Телевизор без кабел

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 05.01.2013

bTV влезе във война с най-могъщия оператор на телевизии в страната. Конфликтът може да пренареди пазара

Kofl на кого е в състояние да удари бизнеса – най-гледаната телевизия на най-могъщия разпространител на тв програми или обратното? 2013-а вероятно ще даде отговор на този въпрос, който се роди неочаквано в края на изминалата година. По Коледа в ефира избухна един от найсериозните конфликти, разразявали се някога у нас – между bTV и сателитния оператор "Булсатком". Тогава bTV media group спря сигнала към "Булсатком" на основната си програма и на шестте си профилирани канала – bTV cinema, bTV action, bTV lady, bTV comedy, "Ринг" и bTV HD. Пояснението бе, че доставчикът й дължи пари за отиващата си година и че отказва да подпише договор за 2013-а. Шефовете на телевизията поясниха, че тяхната оферта е на цена под 2 лева на абонат, и допълниха, че тя е напълно разумна, тъй като на друга телевизия "Булсатком" плаща 2.80 лв., и то само за една програма – Филм+.
Часове по-късно "Булсатком" отговори, че твърденията на bTV са неверни. Провайдърът поясни, че офертата за седемте канала за 2013 година е три пъти по-висока от досегашната и че ако тя бъде приета, това неминуемо ще доведе до повишаване цената на пакетите. Това твърдение обаче bTV оспори с аргумент, че офертата вече е приета от няколко конкурента на "Булсатком", сред които Blizoo, Nem 1, М-Тел и Vivacom, и че никой от тях не говори за увеличаване на таксата за крайния потребител. В "Булсатком" са недоволни също и че bTV media group иска да им продаде седемте си телевизии в пакет. Според оператора шефовете на телевизиите са направили така, че единичната цена на bTV да е по-висока, отколкото на всичките канали, и че това не дава възможност за избор. От bTV опонираха, че "Булсатком" също продава на клиентите си пакети, които не могат произволно да се съкращават или да се увеличават.
Часове след избухването на конфликта bTV media group все пак реши да върне сигнала в мрежата на "Булсатком". От ръководството на медията обясниха отстъпката си с желание да не лишават зрителите си от празничната програма. Те бяха категорични, че ако проблемът не се реши междувременно, след Нова година той отново ще ескалира и че bTV пак ще спре сигнала си към "Булсатком".
Това наистина се случи, но този път "Булсатком" изключи bTV и останалите телевизии. Доставчикът го направи, въпреки че от телевизията обясниха как са имали устно споразумение сигналът да не прекъсва, докато страните водят преговори. "Извиняваме се отново за причиненото неудобство – обявиха от "Булсатком" до абонатите си. – Въпреки усилията ни да бъде постигната нова договореност за приемливи условия в защита интересите на клиентите ни, сигналът бе преустановен поради изтичане на договора ни с bTV media group. Той ще бъде възстановен при достигане на справедливо решение. За времето на прекъсването клиентите на "Булсатком" ще бъдат компенсирани със съответното отчисление от месечната такса."
Второто прекъсване определено изненада bTV, която междувременно смекчи тона. Телевизията продължи да настоява "Булсатком" да плати просрочените си задължения за 2012 г., но вече не бе толкова категорична, че това трябва да стане при изключен сигнал. По неофициална информация спорът е за над 1 000 000 лв. В същото време обаче "Булсатком" твърди, че не дължи пари извън уговорените графици за разплащане. Телевизията продължава да настоява новите договори да се сключат с покупка в пакет на всичките й седем телевизии. От "Булсатком" обаче държат да се запази системата за самостоятелно договаряне за всяка програма.
Ако войната между bTV и "Булсатком" стане постоянна, победител от нея ще бъде този, който загуби по-малко зрители, клиенти и съответно пари. На пръв поглед засега изглежда, че по-добри шансове в това отношение има "Булсатком". Очакванията са на него кризата да се отрази по-бавно и в по-дългосрочен план, докато при bTV тя показва зъбите си почти мигновено. Да превключиш с дистанционното от една телевизия на друга със сигурност изглежда по-лесна работа, отколкото да прекратиш договора си с един доставчик на телевизии, за да се прехвърлиш на друг. "Булсатком" очевидно разчита на това, че абонатите им ще прежалят липсата на bTV за сметка на останалите екстри в съдържанието, които операторът им е осигурил и които не може да се гледат никъде другаде. В това отношение "Булсатком" си е постлал особено добре сред мъжете. И по-специално сред онези мъже, които ревностно стискат дистанционното – футболните фенове. Ако "Булсатком" в момента държи козове спрямо bTV, те са именно в обстоятелството, че засега футболните фенове държат повече на този доставчик, отколкото съпругите им на bTV. Телевизиите на "Булсатком" – TV+ и Film+, са единствените, където може да се гледат мачовете на Лео Меси и Кристияно Роналдо от испанската футболна Примера дивисион. През юни пък пак само там ще се гледа и неофициалното световно първенство по тенис "Уимбълдън". От тази есен операторът излъчва и част от мачовете от българската лига по футбол. Предстои да видим дали цялото това изобилие от спорт ще се окаже достатъчно абонатите на "Булсатком" да преглътнат затрудненията си с приемането на bTV, за да останат включени към платената мрежа.
Положението с превеса на спорта по "Булсатком" ще се промени едва към края на февруари, когато по bTV action ще тръгнат мачовете от европейската Шампионска лига, най-комерсиалния и рейтингов турнир в света. bTV Action е една от телевизиите на bTV Media Group, на която "Булсатком" спря сигнала на 2 януари.
Докато при сателитния оператор ефектът от сблъсъка с bTV ще започне да се усеща след време, при телевизията той вече настъпи. Според фирмата за наблюдение на зрителската аудитория ГАРБ около 32.2 на сто от домакинствата в страната, които разполагат с телевизори, или почти 1/3 от пазара, са абонати на "Булсатком". В същото време в панела на ГАРБ, въз основа на който се правят пийпълметричните рейтингови извадки, абонатите на "Булсатком" през декември са били 22.5 на сто от всичките й сътрудници. Това означава, че bTV вече е изчезнала от приемниците на почти 1/4 от хората, чрез които се правят изследванията, интересуващи рекламодателите. Прочитайки за тези съотношения, последните със сигурност ще стават все по-нервни, че клиповете им продължават да не достигат до аудиторията, която "Булсатком" им осигурява. Сравнение между гледаемостта на bTV в един от последните работни дни на миналата година и в първия на новата показва, че ако на 19 декември телевизията е гледана от 472 000 души сред домакинствата с телевизори в страната, на 2 януари тя вече е следена от 366 000. При абонатите на сателитни оператори положението е още по-ясно. Ако преди разрива чрез чиния bTV е достигала до 107 000 души, след него тя вече е гледана от 28 000.
Според bTV господстващото положение на оператора на пазара е по-голямо дори от това, което установява ГАРБ. "Доставчикът продължава да налага безпрецедентна ценова дискриминация на
bTV, въпреки че цената на каналите на bTV е изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание – написаха от телевизията през седмицата в съобщение. – Като злоупотребява с пазарната си мощ от над 35% пазарен дял, "Булсатком" изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял. Общата пакетна цена на седемте канала на bTV Media group реално не е променена спрямо миналата година."
За изхода на войната между двата големи на пазара значение ще има и поведението на конкурентите на оператора. Часове след първото изчезване на bTV от мрежата на "Булсатком" из София тръгнаха служители на Blizoo. От врата на врата те обясняваха ситуацията и изтъкваха ползата за потребителите, ако изберат тях като алтернативен доставчик. Очакванията са останалите играчи на пазара също да се раздвижат повече, ако стане ясно, че конфликтът между bTV и доставчика няма да се окаже само буря в чаша вода.
***
Спорът стигна до Брюксел
От Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги декларираха преди Нова година, че ще информират Европейската комисия за нелоялна търговска практика от страна на bTV и на TV7. Сдружението смята, че двете телевизии работят в полза на Vivacom, към чиито услуги щели да се пренасочат абонатите на "Булсатком". Твърдението на сдружението изглежда доста пресилено и едностранчиво, тъй като в страната има над 300 фирми, които предлагат платена телевизия.
***
TV7 следи ситуацията
Часове след като bTV спря сигнала към "Булсатком", същото направи и TV7. Четвъртата национална телевизия също мотивира действията си със забавени плащания от страна на оператора и липсата на договор за 2013 г. По-късно програмата на TV7 също се върна в мрежата на "Булсатком". Ръководството й уточни, че на 1 януари TV7 ще се откаже окончателно от сътрудничеството си с доставчика, ако междувременно той не погаси дължимото и не се постигне споразумение за 2013 г. В първите дни след Нова година обаче сигналът на медията не изчезна и засега не е ясно дали TV7 е постигнала споразумение, или изчаква.

Стр. 68, 69, 70 

Leave a Reply