Томислав Дончев пуска реклами за 1 млн. лева в 49 медии

СБЖ I 13.09.2010

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев започва рекламна кампания в медиите за популяризиране на оперативните програми в България и осигуряване на прозрачност при управлението на фондовете на ЕС, съобщи Генка Иванова от БТА.

Проектът, който е по програмата "Техническа помощ", ще обхване 49 български медии, където е предвидена рекламна кампания. Ще бъде организиран и конкурс на тема "Европейските фондове в България" .

Предвидено е също у нас да гостуват журналисти от европейски медии, които ще се запознаят с работата на институциите и с осъществени проекти. Един от проблемите, които имаме, са нереалистичните очаквания, заяви Дончев пред журналисти след церемонията.

Той отбеляза, че получава по 10-15 писма на седмица с молба да бъдат отпуснати различни суми – за ремонт на фасадата на къщата или за ремонт на магазин. Европейските пари не са благотворителност, те са инструмент за развитие, посочи министърът.

По думите му тези средства се инвестират там, където би имало най-дългосрочен ефект за цялата икономика. От голямо значение са и реалистичните очаквания, добави министърът.

Дончев отбеляза, че информационната кампания е по стар договор, чиято стойност е над 1 млн. лева. Част от дейностите по този проект са извършени, други предстоят.

По думите на министъра в момента се опитват да вземат най-доброто от съществуващия договор, като целта е не да се прави министърът популярен, или да се организира кампания от типа "Бъдете активни", а да се търси ефект по отношение на всички категории бенефициенти – общини, земеделски производители, малък и среден бизнес.

От особена важност са медиите и публиката в държавите от ЕС, добави Дончев. Според него кампанията има амбициозни цели в тази посока, в опит да се покаже доброто и усмихнато лице на България.

Към проекта е сформиран консултативен съвет, включващ български и европейски експерти с опит в областта на медиите, икономиката и европейската политика. Дончев отбеляза, че този съвет има за цел да служи и като съветник, и като коректив на възложителя и на изпълнителя.

Днес министърът е разговарял с представителите на съвета, като е уточнена форматът на предстоящата работа. Привърженик съм на реалните действия и бих искал този съвет да бъде максимално полезен, което няма как да стане, ако ми предоставя техническа информация, добави министърът.

На въпрос дали е реалистично очакването на премиера Бойко Борисов за усвояване на 98 на сто от средствата от ЕС, Дончев заяви, че тази прогноза е "глътка въздух", тъй като целта, която е поставил пред екипа си, е 100 процента.

Тръгваме от много ниска база, коментира министърът. Година и половина – две практически не е имало никакви договори. Само лятото на миналата година процентът на разплащане е бил 0.98 на сто, а сега е 8 процента, но не ни носи особена радост, добави Дончев.

Ако този темп бъде запазен или увеличен, можем да очакваме добър резултат. Към момента не мога да дам на никого по-ниска цел от максимума, тоест с тези 98 процента премиерът ни дава глътка въздух, коментира Дончев.

Оригинална публикация

Leave a Reply