Темите от октомврийския брой на Списание 8

Списание 8 I 10.10.2011

Шистов газ vs. Чиста вода
Тема на броя
От Мария Бончева, Асен Ненов и Георги Караманев
Опасни разливи, отравяне на водата, болести, земетресения. Това са само част от опасностите, които рискува да ни докара шистовият газ, казва пред Списание 8 хидрогеологът проф. Константин Щерев. 
Залежите на шистов газ в световен мащаб са огромни. Наскоро нарекоха този невъзобновяем източник на енергия „океан от газ". Той може да спаси енергийната индустрия от наближаващата й смърт. Или да я забави. Но дали си струва да имаме нефт и газ, с които да караме колите си, вместо вода за пиене? Според учени технологията за добив на шистов газ с хидравлични удари с разтвор от опасни химикали, е силно рискована, тъй като замърсява безвъзвратно подпочвените води и може да предизвиква земетресения. Ето защо в много страни тя е забранена. Аварии също се случват. 
Струва ли си да жертваме житницата на България и един от най-големите ни ресурси от подпочвени води, които захранват и територии в Румъния, в името на чуждестранна компания инвеститор, осъдена в редица държави по света за замърсяване на природни територии и водоизточници? 
Защо отговорът определено е "Не" – четете в октомврийския брой на Списание 8.

Преди 8000 г. край Враца: хляб, мир и любов
От Мария Бончева
Археологическите разкопки край село Оходен разкриват една впечатляваща и доста неочаквана картина. Преди 8000 г. по зем ите ни миролюбиво живеели хора, вероятно първите земеделци в нашите територии. Най-древните скелети, откривани у нас, разказват за живота преди хилядолетия. С един любопитен щрих – за пшеницата на миналото и бъдещето – лимецът, един от най-полезните продукти, които и ние бихме могли да сложим на масата си.

Изчезващата Африка
От Димитрина Василева
Втората част от поредицата за Африка ни води при племената ел моло и туркана в Кения. Първото наброява едва 300 души, чиято култура постепенно се претопяват от съседите. Второто пък е племе на воини, за които убийството на хипопотам е бойно кръщене. Магнетичните им хора под монотонен ритъм са като извадени от друг свят. Какво имат да ни покажат миролюбивите ел моло и войнствените туркана – четете в пътеписа и вижте в уникалните снимки на Димитрина Василева.

Духът на традициите
Снимка от типичното конно надбягване за Тодоровден триумфира в оспорваната надпревара на фотоконкурса "Духът на традициите". "Закана" на Денис Бучел заслужи първото място. 816 снимки на празници и обичаи от цяла България се включиха в състезанието, организирано от Списание 8, ОББ и Булфото. Вижте кои избрахме за най-добри – в октомврийския брой на Списание 8.

Leave a Reply