Томас Фролю, председател на румънската асоциация на PR агенциите: Пиарът не замества журналистиката

в. 24 часа | Цветелина ШЕНЕВА | 2010-04-29

Томас Фролю беше в България преди три дни като член на международното жури на първите награди за пиар, дадени у нас. Той има собствена пиар агенция в Румъния.

- Какво прави пиарът толкова важен?

- Той гради доверие. Доверието в икономиката е едно от най-важните й съдържания. В първия си етап, когато пиарът бе открит от икономистите, всички си помислиха, че се отнася само до обвивката на нещата. Всеки гледаше на пиара като начин за прикриване на лошите страни, за да се покажат само най-добрите. Пиарът е много повече от това. Той е да накараш група от хора да имат общ интерес. Той може да събере подходящата информация за правилните хора и когато това се случи, се развива и бизнесът, покачва се качеството на пазара. Не става въпрос за импулсивно взето решение заради някоя реклама, а за решение, взето на основата на полезна информация. Ако погледнете какво се случва в международен план в ситуацията на криза, пиарът придобива по-голяма важност.

- Каква е разликата между пиар в Румъния и в България?

- Няма разлика. Ние сме на един и същи бряг. От една страна, това е хубаво. От друга – не чак толкова, защото малко сме позакъснели с някои промени.

- Може ли пиарът да замести журналистиката?

- Не. Пиарът помага на журналистиката да си върши по-добре работата. Пиар експертът събира цялата документация и извлича от нея необходимата информация, предлага я на журналиста по един прозрачен начин. Журналистът трябва да има различни варианти, не решения от пиар специалистите. Това е една от грешките, които се получават на пазара. Има хора, които мислят, че могат да променят действителността, но добрият пиар никога не се опитва да променя каквото и да било. Пиарът се опитва да идентифицира какво е полезно, от една страна, за журналистите и институциите, и от друга страна – за обикновените хора. Нашата роля е да бъдем някъде между тях и да се опитаме тези две групи да се разбират.

- Има ли тенденции в пиара?

- Разбира се. В момента онлайн медиите и социалните мрежи започват да стават много активни. Така че работата на пиара се ориентира към мрежите. Очертават се нови типове комуникационни канали, а това изисква много проучване.

- Имате ли награди, подобни на българските БАПРА Bright Awards за пиар и в Румъния?

- Да, няколко. Подобни на вашите са – годишни, само че ги даваме през октомври. Тази година ще са за пети път.

Стр. 24

One Response to “Томас Фролю, председател на румънската асоциация на PR агенциите: Пиарът не замества журналистиката”

  1. Tweets that mention Томас Фролю, председател на румънската асоциация на PR агенциите: Пиарът не замества журналистиката | PR&Медиа Новини -- Topsy.com Says:

    [...] This post was mentioned on Twitter by Image Studio. Image Studio said: Томас Фролю, председател на румънската асоциация на PR агенциите: Пиарът не замества журналистиката http://bit.ly/99OsJu [...]

Leave a Reply