Телевизията се прави от луди хора

сп. PLAYBOY | 2009-11-28

Йордан ЙордановПродуцентът на "Руска рулетка", "Изпитът" и нашия последен Playmate of The Year конкурс Йордан Йордаиов за клопките на малкия екран и важните неща от живота.

В холивудските филми, продуцентите винаги са представени като пресметливи и тиранични персонажи, които ограничават творческия порив на режисьори и актьори. Как стоят нещата в действителност?

Да, бе – вие вярвате ли на Холивуд? Казват, че най-големият еврейски празник след Пасха бил раздаването на Оскарите… ОК, сериозно казано, там си знаят работата. Тук не става дума за ограничаване, а по-скоро за реализъм. Ако имаш 5 лева – не можеш да изхарчиш 7, само за да си в бизнеса, нали? Повечето шоу- или рекламни продукции не бива да се разглеждат отделно от бюджета си. Тъжно е, когато гениални идеи не се реализират заради ниски бюджети, но вие ми дайте гениалните идеи – аз знам как да ги финансирам.

Кое е шоуто, което си мечтаеш да продуцираш?

Шоуто на Конан 0′Брайън не е лошо… Опра – също. Но, ако трябва да съм по-близък до реалността в момента – бих продуцирал "Music Idol" – това е песента на живота!

Кое е най-хубавото на твоята професия?

Че работиш, докато се забавляваш и се забавляваш, докато работиш. Продуцентската професия е приключение. Повечето срещи "по работа" са в най-модерните нощни заведения на София. ТВ бизнесът се прави от най-откачените и ярки личности в страната. Важните решения се вземат на скорост и с интуиция…. И тръпката от всичко това е незаменима.
Какво липсва най-много на съвременната българска телевизия? Пари, пари, пари! И добър мениджмънт. В телевизиите има много мишки, които си пазят хляба и мижавата заплатка, без да мислят в перспектива. Повечето бизнесмени у нас не обичат да рискуват. Това е основната причина да се пазаруват вече доказани външни формати, а не да се произвеждат авторски шоупрограми… Но аз вярвам, че скоро ще дойде времето, в което шоу-бизнесът ще бъде и шоу, и бизнес!

Има ли тв предаване от близкото минало, което според теб си струва да се възроди?

Определено "Изпитът". Вероятно с различен водещ, ново студио и декори, малко no-раздвижена концепция, но все пак същият формат. Това е игра, в която има добре балансиран интелект и шоу. Очаквайте скоро по Нова телевизия или bTV.

На кой филм най-много прилича животът ти?

"Дяволът носи прада" и "9.99", защото ми се случва същото, ама с по-малко рушвети и пътувания не до Бахамите, а до Лозенец.

Какво би посъветвал човек, който иска да се пробва в твоята професия?

По-добре недей! По-добре си вземи куче, лабрадор – да те води, щом си толкоз сляп, че да не виждаш на какво се натрисаш. Или просто си хвани някоя готина мацка (например медиа планьор), спри да забравяш децата си по курортите и си пий питието на спокойствие.

Стр. 78

Leave a Reply