за печалба, които могат да стигнат 1 млн. лв., както и с втора водеща Вяра Атова.
Когато Веселин Калановски се появи до светещо колело, което участниците в "Това е цената" трябва да въртят, мнозина се сетиха за "Риск печели, риск губи" и Къци Вапцаров. Всъщност последната игра, която преди години вървеше по Би Ти Ви, това лято се завъртя за кратко време и в ефира на ТВ 7. От медията обясниха пред "Труд", че имат планове да я обновят и тогава пак да я пуснат в действие.
Независимо че част от елементите в играта са познати от "Риск печели…", от екипа на новата игра не се притесняват. "Правим формат по утвърден стандарт, и то успешен в десетки страни вече над 40 г. Успехът показва, че това не е демоде, а класика", обяснява актьорът Ники Станоев, който е ководещ и редактор в играта.
Неговият колега Башар Рахал през пролетта упражни уменията си на тв водещ в "Съблечи си късмета", където се изредиха участниците от риалити проекта "Къртицата" по ТВ 7. форматът на играта не задължава да бъде директно обвързан с голямо риалити предаване и би могъл да бъде продължен самостоятелно, уточниха от ТВ 7. Междувременно обаче Рахал се зае да раздава пари и в новата игра на телевизията "Следващият, моля".
Сред игрите, които са на екран в момента, ветеранът е "Сделка или не", чийто осми сезон в момента върви по Нова тв и вече устойчиво е заел следобедите на своите почитатели. Според данните на агенция ГАРБ за седмицата 21 – 27 октомври близо по 320 хил. души са гледали всяко издание на "Сделката". В петък Ирина флорин, която иначе следим във "ВИП брадър", спечели 25 000 лв. Най-голямата награда, давана досега в шоуто, е 100 000 лв. "Правилата в играта са много прости, а когато нещо е разбираемо от хората, те се интересуват от него. Освен това самата игра е огледало на това какъв човек е участникът в живота – силен, слаб, лекомислен, хазартен…", обяснява "дълголетието" редакторът Станимир Бакалов.
Всички игри, които в момента са на екран, наблягат повече на забавното поведение пред камера, отколкото да предлагат нови знания. От време на време Нова тв пуска тежката артилерия "Стани богат", но там често се извъртяват играчи от риалити форматите на медията, което дразни обикновените зрители. БНТ пък отдавна спря състезанието "Минута е много" и няма изгледи да го възстанови. Явно все още има ниша в тв ефира, която някой трябва да запълни.

Стр. 21

Leave a Reply