Телевизията в Англия е прозорец към света

в. Дума | Галя КЛАРК | 21.07.2011

От детския буквар сме закърмени, че книгата е прозорец към света. Не може същото да се каже за българските телевизии, уви. Електронната медия е критикувана както от познавачи телевизионни критици и авторитети, така и от всички останали потребители. Неслучайно отзивите са предимно лоши – на хората в България им е писнало от реклама и "рекламни" репортажи, лоши като смисъл и лошо поднесени новини, предавания за псевдозвезди и звездички, някакви пошли реалита. Документалните и научнопопулярни филми у нас почти изчезнаха, пък и не бяха интересно направени. Скука лъха от екрана, едни и същи лица се въртят до забрава. Не е така обаче на Острова. Тук телевизията наистина си струва да се гледа и може да се каже, че е прозорец към света, защото функцията й да учи не е затихнала
Авторитетът на обществената телевизия Би Би Си е безспорен и не случайно – Би Би Си има четири канала, всеки със своето присъствие във всекидневието на хората. Новините са поднесени и изпипани професионално. По обществената телевизия, разбира се, категорично няма никаква реклама, което е цяр за душата по време на филмите. Освен това изключително съществен е фактът, че Би Би Си е монополист по отношение на политическите предавания. Интервю с премиер или шеф на опозиция няма къде да гледате освен по Би Би Си. Конкуренцията е принудена да взема интервюта от публичната телевизия и да цитира обществената като източник на събитие. Така авторитетът на публичната телевизия е на подобаваща висота. На политиците също, тъй като не дават всеки ден интервюта на всякакви възможни телевизии. Не доскучават на хората като всекидневните появи на министри в България по всички възможни канали.
И тук не липсват сапунки
като Coronation Street и Eastenders, но за всяко ниво тв култура си има съответните потребители. В същото време ценителите на оперна музика може да гледат невероятни предавания, като операта е представена не като старомодна и овехтяла продукция, а "секси", интересна и "цветна". Човек, дори и да не я обича, започва да се интересува от арии, изпълнители, композитори. Класите в обществото намират своите телевизионни ниши и продукти. Средната класа се радва на вдъхновяващи сериали като за производството им се конкурират Би Би Си и Ай Ти Ви. Сред най-популярните филми на синия екран през последните 12 месеца бяха "Downton Abbey", "Silk", "Hustle", "Upstairs, Downstairs", Шерлок. Сега се правят нови серии на "Шерлок" и "Silk". Изпълнението на актьора Бенедикт Къмбърланд в ролята на Шерлок Холмс от ХХI век, възроди
модния шик на джентълмена
и осъвремени историята на прочутия детектив.
В България почти напълно се изгуби просветителският дух, познавателният характер на телевизията. В Англия предавания, документални и научнопопулярни филми разказват и просвещават като зрителят ни най-малко не скучае. Водещите са професионалисти поне в две области – археология, астрономия или друга специалност плюс телевизионна журналистика. От сериите на Майкъл Портильо може да се научи много за развитието на жп гарите от викторианско време до наши дни, в предаването "Country file" и "The Coast" няколко водещи разказват интересни истории за определен район във Великобритания. В това предаване човек дори и да не пътува из Острова, научава много за археологията, геологията, индустрията и не на последно място – за дивата природа в съответното място. Чудя се кога ли българските телевизии ще направят подобни предавания за собствената ни страна. В друго предаване водещата Мери Портас пък води битка с недостатъчно доброто обслужване в магазините. Тя дава съвети към собствениците на малки магазинчета, които не издържат на рецесията и са пред фалит или на нула, как да възродят бизнеса си. Променя им щандове и витрини, въобще цялостно преобразява интериора и поведението на продавачи и собственици. Така успява да изправи на крака много от магазините.
Интересна е програмата "Dragons’ Den", която също е купена в различни страни, включително в Румъния и Русия. При нея млади бизнесмени и изобретатели представят бизнесидеите си пред няколко милиардери и капацитети в бизнеса, като идеята е най-добрите да получат от тях инвестиция, която да помогне за реализацията им.
Великолепни са т.нар. документъри, особено в областта на историята и археологията. Безкрайно интересни бяха сериите за египетския фараон Тутанкамон и
генетичното изследване на ДНК на мумии
за да се установи кои са баща му и майка му. Зрителят научава за битките на кралица Будика с римляните завоеватели в Източна Англия, за археологическите находки на Острова. Често известни археолози са и водещи, например Алис Робъртс в "Digging for Britain" и Нийл Оливър в "A History of Scotland". Те не само участват в създаването на сценария, наясно са за какво става дума и говорят с разбиране, вдъхновение и ентусиазъм.
Въобще това е едно от нещата, които липсват на българските телевизии – добри водещи, които да са професионалисти в областта, която представят, а не само да произнасят думите от сценария си. Един от хубавите примери в това отношение е предаване за астрономия и космос на проф. Брайън Кокс. Той е звезда в професията си, звезда и на екрана – в началото на 40-те си години, с младежко излъчване. Сам признава, че е бил заразен от професионализма и ентусиазма на американеца Карл Сейгън, който беше известен астроном физик и чудесен водещ на авторското му предаване "Космос".
Хората гледат какви ли не интересни програми съобразно интересите си. Тук има голяма общност любители на птиците, които обичат да ги наблюдават с бинокли, организират специални походи с цел наблюдение. Предаването "Spring Watch" е уникално. Разполагат се денонощно няколко камери на различни места, където гнездят птици. Освен по телевизията и в реално време по интернет човек може да гледа как птиците се хранят, грижат се за малките си и прочие, като обективите ги проследяват от
съвсем близка дистанция.
Имаше едно интересно тв предаване дали днес е възможно да се живее като Св. Франциск от Асизи, без пари.
Водещият, който освен телевизионер е и свещеник с висок ранг в църквата, вървеше из Англия, разбира се, придружен от оператор, и се опитваше да живее, без да заплаща нищо с пари. Предлагаше да свърши някоя работа и вместо заплащане да му дадат подслон и храна.
Безкрайно интересно е и "Antique Road Show". Това предаване се провежда в околностите на различни замъци. Професионални оценители дават оценки на старинни предмети, които са попаднали по наследство или при случайни обстоятелства в ръцете на обикновени граждани. Някои от тях са изключително редки и ценни за изненада на собствениците им, нерядко купили ги от разпродажби за стотинки.
Има отделен канал Yesterday, по който има най-различни предавания за история. Тук много основни са предаванията за Втората световна война, но не липсват и интересни програми за битките на британската флота с испанската Армада.
Основните телевизии BBC и ITV
спорят за популярност и зрители
най-вече с реалити шоу програми. "X Factor", "Britain Got Talent", "Strictly come dancing" са световно известни формати, някои от които бяха закупени и в България. Едно от най-красивите обаче бе реалити шоуто за търсенето на певица, която да изпълнява ролята на Дороти в известния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър "Вълшебникът от Оз".
Програмите тип телевизионни състезания са най-разнообразни. "The Weakest Link" с водещата Ан Робинсън дава парична награда само на победителя, "Mastermind" пък е много специално, тук наградата е само купа, но пък самочувствието да си с най-добрия ум е невероятно. Изключително трудни са въпросите при университетското предаване "The University Challenge", при което тимове от най-умните студенти на престижни университети се борят за приза. В това предаване времето се цени, то "върви" динамично, води го политическият журналист и публицист легенда Джереми Паксман.
Дано БНТ и останалите телевизии разберат, че наистина трябва да са в полза на зрителя. Не е достатъчно да се имитира дизайн и цветове на тв студиа. Развлечението трябва да е умно, а не просташко. Зрителите искат да научават нови факти, но поднесени не по скучен начин, а с въображение, ум и професионализъм.

Стр. 24

Оригинална публикация

Leave a Reply