ТОПВОДЕЩИЯТ НА Би Ти Ви НИКОЛАЙ БАРЕКОВ: Кеворк изкука!

в. Галерия | 2009-11-05 

Николай БарековС Николай Бареков срещам минути, след като е приключил воденето на поредния сутрешен блок.
Точно пред вратата на студиото той е заобиколен от около трийсетина тийнейджъри, предимно момичета. Учениците са пристигнали специално от Търново, за да се запознаят с едно от най-популярните телевизионни лица.
Бареков им разказва за анализи и коментари, с кого се е срещал в Америка, откъдето се върна неотдавна.
Малко по-късно започваме разговора с него. Водещият е решил за първи път да повдигне завесата на конфликт, който се разиграва от доста време пред цялото общество – враждата му с Кеворк Кеворкян.

- Николай, скоро се върнахте от Щатите, където бяхте по покана на Тина Браун – главната редакторка на един от най-авторитетните сайтове "Дневният звяр". Може ли да направим паралели между журналистиката у нас и отвъд океана?

- Естествено в България пазарът е много по-свит като тиражи на вестници, посещение в сайтовете, зрители на предаванията. Но процесите са идентични.
Основни и авторитетни журналисти и при нас, и при тях, напускат големите медии и започват самостоятелна игра.
В България е по-евтино да правиш вестник, отколкото в Щатите, и затова някои журналисти като вас, които започнахте да издавате "Галерия", могат да си го позволят.
Тъй като в Америка това е скъпо занимание много колеги преминават в интернет, където той е основна медия. Повечето от тях търсят автентичност и се разделят с медиите, които залагат повече на консервативното начало. Публиката вече не се интересува от новините, а от коментара и различната гледна точка към тях.

- Дали само липсата на коментар подрони авторитета на нашите медии? Не смятате ли, че задкулисието на живота, което хората трябва да знаят, се прикрива?

- Най-голямата беда е, че медиите загубиха своя облик. Когато стартирахме нашия сутрешен блок, станахме уникални, защото бяхме различни. След това се появиха още 3 сутрешни блока – пълно копие на нашия.
Вестниците пък масово заприличаха един на друг.
Навремето можеше да познаеш дали четеш "24 часа", "Труд" или "Сега" по изречение, рубрика или дори една-единствена дума. Нещата обаче се промениха и обликът изчезна. А когато него го няма, оставаш незабелязан и дори ставаш посредствен

- Смятате ли, че има и поколенчески проблем в журналистиката?

- Категорично. Дори е оформен сериозен личностен конфликт. Без да го искам, станах символ на едната страна в него, т.е. на едното поколение.

- За кой конфликт говорите?

- Между Кеворкян и мен. Става въпрос за възрастова разлика от над 30 години, което не е беда. Най-важното в този конфликт е огромната разлика в манталитета на правене на журналистика и на възприемането на твоето място в света.

- Защо смятате, че Кеворкян се е вторачил тъкмо във вас и ви припозна като символ на другото поколение?

- Навярно смята, че стоя най-силно и стабилно в сравнение с останалите. За да изтъкне себе си и предимствата си, той трябва да намери най-сериозния противник и да се сравнява с него. Това е целенасочена атака, дори стратегия спрямо мен.

- Вие сте под прицел в текстовете на Кеворкян във в. "Труд". Мнозина се чудят как запазвате самообладание, защото върху главата ви се сипят доста хули и квалификации?

- Не мога да се обидя от просташкото поведение, което се демонстрира в писанията на моя колега. Заради това не съм реагирал досега.
Но след като нещата ескалираха и се оформиха като поколенчески конфликт, смятам,че и моето поколение трябва да отговори на нападките.

- Текстовете срещу колеги от телевизиите се публикуват във вестниците, което означава, че те също се включват в тази война.

- Не приемам начина, по който в уважавани вестници се коментират журналистите от телевизиите. Самият аз всяка сутрин представям печатните издания. Не съм си позволил никога да обидя колега или да извадя наяве конфликт с него ако имам такъв. Принцип на цялата ни телевизия е да не сипем нападки към някой от вестниците.
Докато издания, като "Труд", които дават трибуна на Кеворкян, си позволяват всяка седмица да заливат телевизиите с много злобни, глупави, просташки обвинения. На прицел съм не само аз, но и Цветанка Ризова, както и Антон Хекимян, който е само на 25 години.
Изключително е нелепо 70-годишен старец да превръща 25-годишен младеж в жертва. Това е абсолютно неприемливо!
Някои вестници очевидно искат да привличат публика на гърба на сеира с телевизиите.

- Имате ли по-конкретно обяснение за отношението на Кеворкян към определени тв журналисти?

- При него се забелязват сериозни проявления на старческа деменция. Той изкука.
В това няма нищо ненормално човек остарява, пък и не всеки е Пари Кинг.
Освен това личности като Кеворкян бяха маргинализирани от развитието на българските медии, защото останаха извън техните тенденции.
Беше направен опит за тяхното връщане, но те без изключение се оказаха неуспешни.
Аз например в един момент си направих блог и това се оказа печеливш проект.
Защо тези, които непрекъснато се оплакват, че са изгонени от телевизиите, не си направят собствено издание? Какво му пречи на Кеворкян да постъпи така? Пък и той е доста богат човек, независимо че залага на друга игра той, бедният, говори за нас, богатите. Според него от нашето поколение носим часовници за по 300 хиляди лева, за разлика от него. Но защо да не му гледаме вилата в "Бояна", мерцедесите и джиповете?

- Смятате, че така се налага твърдението, че младите в журналистиката са забогатели на гърба на старите?

- Точно такова е внушението. Основните имена от старото поколение обаче 40 години бяха на държавна хранилка.
Има хора, които системно източваха БНТ
Чувал съм за злоупотреби за десетки милиони левове, както твърдят членове и шефове на Съюза на електронните медии. Подписвали са се редица неизгодни договори с БНТ, телевизията се е източвала чрез рекламните тарифи.
Затова смятам, че преди ДС, както казва Кеворкян, да се занимава с нас, е по-редно да се разследва дейността на хората, които са били на държавна хранилка и са имали възможност директно да откраднат пари. Интересно е как те
днес могат да си позволят такъв висок стандарт, да станат мегаиздатели, мегапродуценти. Да водят богат и охолен живот, а от години да не работят нищо.

- Вие знаете ли какъв е бизнесът на г-н Кеворкян в момента?

- И аз задавам този въпрос.

- Смятате ли, че става дума и за разлика в манталитета?

- Тя е много важна. Чел съм някои от анализите и статиите на агент Димитър, писани за Шести отдел на ДС. Те наистина са доста интересни и удивително приличат на статиите които пише за "Труд" и други вестници. Стилът е останал, статиите са останали, хората малко са се променили. В един момент агент Димитър пише за колегите си от "Всяка неделя", после за колегите от други предавания. Не налагам извод, а само излагам факти.
В същото време той много пъти призовава Държавна сигурност да се събуди и да се занимава с хора като нас. Според него младото поколение направо плаче за разследване.

- Не са ли прекалено много делата, които Кеворкян води срещу журналисти?

- Много са. Макар че много мои приятели, като Красимир Гергов и Маргарита Михнева например, успяха да го осъдят.
Аз също съм мишена и жертва на тези прословути съдебни дела, които Кеворкян толкова обича. Последното ми е на първа инстанция. Заедно с Ал Парсънс той ме съди, защото твърди, че не съм представил по правилния начин правото му на отговор, което е имал в едно предаване.

- Имам усещането, че не открехвате докрай завесата на вашите отношения с Кеворкян?

- Те са много интересни. Той невинаги е бил отявлен мой противник. Имаше период, когато активно ме ухажваше с дълги беседи по телефона и търсеше сериозно влияние в телевизията. Опитваше се да ме настройва срещу други хора, някои от които наистина са мои приятели, на които дължа много – като Красимир Гергов.
След като периодът на ухажване завърши неуспешно за ухажора, навлязохме в период на студена война. А вече започваме истинска битка. Досега играех ролята на боксовия чувал. Но това време вече свърши.

- Вие бихте ли завели дело срещу него?

- Трябва да се консултирам с моите адвокати, но идеята не е лоша. Мога да заведа сериозно дело за системно уронване на престижа. Ако целенасочено се наблюдава и анализира медийната му политика през последната година, ще има много основания за това.

стр. 1, 2, 3

Снимка: ekrana.info

Leave a Reply