The Daily: Новаторски, дразнещ или скъпо струващ проект

в. Пари | Георги ПАНАЙОТОВ | 08.02.2011
 
След месеци спекулации Рупърт Мърдок стартира амбициозния таблетен вестник
 
Когато медийната империя на Рупърт Мърдок взима решения, те са добре премислени и стратегически. Тяхната цел е една – да носят печалба. Затова планът му да направи изцяло дигитална медия, вместо паралелно да развива уеб-и хартиените й варианти, беше приет като началото на края за офлайн изданията. Прибързана квалификация. Да, The Daily е перфектният медиен продукт и да – не са много компаниите, които може да инвестират 30 млн. USD в подобен проект, за да говорим за масово пренасочване към дигиталните издания.
SWAT анализ
Кои са силните и слабите му страни обаче? Евтин е достъпът до първия таблетен вестник. Има много iPad списания, които ежедневно търпят критика за високите си абонаментни такси, конкуриращи се с тези на печатните медии -неоправдано според потребителите, тъй като онлайн списанието няма печатни разходи. News Corp. са се съобразили точно с това и цената им е 14 цента на ден, 1 USD за седмица и 39.90 USD на година.
Достъпността винаги е била и е гаранция за масов интерес в медиите. Повече читатели – по-висок интерес от страна на рекламодателите и съответните по-високи печалби. На това залага и The Daily. Ниската му цена има още един плюс – The Daily не е интересен за пиратстване, поне не масово. Фактът, че е ограничен само за потребители, ползващи IP-та на територията на САЩ и Канада, обаче доведе до появата му в торент мрежата няколко часа след като се появи първият брой. Все още официално от вестника не са дали отговор на два въпроса – как ще им се отрази пиратството и няма ли The Daily да бъде пуснат за достъп в Европа, Азия и Австралия.
"Пресен"
Още преди лансирането му да стане факт, Мърдок го рекламираше като сутрешен вестник, с който да си пиете кафето. Въпреки първоначалните изказвания, че съдържанието му ще се ъпдейтва веднъж на ден, в момента The Daily работи на принципа на стандартен сайт с постоянно променящи се акценти. Правилна стъпка особено в очите на потребителите,
свикнали с актуалността на стандартните онлайн медии.
В същото време за разлика от повечето онлайн медии The Daily не е заключен в самата апликация и може да комуникира с външни сайтове. С други думи, може да се споделя съдържанието му с Facebook, Тwitter и др.
Завършен ли е
От стартовата си анимация до навигацията по страниците му The Daily е медия с добре разработена и балансирана техническа част. Визуалните ефекти са достатъчно стилни, за да не натоварват останалите процеси на iPad и да ориентират читателя в навигацията му. Същото важи и за съдържанието. Статиите са написани в тон с най-новите тенденции в съвременната журналистика, нивото е сравнимо с това на списание Time, а видеорепортажите конкурират тези на Fox. Въпреки името си The Daily прилича, държи се и е организирано повече като списание, отколкото като ежедневник. Единствената слабост в дизайна е невъзможността за Zoom. Така че се подгответе да имате
проблеми с по-дребните шрифтове и при някои изображения.
Неудобен
Ако оставим настрана качеството на материалите, понякога The Daily може да бъде изключително дразнещ за употреба. В него са засилени всички неудобства, характерни за самия iPad, а и редакторите му все още не са стигнали до пълен синхрон за разглежданите тематики. Множество читатели се оплакват, че в първия му брой липсват "сериозните" новини и на моменти дори се плъзва по ръба на жълтината и на самата логика. Най-критикувано е оформлението на материала за Египет – към него е прикачена фотогалерия, показваща снежните бури в САЩ, както и видео с историята на затворник, правещ играчки, а следващата статия е за диско клуб за кучета. На друга от страниците му има материал за петрола в Иран, а до него – обзорна статия за ползата от фитнеса при възрастните хора.
Въпреки че дадените примери издадоха недоволството на читателите, те
показват една много ясна тенденция – потребителят на съвременната медия търси добавена стойност и интерактивност под формата на фото/видеогалерии, възможността да проследи всички останали публикации по темата или от същия автор. Както и таргетирана по темата на материала реклама.
Най-слабата му страна обаче, като оставим настрана, че може да се чете само ако имате iPad, е липсата на опция за търсене по заглавие на материал. Единствено може да се сменят секциите – "Новини", "Слухове" и т.н., но няма търсачка. В момента единственият начин да се открие конкретен материал е да разровите броевете страница по страница или да предвидите, че в бъдеще ще ви трябва и да цъкнете на опцията save, докато го четете.
Бъдещето
Дали The Daily е бъдещият път за развитие на медиите и дали ще убие печатните? Едва ли, апокалипсисът на вестниците бе предвещаван и при появата на радиото, по-късно и на телевизията. А за гибелта им най-силно се заговори
в началото на милениума с развитието на множеството онлайн медии. В момента броят на абонатите на едно онлайн издание не е достатъчен дори да се намекне за възвръщаемост на инвестицията, а трябва да се отбележи, че те се генерираха в двуседмичния период, в който The Daily е безплатен.
В същината си The Daily е "олд скул" списание -новаторски е само начинът му на предоставяне на публиката и допълнителното мултимедийно съдържание. Списание Flipboard е по-новаторско като стил и оформление и има по-голям шанс да е бъдещият облик на медиите от The Daily, стига да бъде подобаващо финансирано. Рискът с възвръщемостта на вложените средства е много голям, списанието е ориентирано само към една-единствена платформа, доминирала пазара през миналата година, но с неясно бъдеще през тази (iPad). Все още му липсват основни функции като търсачка. Тези и още много фактори поставят под въпрос бъдещето на The Daily. Остава ни само да изчакаме и да видим.
 

Характеристика
The Daily в цифри
Стартова инвестиция: 30 млн. USD
Журналисти на заплата: 100
Оперативни разходи: 500 хил. USD за една седмица
Абонамент: 0.14/1/40 USD за ден/седмица/ година
Гратисен период: 2 седмици
Пазар: САЩ
14 цента на ден струва онлайн изданието
39.90 USD на година е абонаментната такса за таблетния вестник

Стр. 22

Leave a Reply