Темите в ноемврийския брой на Списание 8

Списание 8 I 7.11.2011

Свети Кирил единствен разчел Граала
Тема на броя
От Пламен Петков
Св. Константин-Кирил Философ, по-младият от светите братя, създатели на славянската азбука, е единственият човек, разчел какво пише на свещения Граал. Това е описано в житието на светеца, чийто автор е Климент Охридски. Митичната чаша се намирала в константинополската църка "Св. София" и никой не можел да разтълкува загадъчните надписи. Благодарение на енциклопедичните си поз нания обаче св. Кирил успял да го направи. Оказало се, че свещеният Граал е създаден още от цар Соломон и в него той е оставил пророчествата си за раждането на Христос и живота му. 
Какво се случва след това с тази чаша не става ясно, но днес свещеният Граал е един от най-познатите символи по цял свят. За него са водени войни, носят се магнетични легенди, а днес е любима тема на Холивуд. Няколко са днес чашите в различни музеи, за които се приема, че може би са именно символът от Тайната вечеря.
 
Подобното лекува

От Мария Бончева

Хомеопатията – според хората, които я практикуват, това е лечение с… гола водица. Прилага се вещество в толкова ниски концентрации, че химически не би трябвало въобще да го има в разтвора. И въпреки това днес методът е по-популярен от всякога, а хората, получили облекчение от здравните си проблеми чрез него, са навсякъде. В ноемврийския брой на Списание 8 ви представяме хомеопатията от всичките й гледни точки. Започваме с историята на метода, продължаваме с това как точно работи, какво представлява едно х омеопатично интервю и как правилно се прилагат веществата, за да завършим с две повече от показателни истории на хора, при които той е дал впечатляващи резултати. 
 
Въздух под налягане
От Александър Котев
Съвсем скоро и у нас може да бъде разрешено заравянето на въглероден диоксид под земята. Законопроектът предстои до седмици да бъде разгледан в парламента, а за него се говори учудващо малко. Много са обаче специалистите, които предупреждават, че по този начин се обричаме на сериозни рискове. "Бомба под краката ни" нарича идеята проф. Мария Златева, водещ специалист в областта на екологията. В Германия и Австрия методът вече е забранен, за да се предотвратят сериозни протести. Дали отново не сме на път да направим сериозна грешка, също както с идеята за проучвания и добив на шистов газ?
 
Стартира сезон 2011 на Дарителската програма за опазване на природното и културно наследство! Не пропускайте да участвате с проект. За повече информация: http://www.motopfohe.bg/read_text.php?tid=60 

Leave a Reply