Темите от февруарския брой на Списание 8

Списание 8 I 7.02.2012

Земя на писмености
Тема на броя
От Пламен Петков и Георги Караманев
Най-древната човешка писменост не е създадена в Месопотамия или Вавилон, а по днешните български земи. Оставила ни я е същата цивилизация, създала и варненското златно съкровище, но все още не сме сигурни какво послание се крие зад тези знаци. Първенството им е признато от специалисти по цял свят, но е малко познато у нас.Нещо повече – цели три азбуки са създадени тук, където днес е България. Доста популярен факт е, че именно по нашите земи св. Климент Охридски преработва твърде сложната глаголица, за да я превърне в кирилицата, която днес ползват 240 милиона души по цял свят. По-малко познато е, че готската писменост и немската литература като цяло се раждат… на 18 км от Велико Търново, до днешното село Никюп. А ако един ден бъде открита и митичната „Библия бесика", може би тя ще ни разкрие още много за нашите предци – траките. 

Лицето като огледало
От д-р Светослав Славчев
Практични указания за това как да познаем човека срещу нас по чертите му. Това ни предлага д-р Славчев с материала си, посветен на физиогномиката. Какво значат различни типове уши, формата на лицето, на носа – знания, които могат да бъдат полезни на всеки.
Че по чертите може да бъде разбрано много за характера на човека се знае отдавна. Дълго време посветената на това наука е смятана за сатанинска, преди да се възроди и да се превърне в помощник на криминалистиката. Днес повече от всякога е ясно, че тълкуването на външния вид почива на действителни закономерности, закодирани в гените ни.

Защо крият за тях
От Александър Миланов
Мумии на същества, очевидно не със земен произход, бяха открити наскоро в Перу. Загадките, свързани с тях, са многобройни, изследват ги учени от цял свят.
Далеч не са малко свидетелствата за това, че същества от извънземен произход вече са посещавали Земята, а ние не сме готови да ги посрещнем. Примерите на специалиста по космическо право Александър Миланов са повече от показателни. Става дума за разкази на астронавти и мнозина, получили достъп до най-секретни документи на американската космическа програма. Според тях много са доказателствата, които се крият умишлено, а това определено не е правилното решение. 

Leave a Reply