Телевизия и обществено мнение

БНТ, новини в 18.00 часа | 20.07.2010

Как се формира общественото мнение? Колко е важно за хората това, което се казва по телевизията? Може ли медиите у нас наистина да се независими от властта? Първият новинарски принцип е обективност. Спазван ли е той през годините? По времена Студената война враждуващите лагери откриват силата на пропагандата. В идеологическата битка телевизията се оказва най-мощната бомба. България е в съветския лагер и единствената й тогава телевизия е принудена да следва властта. Още повече, че в следвоенна обстановка своеобразният патриотизъм надвива обективността.
Днес от дистанцията на времето е лесно да видим политическата пропаганда и манипулацията.
Достатъчно е да вземем само две знакови събития – съветското нахлуването в Унгария през 1956 година и Пражката пролет, окупацията на Чехословакия през 1968-а и да видим как са представени.
Тогава журналистиката не се опълчва. Не се опълчва и обществото. Целта, разбира се е да се повлияят политическите събития.
На другия полюс обаче сме свидетели на точно обратното, когато цялото общество се опълчва срещу страха. Това телевизията следва него и не му влияе, и именно БНТ дава път на демокрацията. Когато никой не пречи на журналистическия талант, историята се пише само с кадър и звук.
Това обаче обикновено става във времена на клатеща се власт. Знаковата картина се освобождава от субективния дикторски глас. Дава се шанс на обществото да прецени само. Така тези записани думи на наскоро избрания за президент Петър Младенов преобръщат посоката на управлението.
Заради мощта на телевизията и в нови времена сме били свидетели на жонглиране с новините, но не заради липсата на професионализъм у новинарите. В деня, в който загиват 14 войници на околовръстното в София, вместо с безспорната новина №1, емисията на държавната телевизия започват с хоро, изиграно от тогавашния министър-председател Жан Виденов.
И в национален, и в световен мащаб десетки години са нужни на телевизиите, за да се разграничат от властта. Пред 97-а американската Си Ен Ен дава награда на БНТ за репортажите й от Януарските събития. Според съвременни медийни изследвания формулата за телевизия в услуга на хората е журналистиката да не се отъждествява нито с национални приоритети, нито с патриотични цели, нито със стратегически интереси. Само така според тях тя може да остане обективна и чиста.

 

Leave a Reply