Телевизия на закуска

в. Капитал | Весислава АНТОНОВА, Зорница СТОИЛОВА | 2010-02-06

Сутрешните блокове имат нужда от промяна на рецептата

Новината за свалянето на водещия Милен Цветков от сутрешния блок на "Нова тв" предизвика неочаквано много коментари и реакции от страна на аудиторията.
Достатъчно е просто да проследите какво ставаше преди седмица по форумите онлайн. Само за един ден публикуваната на сайта на "Дневник" информация е била прочетена 13 162 пъти, а читателите са оставили 206 коментара. В официалната страница на "Здравей, България" във Facebook се появиха десетки коментари и съобщения по темата.
Свалянето на Цветков от ефир всъщност е вторoто подобно емблематично махане на сутрешен водещ след това на Николай Бареков от "Тази сутрин" по bTV, което всъщност е ясен сигнал, че тeлевизиите са решени да сменят формулата на тези предавания. През последните три-четири години сутрешните блокове се превърнаха във фактор в политическия живот и най-добрата сцена за тв публицистика, но очевидно ръководствата на двете телевизии са преценили, че е време за рязък завой.
Според програмния директор на "Нова тв" Олга Лозанова "сутрешните блокове могат да "задават" дневния ред на случващото се, тоест съдържат голям "властови" потенциал. "Преди десетина години в България се случи един специфичен трансфер, който не се среща в другите страни в този изчистен вид – политическото говорене се измести от прайм-тайма почти изцяло сутринта – трансфер, наложен тъкмо от Милен Цветков и "Нова тв". Това беше естествен процес на "прочистване" на прайм-тайма за нови големи забавни формати, каквито започнаха да се правят от двете частни национални медии", коментира Лозанова.
В момента най-сериозните ефирни конкуренти bTV и "Нова тв" подготвят големи промени в сутрешните си блокове именно на базата на тези твърдения. И двете телевизии обаче пазят в дълбока тайна новите си програмни предизвикателства за сутринта.
Вятърът на промяната за сутрешните предавания започна да духа още с махането на Николай Бареков от bTV. През последните две години той имаше доминиращо присъствие в ефира и често предизвикваше и събеседниците, и аудиторията си с по-фамилиарния си тон на общуване с политиците. "[Образът на Бареков] се превърна в символ на интимниченето, а журналист да си позволи да интимничи с властта – това при всички случаи е противопоказно за собствената му професионална роля. Парламентът още не е отворил врати, а ние сме вече на ти. Това е нещо, което нямаше как да се задържи", е позицията на медийния анализатор Георги Лозанов.
Виж кой гледа
Данните на пийпълметричната агенция TNS/TV Plan за последните три години (2007 – 2009) ясно показват, че интересът на зрителите към сутрешните блокове нараства (виж графиката). Изключение прави "Нова тв", която през 2009 г. се връща на нивото си от 2007 г. и през януари 2010 г. рейтингът на "Здравей, България" е по-нисък от този на "Денят започва" по БНТ. В началото на 2009 г. Милен Цветков се завърна в ефир на мястото на отстранения след скандал Георги Коритаров, а предаването промени концепцията си, като вкара повече светски и забавни елементи. Ако се разгледат данните по месеци, се наблюдава любопитна тенденция, че след отстраняването на Николай Бареков в "Тази сутрин" предаването не само не губи зрителска аудитория, а печели. През ноември – последният месец, когато Бареков е водил, рейтингът на предаването е бил 6.1%, а през януари 2010 г., когато Анна Цолова води сама, вече е 7.2%.
Вероятно ниският сутрешен рейтинг е една от основните причини "Нова тв" да смени радикално концепцията на сутрешния блок с ново лице и ново програмно съдържание, което ще е ясно в средата на февруари. Първата крачка е направена и като продуцент на "Здравей, България" "Нова тв" привлече бившия изпълнителен директор на Re:TV и продуцент на "Денят започва" по БНТ Асен Григоров.
Програмният директор Олга Лозанова е убедена, че аудиторията на сутрешните блокове има потенциал да нараства. Тя определя тази публика като "ценна, разнообразна и балансирана, съдържа активни работещи хора, които, ако бъдат привлечени сутринта, по-лесно ще се върнат и в праймтайма на същата медия", коментира тя.
Началото на деня – политическо
Преди да достигнат пика на влиянието си и сред аудиторията и сред политиците всъщност сутрешните блокове възникват като обикновени развлекателни предавания, които обсъждат важни социални и културни теми. Предлагали са забавна сервизна информация и преглед на печата. Сутрешната част на деня като часови пояс е разработена от БНТ през 1990 г. Първото сутрешно предаване е било в държавната телевизия – "Добър ви ден" с водещ Величко Скорчев. Истинската конкуренция в сутрешния часови пояс обаче започва с появата на частните национални тв канали.
Според медийния анализатор Георги Лозанов политизирането на сутрешните блокове се е случило не през политиците, а през зрителите. "Ако говорим за историята на сутрешните блокове, те тръгнаха от това, че Милен Цветков отвори линиите. Той започна да изслушва много гласове на хора, които изляха своето политическо недоволство. Сутрешният блок стана територия на съпротивата на ранобудните – на тези, които сън не ги хваща от ситуацията, в която живеят", каза Лозанов. Оттам нататък сутрешните блокове започнаха да играят ролята на политически праймтайм. "Започнаха да се канят политици, които да отговарят на тези нагласи на хората. И така се създаде постепенно утрешният модел, в който влязоха след това хора като Коритаров и Бареков", коментира Лозанов.
Изпълнителният продуцент на "Тази сутрин" по bTV Ани Тодорова обяснява, че като подходящи за сутрешния им блок определя теми като "здравето на хората, доходите, гражданските им свободи, мащабните злоупотреби и гафовете на властта". Тази формула на предаването е наложена от самите зрители според Тодорова. В подобна посока е позицията и на директора "Новини и актуални предавания" в ProBG Жени Павлова, според която "сутрин хората бързат и целта ни е за най-кратко време да предложим повече информация. Новините ни в седем сутринта са динамични и с много картина. Каненето на гости не е самоцел – ако има интересни събеседници или търсим отговорите на важни въпроси. И в тези случаи най-важното за нас е не запълването на програмни минути, а интересът на зрителя". Според нея обаче сегашният модел на сутрешните предавания "е наложен от влиянието на сутрешните блокове в радиото и силното политизиране на обществото ни преди години. И днес ще чуете, че хората сутрин "слушат телевизия", убедена е Павлова.
По принцип в момента в българския тв ефир има разнообразни модели на сутрешни предавания, но като цяло те са или само развлекателни, или почти изцяло доминирани от сериозни политически теми. Според журналиста и управител на фондацията за професионално обучение на журналисти Pro Media Петко Георгиев трите национални телевизии имат сходни информационни формати, а в по-малките кабели канали се срещат крайно лежерни сутрешни блокове. За директора направление "Новини" в БНТ Милена Цветанска "логично е темите на деня да се задават от събеседниците в сутрешните блокове". Същото така е логично медията да развива важните теми от сутрешния блок в следващите си предавания, защото точно това показва силата на медията. Това обаче не се случва много често. През последните месеци се налага и впечатлението, че публицистиката постепенно намалява в програмните схеми на телевизиите и се разкриват все повече територии за забавни и комерсиални формати. "Не текат истински дебати в тези предавания", е впечатлението на Огнян Златев, директор на Центъра за развитие на медиите.
Признаци за промяна
Последните рокади в сутрешните блокове и свалянето на емблематични лица показват, че в сегашният модел на сутрешните блокове вече има сериозни пукнатини, за които признават и самите телевизии. Според Милена Цветанска от БНТ "в нашата телевизия стремежът е да бъдат коментирани темите, за които "говорят хората", и то с най-интересните и компетентни събеседници. Слабост обаче на всички сутрешни формати е, че въртят едни и същи събеседници, което ни кара да търсим разнообразяване на лицата", каза тя.
Според Жени Павлова от ProBG моделът на сутрешните блокове има нужда от промяна. "Жалкото е, че не се слушаме едни други и често задаваме едни и същи въпроси. Скучно е за самите събеседници, скучно е за зрителя", признава тя.
Логично е при цялото влияние, което сутрешните предавания имат и факта, че те се превърнаха в любима сцена за изява на политиците, да възникват и сериозни съмнения за влияние и прокарване на икономически и политически интереси. И ако някога сутрешните блокове бяха територията на гражданите, то до съвсем скоро те бяха обсебени от политическите елити. Въпреки че темата за политическото влияние винаги е била деликатна за медиите според продуцента на "Тази сутрин" Ани Тодорова "има всякакви опити за натиск. Бил той от бизнесмени, политици, чиновници, публични личности…. Често се опитват да ни убеждават, че случаят, с който сме се заели, е маловажен, че личността Х не е разбрана правилно или някой злонамерено разпространява подвеждаща информация", коментира тя. Според нея обаче "хубавото на телевизията и по-специално на сутрешния блок е, че дава възможност на всеки да защити свободно своята теза, и то в реално време. Съвременната форма на политически натиск не е това, което си представят по-голяма част от хората – пропаганда и нареждания. Днес натискът се нарича "отказ от говорене", коментира Тодорова.
Изхабени сутрини
Медийните анализатори с тревога наблюдават тенденцията телевизиите да се поддават на кризата и да бягат от нея, като остават на заден план острата публицистика и залагат на лица от шоу бизнеса и "светския елит". "Публицистиката си отива, защото това са предаванията, които биха могли да предизивикат конфликт с властта. Медиите подхождат по-конформистки в кризата и залагат на риалити формати, които да им гарантират аудитория и рекламни постъпления", коментира Огнян Златев. Той обръща внимание, че вместо да внесат финансова стабилност, независимост, по-високи професионални стандарти и качествени медийни продукти, международните медийни собственици "търсят единствено начини да увеличат печалбата си от българския пазар, за което не можем да ги обвиняваме, разбира се", казва Златев.
Друг сериозен проблем на сутрешните предавания е, че те създадоха фалшиви публични образи – както на политици, така и на самите водещи. Медийният експерт Георги Лозанов е убеден, че има и криза на личностите в тв журналистиката и доказателство за това са т. нар. стратегии на рейтинга, които изхвърлиха фигури, започнали да действат като образци, а те по-скоро бяха отрицание на каквито и да било ценности. На подобно мнение е и Огнян Златев. "Нашите политици намериха удобна форма да се изявяват, мотивирайки водещите на тези предавания, по някакъв начин да ги поканят, за да изкажат позицията си", коментира той.
Лифтинг ефект
Мениджърите на телевизиите и медийните анализатори са единодушни, че промяна в сутрешните блокове е наложителна. Според изпълнителния продуцент на "Тази сутрин" Ани Тодорова "печелившата формула е тази, която е чувствителна към интересите на зрителите". От bTV обаче не издават какви трансформации за сутрешния си блок предвиждат и ще има ли скоро нов ефирен партньор Анна Цолова.
"Нова тв" обаче ще е готова да лансира новата визия и формула на сутрешното си предаване от 15 февруари. Според програмния директор Олга Лозанова "[промяната] не означава да се мине изцяло в другата крайност – аполитични "сервизно-градинарски" предавания, а по-скоро да се търси нов баланс в посока на инфотеймънт (информация+забавление), където дългите, често пъти скучни, политически дискусии се заместват от едно по-динамично и различно представяне на случващото се във всички области.
Медийният анализатор Георги Лозанов има друга визия за реформирането на сутрешния формат. Той смята, че в дългосрочна перспектива "те ще се върнат към традиционната сервизна формула с по-малко политика". Лозанов е убеден, че "трябва да се излезе от витрината на политическото, да се търсят както критически, така и лайфстайл гледни точки към политиката, през които тя да присъства в сутрешните блокове. Не толкова човешки истории, бягства настрани и светски истории, каквато тенденция има и на която ролята й е повече в други предавания в други часови пояси. Да се намери човешка история, но в границите на политически сюжет. Да го кажем най-просто, да търсиш куриоза в новините. Който има умението и способността да го разиграе, ще започне промяната за трети път на модела на сутрешните блокове", категоричен е Лозанов.

Стр. 32-33

Leave a Reply